Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın anayasa değişikliğinin 16 Nisan'da halkoyuna sunulmasına ilişkin hazırladığı seçim takvimine göre, seçmen listeleri askıya çıktı. Listeler 26 Şubat'a kadar askıda kalacak.Buna göre, muhtarlık bölgesi listeleri askıya çıkartılırken tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri de güncellenmek üzere askıya çıkarıldı. Çıkarılan listelere ise itirazların kısa bir süre sonra başlayabileceği belirtildi. Yurt dışı seçmen kütüğü ise "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edildi. Seçmenler ayrıca, YSK'nın "www.ysk.gov.tr" adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasını yapabilecek. Muhtarlık bölgesi askı listeleri, 26 Şubat'ta askıdan indirilecek. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Onikişubat Muhtarları Yardımlaşma Dernek Başkanı Ramazan Gürbak, 18 yaşını doldurmuş tüm seçmenlerin referandumda oy kullanma günü sorun çıkmaması için seçmen askı listelerinden oylarını kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı. Gürbak, demokrasinin tam anlamıyla işleyebilmesi için seçim günü herkesin sandığa gitmesini söyleyerek şunları kaydetti: “Referandumun takvim süreci artık başladı. Takvim sürecine ilişkinde artık 18-26 Şubat tarihleri arasında seçmen askı listeleri yüksek seçim kurulu aracılığıyla muhtarlıklara tebliğ edildi. Bununla birlikte seçmen askı listesinde mahallemizde bulunan tüm 18 yaşını doldurmuş seçmenlerimizin referandumda oy kullanma günü sorun yaşamamaları için seçmen askı listelerinden oylarını kontrol etmeleri gerekiyor. Demokrasinin tam anlamıyla işleyebilmesi için katılımcı demokrasi olması gerekir. Yani herkesin sandığa gitmesi gerekiyor. Bütün mahalle sakinlerimizin de sandığa gitmesi için bizlerde teşvik ediyoruz. Demokrasinin tam anlamda işleyebilmesi için herkesin sandığa gitmiş olması gerekir. Sandığa gitmeyen birisinin demokrasiden bahsetme şansı olamaz. Sadece Serintepe Mahallesinde değil bütün Türkiye’de ki seçmen askı listelerini kontrol edip herkesin o gün sorun yaşamaması gerekmektedir.”

BU BİR SİYASİ BİR KAMPANYA DEĞİLDİR’
Bundan sonraki süreçlerin yasama ve yürütmeyi milletin seçeceğine vurgu yapan Gürbak, bu sürecin bir siyasi kampanya olmadığını söyledi. Gürbak, “Referandum sürecinde Evet, Hayır konusu direk Muhtarlık bağlamıyor ama bir vatandaş olarak kesinlikle bizi ilgilendiriyor. Çünkü bu bir siyasi bir kampanya değildir. Siyasi kampanya olmadığı içinde Türkiye’nin geleceğine yön verecek. 2023, 2050, 2071’lere yön verecek bu süreci en makul ve en mantıklı şekilde atlatması gerekiyor. İnsanlar 1960, 1980, 28 Şubatlarda sandıktan çıkan milli iradeye zaman zaman özellikle askeri vesayet adına darbe dediğimiz oluşum içerisinde oluyorlardı. Bundan sonraki süreçte yasamayı da, yürütmeyi de millet seçecek. Bunun içinde insanın sağduyulu davranıp makul ve mantıklı şekilde oy kullanmasını istiyoruz. Biz muhtarlıklarda vatandaşların o gün seçime gitmelerini seçimde sağduyulu ve mantıklı oy kullanmalarını bekliyoruz. Seçmen askı listesi 26 Şubat tarihinde askıdan inecek. O süreci vatandaşların iyi değerlendirip bu sürede oylarını ilgili ilçe nüfus müdürlüklerine gidip oylarını düzeltmenlerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE DÜZELTME YAPTIRABİLİRLER”

Serintepe Mahallesinde 6 bin 26 kişinin oy kullanacağını dile getiren Gürbak, seçmen askı listesinde sorun çıkanların ilgili İlçe Nüfus Müdürlüğüne gitmesi gerektiğini kaydetti. Gürbak, son olarak şunları söyledi: “Bizim mahallemizde 6 bin 26 kişi var. Mahallemizde Suriyeli yoğunluğu var. Tahmine yakın 3 bin Suriyeli var. Serintepe halkının oy düşüşüne sebep oldu. Yoksa bizim oyumuz 7 bini görüyordu. Suriyelerin burada olması bize engel değil tabi ki de. 6 bin 26 seçmenimiz var. 14 bine yakın nüfusumuz var. Vatandaşlarımız 18-26 Şubat askı sürecinde muhtarlıklarımızı ziyaret edecekler. Burada onları misafir edeceğiz. Hem de oyların burada muhtarlık aracılığıyla kontrol edebilecekler. Eğer seçmen askı listesinde bir aksilik söz konusu ise 18-26 Şubat tarihleri arasında ilgili nüfus müdürlüklerine gidip orada düzeltmesini yapabiliyorlar. Cumartesi günü askıya çıkmıştı. Hafta sonuna denk gelmesinden dolayı yoğunluk azdı. Vatandaşlarımıza çeşitli yollarla bunu duyurmaya çalışıyoruz. Oylarını kontrol etmelerini istiyoruz.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz