Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin başta Türkiye olmak üzere birçok dünya ülkesinin uyarılarına rağmen 25 Eylül’de gerçekleştirdiği ancak daha da fazlalaşan tepkiler üzerine geri adım attığı sözde bağımsızlık referandumunun yankıları devam ediyor. Özellikle Türkiye için çok büyük önem taşıyan Kerkük’te orada yaşayan Türkmenlerin baskı altına alındığı haberleri sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cephesinden peş peşe açıklamalar gelmişti. Konuyla ilgili ise MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Şartlar uygun olduğunda 81 Düzce’den sonra 82 Kerkük, 83 Musul olur” açıklamalarında bulunmuştu. Israrla gelen ve şiddetle devam eden tepkiler sonrası Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani geri adım attı. Irak Ordusunun destekleriyle baskı altından kaçan Türkmenler ise yeniden Kerkük’e yani yurtlarına dönmeye başladı. 

Yaşanan bu gelişmelerin ışığında MHP İl Başkanı Ertuğrul Doğan, Kerkük’teki son durumu, Ortadoğu’da oynanan oyunları ve Türkiye’nin Kerkük’le ilgili attığı adımları Manşet Gazetesi Muhabiri Emre Akkış’a anlattı. Birbirinden önemli konulara değinen ve her soruyu içtenlikle cevaplayan Doğan, Kerkük’ün Kahramanmaraş’tan hiçbir farkının olmadığını ve Kerkük’ün gitmesi durumunda Kahramanmaraş’ında, İstanbul’unda gideceğini vurguladı. Referandumun Amerika ile İsrail’in bir oyunu olduğunu ve bu oyunun altında İsrail’in Büyük Ortadoğu Projesi’nin yattığını ifade eden Doğan, oynanan tüm bu oyunlara karşın akıllı olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Kerkük’ün Türkiye için büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Doğan, baştan beri yapılmak istenenin oradaki Türk ve Arap nüfusu sindirmek, peşmergeleri Kerkük’ün içerisine sızdırıp nüfus yoğunluğunu arttırmak olduğuna vurgu yaptı. 82 Kerkük, 83 Musul’un hayalden ibaret olmadığının altını çizen Doğan, ana hedefin Türkiye olduğunu da sözlerine ekledi.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİNİN OYUNLARI!
Doğan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kerkük, Musul ve Bayırbucak Türkmenleri bizim kökten akrabalarımızdır ve hatta vatandaşlarımızdır. Bir ülkede sınırlar içeriden korunmaz. Öncelikle tehdit size gelmeden dışarıda yok etmeniz gerekir. Eğer tehdit sınırın içerisine girerse bu kez tehdit daha büyük olur. Kayıplar daha fazla olur. Şimdi Barzani sınırlarını genişletmek ve İsrail ile Amerika’nın güdümünde Kürt Devleti kurmayı amaçlıyor. Bu aslında Büyük Ortadoğu Projesi’nin bir parçasıdır. Amerika ve İsrail’in derdi küçük küçük devletler kurdurup, bölüp, parçalayıp ve yönetmek. Aslında amaçları budur. Kerkük bizim için ayrı bir önem taşıyor. Bizim orada yaşayan kardeşlerimize sahip çıkmamız şarttır. Çünkü Kerkük’ün gitmesi demek Kahramanmaraş’ın gitmesi demek. Yani Kerkük giderse Ankara gider, İstanbul gider.”

YAPILMAK İSTENEN…
Orada yapılmak ve oynanmak istenen oyunları bir bir anlatan Doğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bazı siyasi partiler Kerkük’ün durumundan dolayı Amerika’nın vize durumunu bizlere, “İşte şu kadar zararımız var” diyerek, serzenişte bulunuyorlar. Bir devlet gittikten sonra ekonominin bir anlamı yok. Oradaki Türkmen kardeşlerimizin yok olması demek, bizlerin yok olması demektir. Baştan beri yapılmak istenen oradaki Türk ve Arap nüfusu sindirmek, peşmergeleri Kerkük’ün içerisine sızdırıp nüfus yoğunluğunu arttırmaktır. Biz öyle bir referandumu tanımıyoruz. Hatta bu referanduma Kerkük’teki Arap ve Türkmenler katılmadı. Eğer katılsaydı, meşru sayacaklardı. Biz böyle bir referandumu görmüyoruz. Bu yaptıkları kendi başlarına oynadıkları bir oyundur.”

“KERKÜK VE MUSUL HAYAL DEĞİL”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 82 Kerkük, 83 Musul açıklamalarına ithafen bunun bir hayal olmadığını belirten Doğan, “Genel Başkanımızın yıllardır dış siyasette söyledikleri eninde sonunda çıkmıştır. Bizler yıllar öncesinde AK Parti’yi uyardık. Hatta çözüm sürecinde de uyardık. Bunun adı çözüm süreci değil, çözülme süreci dedik. Barzani ile yapılan görüşmelerde yine uyardık. Şimdi Genel Başkanımız yine haklı çıktı. Genel Başkanımız açıklamalarının birinde “5 bin ülkücü” dedi ve bu da gündem yarattı. Bazı zavallılarda ordunun yanında bir ordu daha mı kuruluyor? Zannettiler. Aslında böyle değil. Genel Başkanımız Bahçeli Beyin bunu söylemesi kararlılığının bir duruşudur. Oysa 5 bin değil, Genel Başkanımız talimat verirse bir milyon ülkücü de gider. Bizim için 82 Kerkük, 83 Musul neden olmasın? Bu bir hayal değil” şeklinde konuştu. 

“ASLA VAZGEÇMEYİZ”
Kerkük ve Musul’dan asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Doğan, şöyle konuştu: “Mısak-ı Milli sınırlarımızda o dönemde biliyorsunuz Lozan Antlaşmasından sonra bu Kerkük, Musul sorunu ileri bir tarihe atıldı. İleri bir tarihe atılınca İngiltere’nin çifte standartı ve Avrupa’nın hainliğinden dolayı biz buraları alamadık. Eğer Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasetine ve dünya görüşüne bundan 10 yıl önce de dönüp baksalardı bunların hiçbiri başımıza gelmezdi. Kerkük ve Musul bizim, biz bundan asla vazgeçmeyiz.”

“ANA HEDEF TÜRKİYE
Ana hedefin Türkiye olduğundan söz eden Doğan, Barzani’nin bölgede yaşayan Kürtleri’de zor duruma soktuğunu kaydetti. Doğan, “Orada Kürtleri tetikçi olarak kullanıyorlar. Orada bir mezhep çatışması yaratmaya çalışıyorlar. Yani Amerika’nın, İngiltere’nin, İsrail’in derdi budur. Bizim bunda uyanık olmamız lazım. Orada gerek Arap gerek Türk hatta peşmergeden uzak Kürtlerde bunu istemiyor. Barzani oradaki Kürtleri de zor duruma sokuyor. Bunun amacı o bölgede Kürt, Arap ve Türkmen çatışması yaratmak, bunu da Anadolu’nun içlerine sızdırmaktır. Burada herkesin uyanık olması lazım. Buradaki ana hedef Türkiye’dir.”

“BARZANİ HİÇ RAHAT DURMAYACAK”
Barzani’nin bir maşa olduğunu ve asla rahat durmayacağını dile getiren Doğan, “Önemli olanın birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesidir” dedi. Doğan, “Barzani seçimi erteledi” diye bir şey yok. Barzani hiç rahat durmayacak. Çünkü Barzani bir maşadır. Önemli olan bizim birlik ve beraberlik içinde hareket etmemizdir. Bizim buradaki Kürt vatandaşlarımızın Barzani ile de bir ilgisi yoktur. Bizim ülkemizde Kürt sorunu da yok. Bizim ülkemizde PKK ve Ermeni sorunu var. Bundan sonra MHP’nin siyaseti Genel Başkanımızın liderliği öncülüğünde devam edecektir. AK Parti hükümeti sınırlarımızı koruduğu sürece biz her zaman destekçisi olacağız. Şu anda Türkiye’nin attığı adımlar doğru. Bizim kendimize bir güvenlik koridoru açmamız lazım. Şu anda atılan adımlar doğru ve bizde bu adımları desteliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“SIRA İRAN’IN ÜZERİNDEN BİZDE”
Irak ve Suriye’yi örnek vererek, “Bundan sonra sıra İran’da ve İran üzerinden de bizde” açıklamalarında bulunan Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ortadoğu’da şöyle bir durum var; öncelikle Irak’ı karıştırdılar. Yıllarca Irak ve İran’ı savaştırdılar. Daha sonra Suriye’yi karıştırdılar. Bundan sonra sıra İran’da ve İran üzerinden de bizde. Bizim üzerimizde oyun oynayacaklar. Bizim şu anda sınır komşularımız kim? Irak ve Suriye mi? Hayır. Şu anda sınır komşumuz Amerika ile Rusya oldu ve buradaki Suriye’nin devlet başkanı ve geçmişteki Irak akıllı hareket etmedi. Irak Amerika’nın gazıyla önce Kuveyt’e saldırdı. Daha sonra Amerika geldi ve müdahil oldu. Yani buradaki Arap kardeşlerimizin tamamen akıllı olması lazım. Siyaseti çok iyi okumaları gerekiyor. Haçlıdan bunlara dost olmaz. Bunlar Osmanlı’nın intikamını şimdi bizden almaya çalışıyorlar. Biraz önce söyledim. Bir sınır ötesi harekât yapılıyor ve Amerika bize vizeyi kaldırdı diye siyasi partinin bir tanesi çıkıp “Şu kadar para zararımız var” diyor. Ne yapacağız? Bir, iki iş adamı bir iki dolar fazla kazansın diye vatanımı satacağız.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz