31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimler için tarih hızla ilerliyor. Belediye başkan aday adaylığı müracaatlarını uzatmalı olarak tamamlayan AK Parti Genel Merkezi, 18 Kasım Pazar günü ise aralarında Kahramanmaraş’ın da olduğu illerde temayül yoklamasını bu kez dijital ortamda yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Seda Gören Bölük'ün katılım ve gözetimi ile e-Temayül Yoklaması gerçekleştirildi. Kahramanmaraş ve ülkemiz için inşallah hayırlara vesile olur.

Kahramanmaraş’ta AK Parti’den belediye başkan adayı olmak isteyen toplamda 105 isim aday adayı oldu. Büyükşehir için 5 aday adayı çıkarken, en az başvuru ise 4 aday adayı ile başarılı başkan Osman Okumuş’un memleketi Türkoğlu ilçemizde gerçekleşti.

En çok ilgi ise; sempatik, mütevazı ve güler yüzlü dostumuz Nursi Çeleğen başkanın memleketi Ekinözü ile yaklaşık 3 yıldır ‘bağımsız’ olarak hizmet sunan ve hafta sonu görevden alınan Durmuş Küçük’ün memleketi Elbistan ilçemizde görüldü.

Bu arada 3 dönem kuralına takılması beklenen ama son kararla umudu artan Baki Tezcan’ın başkanı olduğu Andırın’da ise 13 isim başvuru yaptı. Ceviz Diyarı Çağlayancerit’te de Üzeyir Kızılseki’ye 13 isim rakip oldu.

Çoktan aza doğru sıralama ise şöyle: Ekinözü ve Elbistan 14 aday adayı, Andırın ve Çağlayancerit 13 aday adayı, Dulkadiroğlu 9 aday adayı, Afşin 8 aday adayı, Onikişubat ve Pazarcık 7 aday adayı, Nurhak 6 aday adayı, Büyükşehir ve Göksun 5 aday adayı, Türkoğlu ise 4 aday adayı.

Öncekilere göre ‘temayül’ yoklaması çok farklıydı. Parti camiasının, mevcut başkanlar ve aday adaylarına yönelik eğilimleri bu kez elektronik ortamda yani bilgisayar vasıtası ile soruldu.

Hafta sonlarını memleketi Kahramanmaraş’ta geçiren kıymetli yol arkadaşım (657,5) Abid Vanlı ile birlikte temayül yoklamasının yapılacağı Otogar altında bulunan ve halen bir isim konul(a)mayan spor salonuna vardık. Saatlerimiz 9.30’u gösteriyordu. İşimize olan saygımız nedeni ile temayülün başlayacağı saatten yarım saat önce salona gelmiştik. Ama temayül başladıktan bir saat sonra bile ‘sallana sallana’ gelen aday adayı vardı.

Geçen yıllardaki gibi coşkulu, bol stantlı, davullu zurnalı, kalabalık bir salon önü beklerken gördüğümüz manzara karşısında bir hayli şaşırdık. (Gerçi bugünlere gelineceği geçen yıllardaki ‘atama başkan ve vekil adayları’ndan belliydi.) Öğleye kadar bir tane bile davul-zurna görmediğimiz salonun önü sanki bir hastane acili ya da taziye evi önünü andırıyordu.

‘Teşbihte hata olmaz’ misali ölü toprağı serilmiş gibiydi desek, abartmış olmayız. 105 aday adayına karşılık 6-7, en kabadayı 10 tane tanıtım standı ve önlerinde durgun insanlar vardı. Sanki herkes ‘zoraki’ gelmiş ya da ‘getirilmiş’ gibiydi. En doğru kelime ise ‘kerhen’ olur sanırım.

En hazırlıklı aday adayları ise Ramazan Yavuz ve Mustafa Buluntu olarak gözümüze çarptı. E-temayülü her yönü ile ciddiye aldıkları belli oluyordu. Onikişubat Belediye Başkanı güler yüzlü Hanefi Mahçiçek ise ekibi ile salon dışı ve içinde ‘bol bol görüntü’ verdi. Partilileri ile sıcak ve samimi sohbetler gerçekleştirdi. Her halinden ‘hayli rahat’ olduğunu gördük.

Öğleden biraz önce Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’u salon içinde gördük. Etrafı hayli kalabalık olan Erkoç’a partililer çok yoğun ilgi gösterdi, bol bol hatıra fotoğrafları çektirildi. Biz de nasibimizi alarak ‘3’lü hatıra fotoğrafı çektirdik. (Fotoğraf makinesini adeta konuşturan Sertaç Akkuş kardeşimizin ellerine sağlık.)

Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Afşin, Göksun ve Ekinözü ile Andırın ilçelerimizin belediye başkanlarını ve kurmaylarını gördük. En ilginç detay ise; öğleye doğru bazı aday adaylarının ‘yemek’ için salondan ayrıldıklarını gözlemlemek oldu. Günahlarını almayalım ama birçoğunun yeniden salona döndüğüne pek ihtimal vermiyoruz. Ve hatta 105 aday adayının tamamının orada hazır bulunduğuna hiç ama hiç inanmıyoruz. (Keşke yoklama yapılsaydı.) Eski vekillerden M. Uğur Dilipak ile sıcak ve samimi bir sohbet yaptık.

Tatsız, durgun ve heyecansız geçen e-temayülde ilçe belediye başkanlarının hizmet ve icraatları ile teşkilat ve halkla ilişkileri soruldu. Parti ilke ve değerlerine bağlılığının yanı sıra devam edip etmemesi yönünde de sorular vardı. En altta da ilçe için önerebilecek iki isim yazılması, Büyükşehir bölümünde de 3 isim yazılması isteniyordu.

Her zaman vurguladığımız gibi AK Parti’de adaylık yönünde kriter çok ama pratikte ise hiç yok gibi. (Aday belirlemede) seçmen ise (pratikte) ‘1’tane. Yani son sözü her zaman ‘Reis’ söylüyor. (Ancak 24 Haziran’daki seçmen mesajını çok çok iyi alan Genel Başkan, ince eleyip sık dokumaya gayret ediyor.)

Önceki günlerde parti kurmaylarından Mehmet Özhaseki’nin adayların birçoğunun belirlendiği yönündeki açıklaması ise e-temayülün ratingini düşürdü. (Kaldı ki bu tür çalışmalara her geçen gün ilgi azalıyor zaten.)

Ama şu bir gerçek ki; eğer yerel seçimlerde halkın genelinin ‘peh’ diyeceği adaylar olmaz ise iktidarın işi bir hayli zor. AK Parti, Kahramanmaraş’ta çok rahat alır amma İstanbul ve Ankara’da durum zorlu görünüyor. Bu nedenle yerelde de MHP ile ittifakın yeniden kurulduğu, önümüzdeki günlerde açıklanırsa buna şaşmamak gerekiyor. Taban da bunu istiyor zaten.

(Başta Nursi başkanın sevineceği) bir detayı da vurgulamakta fayda var: Aday adayı sayısının çokluğu ve (iyilerini tenzih ederiz) profil düşüklüğü her zaman mevcutların şansını artırmıştır. Bakalım ilerleyen günler neler getirecek.

Tüm aday adaylarına bu zorlu süreçte başarılar dileriz.

BAŞSAĞLIĞI: Şırnak’ın Uludere ilçesinde havan mermisinin eğitim atışı sırasında patlaması sonucu şehit olan hemşerimiz Piyade Sözleşmeli Er Cemil Kaçmaz, memleketi Kahramanmaraş’ta son yolculuğuna uğurlandı. Mekânı Cennet olsun.

Öte yandan; MHP Kahramanmaraş eski milletvekili Mehmet Akif Paksoy’un annesinin Hakk’ın rahmetine kavuştuğunu büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Allah rahmet eylesin.

Son söz: Cenab-ı Allah, herkesin kalbine göre versin.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]