Siyaset, politika, spor, STK ve kanaat önderlerini dinleyicileriyle buluşturan ve Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan Fresh Gündem’in bu haftaki konuğu Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ oldu. Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında 5 yılda ilçesine yaptığı hizmetleri anlatan Bozdoğan, önemli konulara değindi.

İşte Başkan Yakup Hamdi Bozdağ’ın konuşmalarından satır başları;

“GÖREVİ DEVRALDIĞIMIZDA 102 YILLIK İLÇEDE OLMASI GEREKENLER YOKTU”

Biz ilçeye geldiğimizde ilçemizin su problemi ve doğalgaz problemimiz vardı. Büyükşehir yasasıyla köylerde mahalle olunca 70 bine yakın nüfusumuz var. Ama merkez ilçede bugün 33 bin civarında nüfusu var. Yani bu nüfus hem zengin, ekonomik yapısı güzel olmasına rağmen neden bağlanmamış. Doğalgaz, çevre yolu, hastane, sorunları vardı. Yıllardır muhalefette olan bir ilçenin bir belediyesi. İktidar ile buluşması lazım. İktidarın hizmetlerinden faydalanması lazım. 40 yıl önce alması gerekenleri yeni yeni almaya başlamış. 1917'den bu yana belediye yasasıyla gelen bir ilçe. Bu 102 yıllık ilçede olması gerekenler yok. Birçok yere örnek olması gerekiyordu. Biz bu kadar olayları birleştirip nasıl hizmeti ilçeye getiririz düşüncesiyle hareket etmeye başladık. Geldiğimizde bir önceki belediyeyi kötüleyip de onun yaptığı başarısızlığın üzerine siyaset yapacak biri değilim. Hangi parti olursa olsun bütün belediye başkanlarımıza ebediyete intikal edenlere Allah'tan rahmet diliyoruz, yaşayanlara da uzun ömürler diliyoruz. Ama yola çıkarken doğup büyüdüğü yere hizmet için çıkmıştır. Ama ilçemizin sıcaklığı, iklimi, yapısı, zenginliği, yurtdışı kaynağına baktığınız zaman bu ilçe böyle olmamalı. Bu icralar ve hacizlerden dolayı belediyeyi kapatabiliriz kilidi vurabiliriz düşüncesiyle öyle bir durumdaydık. İlçemizde 1 metrekare arsamız bile yoktu. Hizmet getirildiğinde gel şuraya yap desem öyle bir alanımda yoktu.  Muhalefetten öyle bir belediye devraldık.

“81 İLDE EN ŞANSLI OLAN YER KAHRAMANMARAŞ’TIR”

Yıllardır Cumhurbaşkanımızın bahsettiği 4 tane yer vardı. Pazarcık, Çankaya, İzmir, Tunceli. AK Parti kuruldu kurulalı sadece Pazarcık alınmış bu 4 yerden.  Balıksırtından alınmış. Bugün Pazarcık alındığı için gündemde 1 yıl durdu. Ayrıca alınan donelere baktığın zaman ben 16 bin oy ile Belediye Başkanı oldum. Bunun ardından gelen seçimlerde 1 Kasım seçimlerinde 18 bin, referandumda 20 bin oy almayı başardık. En son Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumunda 20 binin de üzerine çıktık. Ben anamdan doğduğum günden beri milliyetçi, muhafazakâr, mukaddesatı bilen vatan için mücadele eden biriyim. Sırf aday gösterilmedim diye ne adaya ne vekillere kimseye sitem edecek yapıda ve karakterde bir adam da değilim. Ama bilerek yapılan bir yanlışlık olduysa bunun vebali de yapanların boynuna diyorum. Başka bir şey de demem. Hayrettin Güngör Bey ile 1991’den bu yana tanışıyorum ve açık yüreklilikle söylüyorum 81 ilde bulunan adaylardan en donanımlı olan kişi Hayrettin Bey’dir. 81 ilde en şanslı olan yer Kahramanmaraş’tır. Neden şanslı bakın Belediye Başkanı olarak konuluyorum. Hayrettin Bey 10 yıl Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde Kontrolörlük ve Kontrolör Başkanlığı yaptı. Nedir bu görev belediyeleri teftiş eden müfettiştir. 10 yıl boyunca belediyeleri denetlemiştir. Bunun ardından Belediyeler Birliği Genel Sekreteri olmuş Belediye Başkanlarının ihtiyaç ve sıkıntılarını gideren denetlenen bir kuruma gelmiş. Yani önce denetlemiş, ardından denetlenmiş. Ve her iki tarafın arasındaki sıkıntıları çok iyi biliyor. Ve bu ara zarfı içerisinde Belediyecilik üzerine 6 – 7 tane kitap yazıyor. Bunun da üzerinde Cumhurbaşkanımız tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yeni kurulan Yerel Yönetimler Politikaları Kurulu üyeliğine atandı.

Doğruları söyle ok gibi doğru ol. Fatih Mehmet Erkoç da ilk başkan olarak çok güzel projelere imza attı. Burada Fatih Mehmet Erkoç ile siyaseten mücadele eden bir aday olsaydı da geldiği zaman Fatih Mehmet Erkoç’un ekibi ile veya çalışanlar ile sıkıntılar yaşasaydı daha mı iyi olurdu. Hayrettin Güngör bürokrasiyi ve devleti bilen, Sayın Cumhurbaşkanımıza yakınlığı ve kişisel birikimleri ile sıkıntıları aşma, Avrupa’dan fonlar ile Belediyeleri destekleyebilecek kapasitesi olan bir adam.  Neden Kahramanmaraş bundan rahatsız oluyor ben anlamıyorum. Gurur duymamız lazım.

“HAYRETTİN BEYİ SAHİPLENMEMİZ LAZIM”

Alan siyaseti farklı Hayrettin Bey alana girecek. Şunu belirtmek istiyorum; tanıdığım için söylüyorum. Hayrettin Bey’in halkla ilişkiler konusunda zerre kadar bir sıkıntısı yok. Maraş milliyetçiliğini ve doğal köy kültürünü çok sever. Yani bir Kahramanmaraş sevgisi ve Kahramanmaraş milliyetçiliği hamurunda var. Türkiye’de ne kadar Belediye Başkanı varsa Hayrettin Bey’in yanına gitmiştir danışmıştır, telefon açmıştır. CHP’lisi, MHP’lisi Hayrettin Bey ile muhakkak görüşüp yardım almıştır. Böyle bir adamı sahiplenmemiz lazım. Bu kadar birikimleri varken Hayrettin Bey’i götür Paris’e aday göster temin ediyorum belediye başkanı olur. Kısacası adamın işi bu. Göksun’lu, Elbistan’lı, köylü, şuralı, buralı değil Kahramanmaraşlı. Artık dünya küçücük. Ekranda dünyanın bir ucundaki çocuğunu istediğin zaman görebiliyorsun artık. Göksun’da artık Büyükşehir’in bir ilçesi. Elbistan’dan bir değer çıkmışsa, Göksun’dan bir değer çıkmışsa, Pazarcık’tan bir değer çıkmışsa, Türkoğlu’ndan bir değer çıkmışsa bizim değerimiz diyebilmeliyiz. Fatih başkan da Türkoğlu’ndan ama Kahramanmaraşlı bunu ayırmamak lazım.

“VATANDAŞLARIMIZ ÇOK GÜZEL HİZMETLER İLE KARŞILAŞTI”

Kahramanmaraş coğrafyasıyla, iklimiyle, şehir güvenliğiyle, sanayisiyle, gastronomisiyle ve son zamanlarda kendisini oldukça kanıtlayan turizmiyle çok zengin bir şehir haline geldi. Ama burada vatandaşlarımızın istek ve talepleri hızlı ve anında çok şeyler olmasını istiyor.  Mesela Pazarcık yeni sıcak asfalt ile tanıştı. Vatandaşlarımız çok güzel hizmetler ile karşılaştı. Bir vatandaşımız bana şunu söyledi. Başkanım halı sahamız oldu taziye evimiz oldu bir tek kapalı düğün salonumuz kaldı dedi. Şimdi kapalı bir düğün salonu belediye olarak merkez ilçede yok. Ama vatandaş hizmetleri gördükçe çıta yükseliyor. Çıta yükseldiği içinde bu istekler çıtayı daha da yükseltiyor. Bizlerde elimizden geldiği kadar yapmaya gayret ettik ve güzel şeyler oldu. Hizmetler deyince doğalgazla buluşturduk. 1976'dan sonra su şebekesi yeni değişti. En önemlisi de su sıkıntısıydı. Helete'den giden sudan Pazarcık olarak saniyede 200 litre biz aldık ve Pazarcık'ın su problemi bitti. Dünya su üzerine savaşıyor ve tebrikte ediyoruz takdirde ediyoruz 12 yıldır Gaziantep bunu kovalıyor ve başarıyor. Bizde 2014'de o projeyi bürokrasi olarak takip ettik, ısrarcı olduk, lobi faaliyeti yaptık, gittik istedi ve bunu görüntülü bir şekilde nasıl alındığı anlatıldı. Biz bir lobi faaliyeti yaptık ve istemesini bildik.

Biz 8 ayda doğalgazın temelini attık. Milletvekillerimiz ve başkanlarımızla birlikte hep beraber yaktık ve geldiğini gösterdik. Normalde doğu batıya doğru değil batıdan doğuya doğru doğalgazı getirdik. 2017 yılının 25 Aralık tarihinde de BOTAŞ boru hattından tamamen gaz alımını başlattık. Şimdide 4807 tane Pazarcıklı abone var. Belediye başkanı aslında bir yerde gerçekten yanlış anlaşılmasın dilenci gibidir. Hizmeti alsın memleketine nereden getirebilirse getirsin. Biz gerçekten durmadan koştuk. Hatta bir üst düzey bürokratımız geçen temel atmaya çağırdın şimdi yakmaya çağırıyorsun bu ne kadar hızlı oldu dedi. Bizde durmak yok koşmak var.

“SEÇİMLERDE GAYRET EDECEĞİZ”

5 yıl boyunca toplu taşımada ücret almayan 2 belediyeden biriyim. Buda eğitime ve çocuklara ne kadar değer verdiğimizi gösterir. İlk 4 ayda yüksekokulumuz yoktu yüksekokul getirdik. Fen lisesi yoktu Fen Lisesi getirdik. Seçimde yeniden aday gösterilmediğim için ben bu kadar şey olacağını zannetmiyordum. Halkımızda inanamıyorlar. Hatta benden rahatsız olan bile diyor ki asla böyle bir şey olamaz diyor. Kahramanmaraş nasılsa Pazarcık'ta öyle. Seçimlerde bizim gayretimiz, biz çizgimizdeyiz, yolumuzdayız inşallah iyi olur diyorum. Pazarcık halkının bütün bir şekilde inşallah çok daha güzel yerlere gelmeleri, çok daha güzel imkânlarla yaşamalarına vesile olur diye ümit ediyorum.

Haber: Mehmet Can Tekdöş/Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz