Milletlerin tarihinde önemli yer tutan ve izler bırakan birçok olaylar vardır. Tarih, bu anlamda milletlerin ve devletlerin hafızasıdır. Bu hafızayı diri ve canlı tutmak, dünyada, millet ve devlet olarak var olabilmenin ve kalıcı olabilmenin ilk şartlarındandır. Bu vesile ile Manşet Gazetesi olarak, tarihimizi diri ve canlı tutmak adına ecdadımızın verdiği bu mücadeleyi gelecek nesillere aktarılmasına her zaman öncülük edeceğiz. Unutulmuş yada bilinmeyen tarihimizin aydınlatılması amacıyla yaptığı çalışmalarla tarihe kaynaklık eden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak, 97 yıl önce kurtuluşa giden süreçte neler yaşandığını gazetemize anlattı.

“MİLLET KENDİ GÜCÜYLE AYAĞA KALKTI”

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıldönümü nedeniyle özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Solak, “95 yıl önce düşmanın modern silahlarına karşı gelerek, Maraşlının esaret altında yaşamayacağını tüm dünyaya kanıtlayan Kahraman ecdadımız, bu büyük zaferle gelecek nesillere önemli mesajlar vermiştir” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun milli mücadele ve Türkiye tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Solak, “Maraş’ın 97. Yıl dönümünü kutlayacağız. Kurtuluşa giden süreçte birinci neler yaşandı şöyle kısaca bakarsak 1. Dünya Savaşı bunun en büyük etkenidir. Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti’nin galipler tarafından mağlup edilmesi, yenilmesi ve tarih sahnesinden çekilmesi ile beraber başsız kalan millet, Maraş örneğinde olduğu gibi kendi gücüyle yeniden ayağa kalkmak mücadelesine girişir” dedi.

“VAR OLMA YA DA YOK OLMA MÜCADELESİ”

Milli mücadelenin var olma yada yok olma mücadelesi olduğunu belirten Solak, Maraş’taki mücadelenin Türkiye geneline yayıldığını söyledi. İbrahim Solak, “Milli mücadele top yekun Türkiye’de düşündüğümüzde var olma, yok olma mücadelesidir. Maraş özelinde düşündüğümüzde Maraşlı içinde var olma yok olma mücadelesidir. Bu açıdan çok önemlidir. Bunun önemi şuradan da kaynaklanıyor, Maraş’taki bu mücadeleye başlama Türkiye geneline sirayet ediyor, yayılıyor. Maraşlı önce kendi çabasıyla tabi o süre içerisinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyor, organizasyon etkinliklerine düşebiliyor fakat daha sonra Kuva-i Milliye dediğimiz yada Kuva-i Milliye ruhu ile Maraş ayağa kalkarak 1919-20’li yıllarda yeniden şahlanışını gösteriyor. Onun bu şahlanışı tarihte ender rastlanan bir şahlanıştır. Şundan dolayı, başınızda her hangi bir komutan, herhangi bir büyüğünüz, herhangi bir devlet başkanınız yok, siz adeta işgal güçleri tarafından hapsedilmişiniz kendi kaderiniz tarafından baş başa kalmışınız devletiniz olmadığı için sizi koruyacak bir güç yok, bundan dolayı kendi kaderinizi kendi tayip etme yoluna gidiyorsunuz. Önce İngilizler, akabinde Fransızların işgali İngilizlerle çok ciddi çatışmalar, çarpışmalar yok ama asıl çatışma ve çarpışma Fransızlar ve Fransız kıyafetini giymiş burada ki yüzyıllardır beraber yaşadığımız milleti sadıka dediğimiz Ermenilerle. Fransızların gelmesiyle Ermenilerin şımarıklığı artar ve onların saldırısıyla beraber Maraşlı kendi kendini kurtarma yoluna gider. Biz buna bu bölge de 22 gün savaşları diyoruz. 22 gün 22 gece süren varlık ve yaşam mücadelesine gireriz büyüklerimiz, dedelerimiz ile. 22 günün sonunda Fransızlar Maraşlı’ya bile haber vermeden kaçıp gider. Bu mücadele komşumuz Antep’ ve Urfa’ya sirayet eder” ifadelerini kullandı.

‘MARAŞ MÜCADELESİ ANTEP VE URFAYA’DA KATKI SAĞLADI’

Maraş’ta yaşanan mücadelenin Türkiye geneline yayılması sebebiyle çok büyük öneminin olduğuna dikkat çeken Solak, “Maraş’taki mücadelenin Antep ve Urfa’nın kurtuluşuna katkısı çok büyüktür. Bu açıdan bakıldığında Maraş’ın kahraman olmasında, Antep’in Gazi olmasında, Urfa’nın ise Şanlı olmasında 1919-20’li yıllarda büyüklerimizin yaşadığı mücadele çok önemlidir. Peki, Türkiye genelinde bu durum nedir? Onların yaptığı bu mücadele Türkiye geneline yayılır. Maraş’ın, Antep’in, Urfa’nın bu mücadelesi Türkiye’nin tamamında varlık yokluk mücadelesine girişmemize sebep olur ve Lozan’a giden yolu Maraşlı açar. Bu sadece Türkiye ile alakalı bir durumda değil. Türkiye’nin, emparyalist güçlerin boyunduruğundan kurtulması, onların hâkimiyetinden çıkması, doğulu medeniyetlerin uyanmasına da sebep verir. Bizim burada ki İstiklal ve milli mücadelemiz doğuda ki birçok işgal edilmiş milletlerinde 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl sonra bağımsızlıklarını elde etmesine sebebiyettir” dedi.

“BİLİNMEYEN TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKTI”

Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Solak, “Maraş milli mücadelesini üniversitemize, Maraşlımıza, Maraş’ımıza daha iyi anlatabilmek adına Büyükşehir Belediyesi ile beraber “Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu” yaptık. Bu sempozyum çok verimli geçti. Bu sempozyuma yaklaşık 21 üniversitemizden 50 küsür akademisyen katıldı. Yine, Kahramanmaraş ve çevresinden 60’a yakında araştırmacı-tarihçi katıldı. Yaklaşık 107 tebliğ sunuldu. Bu 107 tebliğin sonucunda milli mücadelenin birçok bilinmeyen yönünü hem akademisyenler, hem araştırmacılar ortaya çıkarttı. Çok verimli bir çalışma olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda hem Büyükşehir Belediyemize hem de üniversitemize de katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Biz kısa zamanda bunu başarabildik. İnşallah daha ileri de de bu tür kongreleri, sempozyumları düzenleriz. İnşallah kitap olarak da yayımlandığında şehrimizin insanı bu kitaptaki verilen bilgileri okuduğunda birçok unutulmuş yada bilinmeyeni de yeniden gün yüzüne çıkarttığımız ve güzel bir kaynak ortaya çıkarttığımız için müteşekkir olacaklarına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Haber:Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz