Yıllardır konuşulan ve aylar önce meclisten geçerek halkın takdirine bırakılan Anayasa Değişikliği için sadece bir gün kaldı. Tüm Türkiye’nin merakla beklediği referandumda sadece 2 seçenek var. Ya ‘Evet yâda ‘Hayır’. Türkiye’nin geleceğini doğrudan etkileyecek olan ve adeta bir dönüm noktası haline gelen 16 Nisan’da ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ülke genelinde yaklaşık 55 milyon seçmen oy kullanacak. Sistem değişikliği konusunda fikir ayrılıkları yaşayan siyasi partiler, gecesini gündüzüne katarak 2 ay boyunca seçim çalışması yürüttü. Bir yanda AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ‘Evet’ oyu için saha çalışmalarını yürütürken, bir yandan da ana muhalefet, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ‘Hayır’ oyu için çalışmalarını sürdürdü. Bu önemli ve tarihi güne çok kısa bir süre kala bizde Manşet Gazetesi olarak, kentte faaliyet gösteren AK Parti-CHP-MHP ve BBP’nin İl Başkanları’nın görüşlerini aldık. Seçime bir kala sadece Gazeteniz Manşet’e konuşan başkanlar demokrasinin tam anlamıyla işleyebilmesi için tüm seçmenleri sandığa gitmesi konusunda uyararak, yine tüm vatandaşlara birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

İşte AK Parti-MHP-CHP VE BBP İL Başkanları ile yaptığımız görüşmelerin ayrıntıları…

“SEVİYELİ VE İLKELİ BİR KAMPANYA YÜRÜTTÜK”

AK PARTİ İL BAŞKANI AV. AHMET ÖZDEMİR
Yaklaşık bir buçuk aydır 18 maddelik anayasa değişiklik teklifimizin neden gerekli olduğu ile ilgili ‘Evet’ kampanyası yürütüyoruz. Huzur içerisinde, dirlik ve düzen içerisinde bir kampanya yürüttük. Diğer siyasi partilerimizde aynı şekilde seviyeli, ilkeli bir şekilde beraberce kampanya yürüttük. İnşallah bu son günde de aynı şekilde devam ederek, Pazar günü herkes oyunu kullanacak. Orada çıkacak olan sonuç her ne ise o milletin iradesidir. Hepimiz sandıktan çıkacak sonuca saygılı olacağız. Biz iyi bir netice alacağımızı düşünüyorum. İyi bir seçim kampanyası yürüttük. Milletimiz için en iyi olan ne ise o olsun. Saha çalışmalarına ilk başladığımız zamanlarda kararsız seçmen kitlesi biraz daha fazlaydı. Ama biz sahada oldukça, anlattıkça o kararsız seçmen kitlesi biraz daha azaldı. Bugün geldiğimiz noktada Kahramanmaraş’ta kararsız seçmen kitlesi görmüyorum. Bu tabii ki teşkilatların çalışması, getirilen düzenlemenin izah edilemeyecek bir yönünün olmaması, bu milletin iradesine dayalı bir sistem olması ve milletimizin de buna ilgi göstermesi, geldiğimiz noktada başarılı bir sonuç alacağımızı gösteriyor. İnşallah mahcup olmayacağız diye düşünüyorum. Vatandaşlarımız mutlaka sandığa gitsinler. Çünkü bu milletin iradesidir. Millet sandığa gidip iradesini kullanmazsa bunun bir anlamı olmaz. Milletin kendi tercihi olacağı için herkesin sandığa gitmesini ve tabii ki milletin iktidarına evet vermelerini temenni ediyorum.

“BU BİR PARTİ SEÇİMİ DEĞİL, BU BİR ÜLKE MESELESİDİR”

CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP) İL BAŞKANI ESAT ŞENGÜL
Öncelikli olarak referandumun tüm Türkiye’ye, tüm yurttaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tabii ki bu bir parti seçimi değil, bu bir ülke meselesidir, halk oylamasıdır. Kuşkusuz ki halk oylamasına götüren siyasi aktörler var. Daha önce 60 madde üzerinde anlaşılmış bir anayasa değişikliği için çalışma yapılarak, partiye getirilmiş ama aniden masadan tekrar kaldırılmıştı. Daha sonra Devlet Bey’in yaptığı bir atraksiyonla MHP ve AK Parti grubu bu 18 maddeyi gündeme getirdi. Bu saatten sonra 18 maddenin ne olduğunu, ne bittiğini tartışmamak gerek. Referandum çalışmaları tüm Türkiye genelinde birkaç rahatsızlık verici olayın dışında gayet güzel geçti. Kahramanmaraş’ta ben AK Partili seçmenlerimize de MHP’ye gönül vermiş seçmenlerimize de teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim yürüttüğümüz kampanyada ne bizim seçmenlerimizi, ne bizim partililerimizi incitecek bir davranış içerisinde olmadılar. Bizim partililerimizde rakibimiz durumda olan iki siyasi partinin seçmenlerine, partilisine de nezaketli davranarak, Kahramanmaraş’a yakışır bir kampanya yürüttük. Artık bu saatten sonra pazartesi günü ‘Evet’ veya ‘Hayır’ hangisi çıkarsa, çıksın milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Çünkü en büyük güç millettir. Millet ne karar vermişse, çoğunluk ne karar vermişse o çoğunluğun iradesine saygı duymak bir demokrasi gereğidir. Bu anlamda ‘Evet’ de çıksa ‘Hayır’da çıksa biz eşit yurttaşız. Bu ülke kurulurken kan döküldü, edatlarımız kan döktü. Bu ülke kolay kurulmadı. Bu saatten sonrada hiçbir vatandaşımız gidip te başka ülkelerde yaşayacak durumda değil. Bizim siyasi görüşlerimiz farklılık arz edebilir ama Türk milleti olarak geleneklerimize ve birbirimize sadakatle bağlılığımız devam edecektir. Referandumun kararı her ne olursa olsun bu milletimizi asla ayrıştırmayacaktır. Daha güçlü bir Türkiye için el ele vereceğiz. Sandıktan evet çıkması durumunda biz yine nezaket ölçüleri çerçevesinde muhalefetimizi yapacağız. Hayır çıkması durumunda da malum hiçbir değişiklik olmayacak. Cumhurbaşkanımız görevine devam edecek, hükümetimiz 2019’a kadar görevine devam edecek ve bizde ana muhalefet görevimizi devam ettireceğiz.

“MİLLET İRADESİNİN EVET YÖNÜNDE TECELLİ EDECEĞİNE İNANIYORUM”

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) İL BAŞKANI SÜLEYMAN ÖNER
Milliyetçi Hareket Partisi her zaman devlet ve milletin bekası söz konusu olduğunda gerekli tavrı koymuştur ve her zaman önce ülküm ve milletim demiştir. Ama asla ilkelerinden ve ülkülerinden taviz vermemiştir. Bildiğiniz gibi 82 darbe anayasasında bugüne kadar birçok değişiklikler oldu. 2007 yılında 367 krizi yaşandı ve burada da cumhurbaşkanı seçiminde de bir kaos oluştu. MHP’de kaostan çıkılması için yine yardımcı oldu. 82 anayasasında cumhurbaşkanının yetkilerini tanımlayan maddede cumhurbaşkanına ucu açık aşırı derecede yetkiler var. Ama sorumluluğu yok. Bunun üzerine de 15 Temmuzda hepimizin bildiği gibi Türkiye devletine ve milletine yönelik bir darbe girişimi oldu. MHP bu süreçten sonra devletin bekası için, milletin bekası için büyük bir inisiyatif alarak TBMM’de 18 maddelik anayasa değişikliği için olumlu oy kullandı ve neticede de 16 Nisan’da bu anayasa değişikliği halkımızın önüne gelecek ve kararı yüce Türk milleti verecek. Kahramanmaraş milli mücadele döneminde Türk milletinin ve devletinin bekası için yine bir öncülük yapmış, Sütçü İmam’ı ile Rıdvan Hocası ile Senem Ayşe’siyle mücadeleyi buradan başlatmış ve ülkeye işgal etmek isteyenlere karşı duruşunu sergilemiştir. Buradan çıkan neticede Kahramanmaraş Türk milletinin geleceğinde önemli bir rol oynamış ve kurtuluşun başlangıcı olmuştur. İnşallah yine 16 Nisan’da da Kahramanmaraş’ta bu anayasa değişikliği ile ilgili halkımızın iradesinin devlet ve millet bekası için evet yönünde çıkacağına inanıyorum. Vatandaşlarımız kendilerinin geleceği için oy kullanmalarını istiyoruz. Biz MHP olarak TBMM’de göstermiş olduğumuz olumlu tavrın aynısını hem Kahramanmaraş’ta hem de Türkiye genelinde evet yönünde aynı tavrımızı göstereceğiz.

“EN GÜZEL CEVABI MİLLETİMİZ 16 NİSAN'DA VERECEKTİR”

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ (BBP) İL BAŞKANI BİLAL ODUNKIRAN
Büyük Birlik Partisi Kahramanmaraş teşkilatı olarak hiçbir zaman ayrıştırmanın kutuplaştırmanın yanında yer almadık. Genel merkezimizin, genel başkanımızın almış olduğu kararın yanındayız. Büyük Birlik Partisi bugüne kadar hiçbir zaman devletin, milletin karşısında olmamıştır. Vatandaşımız en güzel tercihini yapacaktır. Bu tercih milletimizin özüdür. Teşkilatımızın içerisinde ‘Evet’ diyenler de vardır, ‘Hayır’ diyenler de vardır. Ne diyordu merhum Şehit Liderimiz, Genel Başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu, “Sel gider kum kalır. Bu seçimlerde bitecektir. Sizler acı gününüzde, tatlı gününüzde, neşeli gününüzde yine birlikte olacaksınız.” Bunun için hiç kimsenin kalbini kırmaya seçimler vesile olmasın. Ben Büyük Birlik Partisi İl Başkanı olarak kutuplaşmanın yanında yer almayacağım. Bu referandumda milletimize güveniyorum. En güzel cevabı milletimiz 16 Nisan'da verecektir. Bu vesileyle bütün Kahramanmaraşlı hemşerilerimi sandığa davet ediyorum. Kararları ne olursa olsun ama mutlaka sandığa gitsinler.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz