31 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendiren CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, seçimin Kahramanmaraş ayağında belediyeyi kaybettiklerini ancak oy oranlarını yükselttiklerini söyledi. Son genel seçimde oylarının 9,6 olduğunu ancak 31 Mart’ta bu puanın 27’ye çıktığını ve aslında bunun güzel bir başarı olduğunun altını çizen Şengül, oy veren seçmenlere teşekkür eden ve bu sahiplenmeyi karşılıksız bırakmayacaklarını söyleyen Şengül, “. Onların verdiği her oyun sonuna kadar arkasında olacağız. Oy vermeyen seçmenimizin de sorunlarını, sıkıntılarını yine yakından takip edip çözüm üretimine yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı. Ülke genelinde de CHP’nin güzel sonuçlar elde ettiğine değinen Şengül, sözlerinin devamında İstanbul’daki seçim sonuçları bilmecesinden bahsetti. İstanbul’da Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki oy farkının kapanmayacağını ifade eden Şengül, “Gerçekten bu seçim 'tarihimizin en büyük şaibelerinden biridir' sözlerini kullanan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’a da tepki göstererek, ortada herhangi bir şaibenin olmadığını savundu.

“KAHRAMANMARAŞ'TA CİDDİ ANLAMDA DEĞİŞİK BİR SEÇİM OLDU”
Şengül, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikli olarak seçimlerin önce Kahramanmaraş'ta sonra ülkemizde herkese hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Seçilen tüm belediye başkanlarını yürekten kutluyorum. Kuşkusuz bu hizmet yarışı burada da ana muhalefet partisi olarak bize düşen bir görev olursa önce memleketimizin için elimizden geleni yapacağız. Bizim açımızdan Kahramanmaraş'ta ciddi anlamda değişik bir seçim oldu. Çünkü ekonomik krizden kaynaklanan yine iktidar partisinin burayı uzun süredir yönetiyor olmasından kaynaklı olarak insanlardan bir değişim arzusu vardı. İşte o değişim arzusuna bizimde ciddi karşılık verebilecek bir aday bulmamız gerekiyordu. Ben Sayın Milletvekilimize bu durumu arz ettim. Normal şartlarda Kahramanmaraş'ın yapısı göz önünde bulundurulduğunda ittifak arayışı içerisinde burası herhalde İYİ Parti'ye bırakılırdı ama biz ciddi bir örgüt diploması izleyerek genel başkanımızı sıkça ziyaret etmek suretiyle burayı mutlaka bize verin. Çünkü gördüğümüz şuydu; Ali Öztunç 24 Haziran'da seçildi. Kahramanmaraş'ın ne sorunu varsa korkusuzca mecliste dile getirdi. Değişim arzu eden, ekonomik krizi kendi içinde yaşayan vatandaş Ali Öztunç'da kendini gördü. Dolayısıyla böyle bir adam korkusuzca bizi mecliste savunuyorsa Kahramanmaraş Belediyesinde de bu gerekli hizmeti verir düşüncesiyle arz ile talep yan yana geldi.

“YÜZDE 9,6'DAN YÜZDE 27'YE ÇIKMAK DA BİR BAŞARI”
Belediyeyi kazanamadık ama ben Kahramanmaraşlı insanların ne kadar kadirşinas olduğunu eskiden beri bilirim. Kendine hizmet anlayışı içerisindeki kişi hangi partiden olursa olsun bakmaksızın sahipleniyor. Neticede yüzde 27 gibi bir oy aldık. Tabi CHP'nin son genel seçimde oyu yüzde 9,6'ydı. Bunu CHP'ye verilmiş bir oy olarak kabul etmek haksızlık olur. Burada İYİ Parti'nin emeği büyük. Bir ittifak adayına nasıl sahiplenilmesi gerekiyorsa öyle sahiplendiler. İl başkanına, teşkilatına, oy veren seçmenine teşekkürlerimi sunuyorum. MHP ve AKP'den mutsuz olan seçmenin geçişleriyle oluşan bir oy. Kısacası Ali Öztunç bu oyları yapmış olduğu çalışmalarla bir şemsiye altında topladı. Ben buradan hemşerilerimizin hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Bu sahiplenmelerini bizde karşılıksız bırakmayacağız. Onların verdiği her oyun sonuna kadar arkasında olacağız. Oy vermeyen seçmenimizin de sorunlarını, sıkıntılarını yine yakından takip edip çözüm üretimine yardımcı olacağız. Bu anlamda Kahramanmaraş'ta seçim kazanılmadığı sürece başarı denmez ama yüzde 9,6'dan yüzde 27'ye çıkmak da bir başarı.

“HER İLE MUTLAK SURETTE SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİĞİN GİRMESİ LAZIM”
Eskiden beri söylediğimiz her ile mutlak surette sosyal demokrat belediyeciliğin girmesi lazım. Yani bunu vatandaşlarımız gördüğü, yaşadığı zaman o anlayıştan da kopamıyor. Bu dönem ilginç olan bizim belediye başkanlarımızın birçoğu kendi ilinde bir ilçe belediye başkanı iken büyükşehir adayı ya da il adayı yapıldı. Kuşkusuz insanlar oradan kaynaklı memnuniyetini büyükşehirde ya da il belediyesinde de sahiplenerek göstermiş oldu. Adana'nın hikâyesi bu. Sayın Zeydan Karalar Seyhan Belediye Başkanı iken cumhur ittifakı gibi güçlü bir ittifaka karşı bir başarı elde etti.

“İMAMOĞLU TÜRKİYE'YE MODEL BİR SİYASET ANLAYIŞI GETİRDİ”
İstanbul'da Ekrem İmamoğlu Türkiye'ye model bir siyaset anlayışı getirdi. Açıkçası bundan sonra siyasi argümanlar Ekrem İmamoğlu'nun davrandığı şekilde oluşur diye düşünüyorum. Siyaset bir hizmet yarışıdır. Asla kutuplaşma, ayrışma dili kullanmadan herkesi sahiplenerek buradan siyasiler olarak her birimiz bir mesaj alırsak siyasetin bundan sonrası Ekrem İmamoğlu modeli gibi gelişirse bundan vatandaşımızda memnun olur.

“MAKAS KAPANACAK GİBİ GÖRÜNMÜYOR”
İstanbul, Türkiye'nin 1/4'ü diyebileceğimiz bir metropol şehir. Burayı 25 yıl yöneten bir partinin seçimi kaybetmiş olması tabii ki onları da üzmüştür. Tabi ki demokratik hak olan o itirazlarını yapacaklardır. Ben 5 dönem seçim kurullarında çalıştım. Çok iyi bildiğim bir konu olduğu için iddia ediyorum. 2014'de biz Pazarcık'ta bizimde sayılmayan bin 560 oyumuz vardı. İlçe seçime gittik, il seçime gittik, YSK' ya gittik, anayasa mahkemesine gittik. Sandık başında sandık görevlisinin itirazı yoksa o sandık açılmaz. Dolayısıyla İstanbul'da gördüğüm manzara yine iletişim kurduğum insanlardan gördüğüm manzara bu tip münferit itirazların olduğu sandıklar açılıyor, orada da Binali Bey'e 5 oy çıkıyorsa İmamoğlu'na da 3-4 oy çıkıyor. Yani Makas kapanacak gibi görünmüyor. Ama onlar tüm sandıkları saydıralım istiyorlar. Bu anayasal olarak mümkün değil. Onun için tahmin ediyorum demokratik haklarını kullanacaklar ama Sayın İmamoğlu'nun kazandığını kendileri de çok iyi biliyor. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanının ilk balkon konuşmasında o bile İstanbul'u kaybedilmiş olarak görüyordu.

“BİR ŞAİBENİN ÇIKACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
Sayın Genel Başkan Yardımcısı bana göre büyük bir gaf işlemiştir. Çünkü iktidar partisi sizsiniz. Polis, asker kontrol mekanizması sizin elinizde. Üstelik o sandıklara gidildiği zaman ben şöyle bir şeye şahidim; Kahramanmaraş ölçeğinden de örnek veririm, İstanbul-Sultanbeyli'den de örnek veririm. Biz buralarda sandık sorumlusu bulamıyoruz, AKP yedekli gönderiyor. Sabah erken saatte sandık başkanı kurul oluştururken CHP'li müşahidi gelmemişse AKP'nin yedeğini alarak sandık kurulu oluşturuyor. Yani bu kadar müşahit bu kadar sandık görevlisi varken bunların önünde şaibe olmuştur demek abesle iştigal bir durum. Kabul edilir bir yanı da yok ama sanki kendi seçmenlerini alıştırmak maksadıyla bu çabalarının olduğunu zannediyorum. Aksi takdirde ilk gün itibariyle eğer müdahale olunacaksa o olunurdu. Açıkçası ben buradan bir şaibenin çıkacağını düşünmüyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz