Merkez İlçe Dulkadiroğlu Belediyesi mart ayı meclis toplantısı Necati Okay başkanlığında meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantı salonunda yapılan toplantıda gündemde bulunan maddeler üzerinde görüşülerek çeşitli kararlar alındı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda Dulkadiroğlu Belediyesi’nin en büyük projeleri arasında yer alan Kamu Külliyesi tanıtım filmi gösterime sunuldu. Çeşitli konuların görüşüldüğü ve karara bağlandığı toplantıda Doğukent sınırları içerisine yapımı planlanan yeni Kamu Külliyesi’nde ihale aşamasına gelindiğinin müjdesini veren Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, projenin bir iki gün içerisinde sisteme gireceğini belirtti.

SİNERJİDEN DÖNÜŞÜME

Külliye projesinin uzun uğraşlar sonucunda ihale aşamasına getirildiğini söyleyen Başkan Okay, zorlu bir süreçten geçtiklerini belirtti. Başkan Okay, “Dulkadiroğlu külliyesi yaklaşık 3 yıldır çalıştığımız bir projeydi. Bugün artık ihale aşamasına getirdik. Bu süreç zorlu bir çalışma süreciydi çünkü sıfırdan meydana getirildi. Kamu alanı ile ilgili belediyemizden hiçbir bedel ödenmeden yaklaşık 59 dönüm alanı gönüllülük esasına dayanarak imar uygulamaları ile elde ettik. Buraya da kamu külliyesi projesini yaptık. Projemiz artık bugün ya da yarın sisteme girecek. 27 ya da 30 gün içerisinde ihale günü verilecek ve bunu bir yıl içerisinde bitirme sürecimiz var. Bu bizim için önemli bir projeydi seçim sürecinde hemşerilerimize verdiğimiz en önemli vaadimizdi. Kamu külliyesi yapacağız, kamu hizmetlerinin tamamına aynı bölgeden sizlere sunacağız. Bu bölgede de bu kamu hizmetlerinden kaynaklanan bir sinerji oluşacak bu sinerji ise o bölgenin değişimine dönüşümüne katkı sunacak demiştik. Biz şu anda ise bu projeyi ihale aşamasına getirdik ve şimdi bile orası artık bir cazibe merkezi oldu. O bölgede yeni modern binalarla ilgili projeler yapılıyor. O bölge ilçemizin en kıymetli haline geldi. Dolayısıyla bunlar o bölgenin cazibe merkezi haline geldiğinin ifadesidir” ifadelerini kullandı.

TÜM KAMU HİZMETLERİ BİR ARADA

Proje yapım aşamasında titizlikle çalıştıklarını niteleyen Başkan Okay, sonucunda istedikleri neticeye ulaştıklarını belirtti. Başkan Okay, “Kamu külliyesi projesinde de titiz bir çalışma yaptık. 3 gibi bir zaman uzun bir zaman ama zorlu süreçlerden geçtik. Bunun neticesinde de projemizi istediğimiz gibi gerçekleştirdik. Bu kamu külliyesinde bağımsız bir belediye hizmet binamız, bir belediye meclis binamız, belediyemizin riyaset binası, içerisinde kamu kuruluşlarının da hizmet verebileceği büyük bir kaymakamlık binası, kaymakamlığımızın riyaset binası olacak. Kendi özelliklerinden dolayı ise tarım ilçe ve emniyet müdürlüğünü dışarda tuttuk bunlara ise müstakil bina yapılacak. Tarım ilçe müdürlüğü ve emniyet müdürlüğünün de yerlerini teslim ettik. Emniyet müdürlüğünün projesi hazırlanmak üzere tarım ilçe müdürlüğü ise o bölgeye iyi bir proje yapacak. O bölgede yine bağımsız nikâh salonu ve yemekhane olarak kullanılacak. Orada çalışan vatandaşlarımıza çocuklarının bakılacağı bir bakım evi mevcut olacak. Ayrıca kamu külliyesi alanında şu anda alan bir proje halinde olan daha kesinleşmemiş Dulkadiroğlu kültür merkezi projemiz var. Kamu Külliyesi’ni de ihale eder etmez tüm yoğunluğumuzu Dulkadiroğlu kültür merkezine vereceğiz. Aynı alan içerisinde bir cami projemiz var. Cami projesini de yaptık. Yine aynı alan içerisinde bir Dulkadiroğlu gençlik merkezi yapmayı düşünüyorduk ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün bu yılki ödeneklerinde Kahramanmaraş’a yapılacağı duyduk ve bu bölgeyi de gençlik spor il müdürlüğümüze devrettik. Bölgede her türlü ihtiyaçların giderileceği her türlü sosyal donatımın bulunduğu, her türlü yeşil sahanın meydanın, çarşının bulunduğu bir yer olacak. Külliyenin girişinde zemini bozuk bir alan vardı. Daha önce Çakmakçı Sait okulunun yapılacağı yerdi ve zemininde su çıktığı için okulun yeri değişti. Buraya da altında iki katlı otoparkı bulunan bir çarşı yapacağız. Bunların tamamını da faaliyete geçirdiğimiz zaman o bölgede modern Dulkadiroğlu’nun merkezini oluşturduk diyeceğiz. Hedefimiz bir yıl sonra orada hemşerilerimize tüm kamu hizmetlerini sunacağız” diye konuştu.

BİR YIL İÇERİSİNDE HİZMETTE

Külliyeyi bir yıl içerisinde hizmete açmayı planladıklarına işaret eden Başkan Okay, şöyle devam etti: “Biz bu kamu külliyesinde belediye ve kaymakamlık binası ile alakalı konuyu bir yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Belki bir, iki ay aksama yaşanabilir ama bu konular teknik mevzuatlara da bağlı. Sonuçta bu kamu ihale kurumunun denetiminde yapılan bir ihaledir. Şansımız yaver giderse bunu bir yıl içerisinde bitirme hedefimiz var. Dulkadiroğlu’nun şu anda taşı toprağı altındır. O bölgede ki 3 yıl öncesine göre toprak bedelleri müthiş bir şekilde arttı. Bundan da o bölgede yaşayan tüm hemşerilerimiz faydalandı. Seçim bölgemizde de konuşmuştuk zaten bu bölgeyi vatandaşları zengin etmenin yolu bölgeyi cazibe merkezi haline getirip toprağı kıymetlendirmekti. Bu bölgede yaşayan insanlara da zenginlik kaynağının toprak olduğunu söylemiştik. Şu anda da Dulkadiroğlu ilçesinde ki tüm mahallelerimiz cazibe merkezi oldu. Bunu da vatandaşlarımız net bir şekilde görmektedir. 3 yıl önceki evlerinin değeri ile 3 yıl sonraki mülklerinin değeri birbirleriyle kıyaslanmayacak şekilde kat ve kat artmış durumdadır. Bu da ilçemizin bir zenginliği olarak vatandaşlarımıza yansıyacaktır.”

ERKENEZ YOLU KÜLLİYEYE BAĞLANACAK’

Ulaşım konusunda da titizlikle çalıştıklarına vurgu yapan Başkan Okay, “Aynı zamanda biz sadece külliye yapmadık biz burada imar uygulaması yapmıştık ve imar uygulamasından yol alanı çıkardık ve yol çalışmalarında net çalışmalar yaptık. Külliye alanımıza şu anda iki yerden ulaşım mevcut birincisi mevcut vezir hoca bulvarından itibaren 380 metre kuzeye doğru bir mesafe olacak. 35 metre olarak başlayan bir bulvar ise külliye alanına geldiği zaman 123 metreye ulaşıyor. Dolayısıyla geniş bir yoldan külliye alanına ulaşım sağlanacak. Yine külliye alanına ulaşımda bir yolumuz daha olacak. Doğukent bölgesinde Lale Düğün Salonunun olduğu alan olan Sanayiden gelen 40 metrelik bulvar ve kuyumcu kentin önüne gelen bulvar, bu bulvar yolu karşı tarafa geçtiğinde 35 metrelik bir bulvar olarak 600 metre sonunda külliye önüne ulaşılabilir. Külliyeden de 9 metre sonra vatandaşlarımızın çırçırcılar çeşmesi olarak bildiği yola bağlantı yapılacak. Ayrıca külliye alanına ulaşılacak diğer yollarda da tadilatlar yaptık. Birçok yolu genişlettik. 12 metrelik yolları 17 metre yaptık. Dolayısıyla külliye alanına ulaşımla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Aynı şekilde 40 metrelik kuyumcu kentin önünden gelen yol bizim ilçemizin ana giriş yolu olacak çünkü ilçemizin o yolu Erkenez köprüsüne kadar iman planlarında mevcut. Büyükşehir sanayinin arkasında bulunan çadır kentin bulunduğu yerden Erkenez köprüsüne bağlayacak. Buradan da külliyenin önüne direk ulaşılacak” şeklinde konuştu.

ÖNCE ALTYAPI SONRA YOLLAR

Yine yol yapım aşamasında önce altyapı çalışmalarının tamamlanacağını ve bunun bir ilk olacağına dikkat çeken Başkan Okay şöyle devam etti: “Bu yolları yaparken de ARMADAŞ, AKEDAŞ ve KASKİ ile işbirliği içerisindeyiz. Bir yol çalışmalarına başlamadan önce bu kurumlar gerekli çalışmalarını yapacak yer altından hatlarını çekecek ve daha sonrada büyükşehir bu yolları yapacak. Yollarımızı da tüm altyapısı bitmiş şekilde teslim edilecek.

TARİHİ VE MODERN ÇİZGİLERLE

800 araçlıkta kapalı otopark alanımız olacak. Alanda çok geniş olduğu için açık otoparkta olacak. Şu anda Türkiye’de yapılan kamu binaları birbirine benziyor ve hepsi klasik tarzdadır. Bizde belediye binamızın hem modern hem de tarihi bir yapısının olmasını istedik. Hizmet binamızın çatısında bulunan kubbeler Dulkadiroğlu Belediyemizi temsil ediyor. Ön taraftaki kapı Selçukluyu ifade ediyor. Binamız modern ve sade bir binadır. Tüm alanlarını kullanışlı olacak bir şekil de planladık. Ayrıca riyaset binamız bir eski Maraş konağının tasviridir. Aynı alanı tamamlaması açısından kaymakamlık binasında modern çizgileri kullanmamızın daha uygun olacağını düşündük. Kaymakamlık binamız modern bir çizgide yapıldı belediye binamız hem klasik hem modern ifadeleri olan ve sadeliği ön planda olan bir şekilde seçtik. Bu binaların dış mekânları üzerindeki taş kaplamalar olacak. Taş kaplamanın renkleri ise orman genel müdürlüğünün dışındaki konsepti kullandık.”

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz