Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Pazarcık Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla özellikle doğalgazın ilçeye gelmesinin ardından Türkiye’nin öne çıkan ilçelerinden biri olan Pazarcık, yeni yatırımlarla da dikkatleri üzerine çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda doğalgaza kavuşmasıyla rahat bir nefes alan Pazarcık halkının şimdilerde ise en büyük sorunu içme suyu temini olurken, yeni proje ile bu sorunda çözüme kavuşacak. Bu kapsamda Pazarcık’ın 42 yıldır en büyük kanayan yarası olan içme suyu sorununa Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç neşter vurdu. Sorunun çözümü noktasında Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ ile birlikte çalışma başlatan Başkan Erkoç, 32 milyon TL değerindeki yatırımı ilçeye kazandırdı. Yapımına daha önce başlanılan fakat resmi temel atma töreni yapılmayan içme suyu alt yapısı yatırımının temeli yoğun bir katılımla yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan temel atma töreninde protokol konuşmalarına geçildi.

“42 YIL EL ATILMADI AMA BAŞKAN ERKOÇ SÖZÜNU TUTTU”

Temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, ilçenin ilk içme suyu şebekesinin 42 yıl önce dedesi Ahmet Bozdağ’ın belediye başkanlığı dönemin döşendiğini söyledi. 42 yıl sonra göreve gelen yöneticilerin Pazarcık’ın içme suyu sorununa el atmadığını dile getiren Bozdağ, Fatih Mehmet Erkoç’un sözünde durduğunu belirterek, “Konuşmamı çok uzun tutmayacağım ama Pazarcık’ın bir sıkıntısını size anlatmak istiyorum. 1976 yılında rahmetli dedem Ahmet Bozdağ belediye reisi  ve o dönemde su şebekesi döşenmişti. Yani 42 yıl önce Pazarcık’ta su şebekesi döşenmiş, 42 yıllık süre içerisinde arada göreve gelen belediyeler ve yerel yöneticiler maalesef belediyeciliğin en önemli olayı olan içme suyu şebekesine 42 yıl el atılamamıştır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, bu meydanda hepinizin huzurunda otobüsün üzerinde iki şeye söz vermiştir. Birincisi kaynak su içireceğiz, ikincisi de akabinde su şebekesini değiştireceğiz demişti. Çok şükürler olsun AK Parti iktidarı ve yerel yöneticileriyle Pazarcık buluşunca akın akın hizmetler de ilçemize gelmiş oldu. Nedir bunlar, içme suyu su şebekesi, doğalgaz, çevre yolu, Kaymakamlık hizmet binası, cezaevi, yaklaşık 14 tane taziye evi yaptık. Bunların hepsi kısa bir süre içerisinde oldu. Üst geçitlermiş, halı sahalarmış bunların yanı sıra sosyal tesisler, yüzme havuzları, artı çocuk meclisi gibi çok değerli çalışmalara el attık. Bunların hepsi 4 yılda oldu, peki 42 yıl neden bu kadar uzun sürdü? İşte yanlış tercihler her zaman için iktidar karşısındaki yöneticilerle buluştuğundan bu hizmetlerden mahrum kalmıştır. Bugün burada tarihi bir gün yaşıyoruz, her zaman söyledik doğalgazın arkasından bu şebekesine gireceğiz dedik. Bazı siyasi büyüklerim, başkan 2019 seçimini geçirin de bunu yapın dediler ama bizler gerçekten siyasi itibar peşinde koşmadık, memleketin genel ihtiyaçları neyse onu gidermeye çalıştık. Her zaman da bizim kanaatimiz, alt yapısı olmayan yerin üst yapısı olmaz, alt yapısı sağlam olursa onun üzerine briketler örmek daha kolay olur, şükürler olsun doğalgazımızda, su şebekemiz bitti” ifadelerini kullandı.

“İÇME SUYU SORUNUNU İLELEBET ÇÖZECEĞİZ DEMİŞTİK”

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Pazarcık’ta önemli bir yatırımın temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Pazarcık’ın içme suyu sorununu çözme noktasında söz verdiğini hatırlatan Başkan Erkoç, “Çok önemli bir yatırımın temelini atmanın mutluluğunu yaşamaktayız, çünkü buralarda yıllardan bu yana gelen en önemli sıkıntılardan bir tanesi su temini konusu. Pazarcık Belediye başkanımızda çok güzel bir şekilde bunu ifade ettiler. Pazarcık’ın en temel sorunu içme suyuyla ilgili problemiydi. Bizde bu görevi talip olduğumuzda bu meydanda söz vermiştik Pazarcık halkına. Buranın içme suyu problemini inşallah ilelebet çözeceğiz diye, hamdolsun çok önemli noktalara geldik. Şuan alt yapıyı yapıyoruz, yüzde 30’unu da tamamladık. Bugün temel atma ama, yüzde 70’i kaldı. Bunu da yaz ortasında en geç Ağustos’a kadar bitirmeyi planlıyoruz. Genel Müdürümüze ve çalışanlarımıza da talimatımız da o şekilde. Tabi bir de kaynak suyu su temini var buraya, şimdi burayla ilgili Aksu’nun Kısık mevkiinde bir çalışmamız var, bunu ihale aşamasına getirdik hamdolsun projeleri bitti. Bu arada da o çalışmaları ihale edip bitirene kadar İnşallah Gaziantep içme suyu isale hattından bir branşmanla Pazarcık’ın bu şebekesine bir arıtma tesisi yaparak su vereceğiz. Veysel Eroğlu bakanımız da bu konuda bize söz vermişti, iki defa konuştuk. Bizim su kaynak problemimiz çözülene kadar İnşallah oda bu yıl sonunda biteceğini tahmin ediyoruz, isale hattına su verecekler. Bu isale hattına su verildiğinde branşmanla Pazarcık Bölgesi’ni besleyeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mızın bize böyle bir garantisi var” dedi.

“ÜST KATLARA BİLE SU ÇIKMIYORDU, TÜM SORUNARI ÇÖZECEĞİZ”

Pazarcık’a sadece içme suyu noktasında değil birçok alanda çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Başkan Erkoç, yapılan çalışmalarla birlikte Pazarcık’ın Kahramanmaraş’ın geleceğine damga vuracağını söyledi. Başkan Erkoç konuşmalarına şu şekilde devam etti, “Tabi sadece içme suyu değil, birçok alanda çalışıyoruz. Bu içme suyunun maliyeti 32 milyon TL, üstüne yapacağımız kaplama ile beraber yaklaşık 26,5 milyon TL suyu şebeke döşemesi ve üzerine yapacağımız parke ve asfaltla beraber 32 milyonu bulmakta. Burada 150 kilometre isale hattı döşüyoruz, beş tane de su deposu yapacağız. Şuan ki şebeke de yüzde 70’e varan kaçak var, vanalar işlemez hale gelmiş çürümüş, 42 yıl önce yapılan bir tesisat ve ömrünü tamamlamış artık. Yoğun su kaybı ve basınçlı su da iletememekte. O yüzden dolayı birçok binada da üst katlara su çıkmamakta. Tüm bu problemleri çözeceğiz, anti bakteriyel en kaliteli borularla, en kalitemi yüksek basınca dayalı vanalarla bunu yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki 50-100 yıl gidecek bir şebeke inşa ediyoruz. Bir problem olmayacak İnşallah, Pazarcık uzun bir süre artık su işini problem etmeyecek. Sadece su alanında değil birçok alanda Büyükşehir olarak çalışıyoruz. Şuana kadar 200 kilometre asfalt yol yapmışız Pazarcık’a, sıcak karışım ve sathi kaplama. Şuan ekiplerimiz halen devam ediyor. Özellikle Gaziantep’i Pazarcık’a bağlayan Kızkapan Bölgesi’nden geçen yol o yolun genişlemesini yapıyoruz. Adeta o yolu da şehirlerarası yol standartına getiriyoruz. Alt yapısı büyük oranda tamamlandı. Orayı bitirdiğimizde o yol daha da hareketlenecek. Pazarcık’a şuana kadar 100 kilometre içme suyu isale hattı, 50 kilometre de kanalizasyon hattı yapmışız. Pazarcık Arıtma Tesisi’ni bitirdik devreye aldık. Bunlarda çok önemli yatırımlar yaptık, bizim asli görevimiz olmamasına rağmen okul sıkıntısının olduğunu söylediler ve Yukarı Pazarcık’a bir okul yaptık. 112 Acil binası yaptık, Sağlık Bakanlığı’nın bizden ricası olmuştu. Bu şeklide çalışmalarımız her alanda devam etmekte. Aslında en önemli projelerimizden bir tanesi Kızkapanlı Bölgesi’ndeki sanayi alanı. Orada yaklaşık 6 bin 200 dönüm alanı sanayi parseli haline getirdik. Şuan da yoğun bir talep var oraya İnşallah resmi işlemleri biter bitmez hemen tahsislerini de Valimizin başkanlığında gerçekleştireceğiz. Çok önemli aşamalar geçildi, hem Pazarcık’ın hem de Kahramanmaraş’ın geleceği olacağı inancındayım o bölgenin. Çamlıtepe’de de bir park çalışması yapacağız. Pazarcık’ın bir imar planı var, şuan da imar çalışması devam ediyor onları da beraberce yapacağız. Pazarcık’ı en güzel hale getirmek için her alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“İNSANIMIZ EN GÜZEL HİZMETLERE LAYIKTIR”

Törende konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Pazarcık’a yapılan içme suyu yatırımının insani bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bugün Pazarcık İlçemiz açısından, genel olarak şehrimiz açısından gerçekten kaliteli ve yeterli suya yetişmek çok önemli, insani bir ihtiyaç. Böyle bir ihtiyaca en nitelikli bir şekilde ulaştığımız için hepimiz bir bayram havası yaşıyoruz. Bu vesile ile bu konuda emeği geçen başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere diğer ilgili bütün kuruluşlarımıza, hükümetimize teşekkür ediyoruz. Pazarcık İlçemizin insanları gerçekten en iyi hizmetlere layıktır. Pazarcık ilçesi halkına hizmet etmekten manevi bir haz duyan ekibin, bir hükümetin olması, hükümet icraatlarını icra eden operasyonel birimlerin hükümetimizin stratejik hedeflerini doldurma yönündeki aktiviteler bizim en büyük zenginliğimiz. Bu konuda çalışan KASKİ Genel Müdürümüz, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyemiz ve diğer bütün bu kuruluşların çalışmalarının ve oluşturmuş olduğu katma değerinin milletimize sunmuş olduğu hizmetin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu hizmetlerin daim olması tabi ki talebimiz. Hem siyasal istikrar hem ekonomik istikrar, hem de değerlerin muhafazası gibi kültürel istikrar toplumumuzun harcıdır” şeklinde konuştu.

“FİZİKİ VE EKONOMİK KALKINMANIN TÜREVİDİR”

Küresel düzeyde Türkiye’ye yönelen bütün riskleri bertaraf etmek için projeler üretildiğini dile getiren Özkan, “Küresel düzeyde bize yönelmiş olan bütün riskleri bertaraf etmek, kontrol altında tutmak için parlamentomuzun ortaya koymuş olduğu performans, hükümetimizin geliştirmiş olduğu projeler önemlidir. Ama aynı zamanda gelecekte bunun güvencesi gençlerimizi, gelecek nesillerimizi çok iyi eğitime tabi tutmak bunları milli ve manevi değerlerle buluşturmak bu değerler eğitimini etkin ve yaygın bir şekilde uygulamakta aynı zamanda insanlık, milletimiz ve şehrimiz açısından olmazsa olmazlarımız. Cumhurbaşkanımızın rehberliğinde hükümetimiz değerler eğitimi gelecek nesillere aktaracağımız değerlerin bizim ekonomik kalkınmamızdan çok daha anlamlı çok daha önemlidir. Biz gelecek nesillerimizi hem kendisini geliştirmek, ailesini sevmek, ailesini, mahallesini, şehrini, milletine yönelik sorumluluklarını yerine getirecek insanlar olarak yetiştirmedikten sonra bugün yapacağımız bütün yatırımlar yarın istediğimiz menzile bizi götürmeyecektir. Dolayısıyla okullarıyla, öğretmenleriyle, sivil toplumuyla meslek kuruluşlarıyla kısacası hayat boyu eğitimin bütün bileşenleri olarak bu noktaya hep beraber eğileceğiz. Bu noktadaki eğilmemiz hem değerlerimizi muhafaza hem kültürümüzü muhafaza ve esasen siyasal kültürde, siyasi faaliyetlerde, sosyal faaliyetlerde fiziki ve ekonomik kalkınmada bunun bir türevidir” ifadelerini kullandı.

“42 YIL SONRA ALT YAPI YENİLENİYOR”

42 yıl sonra Pazarcık’ın içme suyu alt yapısının yenilendiğine dikkat çeken TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise, Pazarcık’ın kadim sorununun çözüleceğini söyledi. İçme suyunun alt yapısında yüzde 60 kayıp kaçağın olduğunu da belirten Güvenç, “Tam 42 yıl sonra ilçemizin içme suyu alt yapısını yeniliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız tam 32 milyon TL kaynak ayırarak ilçemizin bu kadim sorununu halledecek, inşaat başladı. Kayıp kaçak oranı tam yüzde 60’a çıkmış, yani şebekeye verdiğiniz suyun yüzde 60’ı tekrar toprağa karışıyor, evlere gelen miktar ise yüzde 40. Tabi bu kadar kayıp kaçağın olduğu yerde suyun ne kadar temiz kaldığı ne kadar içilecek evsafta ve standartta olduğu da takdirlerinize. Olmayanları yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz, bu aziz milletin dua ve destekleriyle. Yapılamayanları şehrimizin her yerinde olduğu gibi Pazarcık’ta da yapıyoruz. Köylerimizde sıcak asfalt yolları yapıyoruz. Yeni kuyular kazıyoruz, şehrimizi güzelleştirme adına her şeyi yapıyoruz. Hastanemizin ihalesi yapıldı, çevre yolumuzun ihalesi yapıldı. Kısık Barajı’nı takip ediyoruz, Kartalkaya Sulaması’nın kapalı sisteme geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun gibi diğer tüm hizmetlerin de peşinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. İbadet aşkıyla çalışıyoruz, en büyük gücümüz, en büyük sermayemiz bu millete hizmettir. Samimiyetle, her bir hemşerimizin derdi, bizim derdimizdir. Bizim için en önemli değer hemşerilerimizin Allah razı olsun duasıdır. Siyaseti de bunun için yapıyoruz, hizmeti de bunun için yapıyoruz. Hiç şüpheniz olmasın birlik ve beraberliğimiz devam ettiği müddetçe sizlerin duası devam ettiği müddetçe, fitneye fesada fırsat vermediğimiz müddetçe bu hizmet kervanı devam edecek” dedi.

“DÜNYANIN PARMAKLA GÖSTERDİĞİ ÜLKE KONUMUNDAYIZ”

Türkiye’nin birinci sınıf ülkeler arasında yerini alacağının altını çizen Güvenç, Türkiye’nin dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, “Bu ülke birinci sınıf ülkeler arasında yerini alacak. Bu inançtayız, 2002’de üç bin dolar milli gelirle üçüncü dünya ülkesi konumunda olan, şehirlerarası yolu bulunmayan, hastanesi, okulu bulunmayan bir ülkeden bugün dünyanın parmakla gösterdiği, son 15 yıldır sürekli dünyada en fazla büyüyen ülke konumuna geldik. İşte burada Afrin’deki şehitlerimize de bir rahmet okumak istiyorum, kahraman evlatlarımıza cenab-ı hak rahmet eylesin. Çağlayancerit’e geçip Aslan kardeşimizin babasına taziyelerimizi vereceğiz. Bir başka kahraman Muhsin Yazıcıoğlu’nun mevlidine katılacağız, onun da ölüm yıl dönümü. Bu memleketin toprakları boş değil, bu memleketin yerinin altında yatan da mübarek, üstündeki de mübarek. Ondan dolayıdır ki biz bugün, bu hedefleri yakalamış olduk. Dün Doğu’da operasyonlarda İHA’mız olmadığı için İsrail’den görüntü isteyip üç-beş günde görüntü alırken, bugün Afrin’de o İHA’ları kendimiz yaptığımız için hainlere orayı dar ettik. Bilesiniz ki Afrin’i işgal için gitmedik. Bizi mecbur koydukları için gittik, milletin çocuklarını oraya götürüp Türkiye’ye karşı saldırı hazırlığı yaptıkları için gittik” açıklamalarında bulundu.

“TÜRKİYE ARTIK BÜYÜK OYNUYOR”

Türkiye’nin artık büyük oynadığını da sözlerine ekleyen Güvenç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye’nin tüm Ortadoğu ve İslam coğrafyasında fitne ve fesadı durdurmak için mücadele ettiğini söyledi. Güvenç, “Türkiye büyük oynuyor değerli kardeşlerim, Türkiye sadece Türkiye’deki 80 milyonun kardeşliğini tesis etmek için mücadele etmiyor Recep Tayyip Erdoğan. Türkiye tüm Ortadoğu coğrafyasında, tüm İslam coğrafyasında fitneyi fesadı, kardeşin kardeşi öldürmesini durdurmak için mücadele ediyor. Türkiye tüm İslam ülkelerindeki sömürüyü bitirmek için mücadele ediyor. Türkiye tüm İslam ülkeleri halklarının başı dik, karnı dok olması için mücadele ediyor. Bunun için süper güçlerle mücadele ettiği gibi buna alet olan bu memleketi Kürt, Türk, Alevi, Sünni diye bölmek isteyenlerle de sonuna kadar mücadele ediyor. İnşallah başaracağız, başımız dik geziyoruz. Çünkü askerimiz başarılı, ekonomimiz her türlü oynadıkları oyunlara karşın dimdik ayakta. Eskiden Anayasa kitapçığı atıldığı için enflasyon bir gecede 7 bin 500’leri bulmuştu. Bilesiniz ki 6-7 senedir, ekonomiyi bozmak için dövizi yükseltmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama hamdolsun ekonominin başında ehliyetli, liyakatli devlet adamları var. Onlardan önce tedbirini alıyorlar, teşvikleri getiriyorlar ve piyasanın allak bullak olmasını önlüyorlar. 2017’nin, 2016’nın Aralık ayına bir gidin, dolar dediler 1 Ocak 2017’de 4 bin 500 lira olacak, herkes kaygılı, herkes telaşlı acaba yine eski Türkiye mi geliyor diye. Ama hamdolsun Kobi’lere verilen can suyuyla, verilen teşviklerle, alınan tedbirlerle dolar bugün bile daha 4 bini bulmadı. Bugün de mecliste sabahlara kadar çalışıyoruz, en son ittifak yasası için sabah 10’da çıktık, gece boyu bloke ettiler meclisi, direndik, kararlı durduk ve saat 10’da kanunu çıkardık. Bunun sonunda alınan tedbirlerle ekonomi hamdolsun kontrol altında, kontrol altında da olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

“BİR VE BERABER OLDUKÇA BU ÜLKEYİ YIKAMAYACAKLAR”

‘Cumhur İttifakı’na da değinen Güvenç, AK Parti ve MHP arasında yapılan ittifaktan rahatsız olanlara tepki verdi. Güvenç konuşmasını şu şekilde sonlandırdı, “Buraya gelince ittifak konusu, bizim yaptığımız ittifak cumhurun ittifakı. Biz bu memlekette yerli ve milli olanlarla birleşiyoruz. Biriz ve beraberiz diyoruz. B ülkede kavga gürültü olmasın diyoruz. Bundan çok rahatsızlar, Devlet Bahçeli’nin de bugün gelip bu ülkede beka sorunu var, bu ülkeyi bölmek istiyorlar, bu ülkenin meşru hükümetini yıkmak istiyorlar, dolayısıyla  parti hesaplarını bırakıyoruz bu ülkenin geleceğini kurtarma adına adım atıyoruz demesinden bile çok rahatsızlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, biz milletle beraber olacağız, yerli ve milli olanlarla beraber olacağız. Tüm 80 milyonu kucaklayacağız, Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürt’üyle, Türküyle ve yolumuza devam edeceğiz.  Allah yardımcımız olsun ve bilesiniz ki bir ve beraber olduğumuz müddetçe bu ülkeyi yıkamayacaklar. Bu ülkeyi durduramayacaklar, gelecek bizim ülkemizin olacaktır. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum, bu güzel tesisin hayırlı ve uğurlu olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından ise kurdele kesimi sonrasında protokol üyelerinin hep birlikte butona basmasıyla resmi temel töreni gerçekleştirilmiş oldu.

Programa, 65. Dönem Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu ve Mehmet Uğur Dilipak, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İl Jandarma Komutanı Albay Cafer Öz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci ile çok sayıda Pazarcıklı vatandaşlar katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz