Hazineye ait tarım, arsa ve ev tapu sorunları ve doğrudan satış konularının masaya yatırıldığı görüşmede İçişleri Komisyon Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mükremin Karaca, Defterdar Mehmet Çoban, İl merkezinde olan 4 Muhtar Dernek Başkanı, Mahallelerinde bizzat sıkıntı yaşayan muhtarlar ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü Uzmanlarının katıldığı toplantıda sorunların çözülmesi için görüşmeler yaptı. Burada konuşma yapan Güvenç, “Maalesef Türkiye’nin imar, iskan ve mülkiyet problemleri var. Çünkü kadastrolar çalışmalarını yapmada çok geciken bir ülke olduğumuz için vatandaş kendine göre uygun bulduğu yerlere konut yapmış. Mülkiyet ve İmarlarını ise hiç düşünmemiş. Bu 40-50 yıllık bir sorun ve bu sorun sadece Kahramanmaraş’ın sorunu değil Türkiye’nin sorunudur. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinde yaşanan genel bir sorundur” dedi.


 

SADECE KAHRAMANMARAŞ’IN DEĞİL TÜRKİYE’NİN SORUNU”

Vatandaşların oturdukları yeri bedel karşılığında almaktan rahatsız olduklarına dikkat çeken Güvenç, bu Türkiye sorunudur dedi. Güvenç, “Bunun bize dönüşü ise çok yönlü sorunlara sebep olmuş ve bir yandan insanlar 40 yıldır oturdukları yerlerin kendi malları olmadığını biliyorlar ve üzülüyorlar. Oturdukları alanları bedel karşılığı almaktan rahatsız oluyorlar. Diğer yandan imar ve iskan olmadığı için elektrik, su, doğalgaz aboneliklerinde de ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bu konu şahsi bir sorun olmaktan sadece bir şehrin sorunu olmaktan ziyade Türkiye’nin sorunu konumundadır. Bu konuyla ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğümüzün uzun süreden bu yana yoğun bir çaba içerisinde olduğunu bunları çözmek için yasal düzenlemeler konusunda gayret sarf ettiğini biliyoruz. Umuyorum sizleri dinleyecek daire başkanımız burada yeni çözümlerle ilgili çok daha donanımlı ve bilgi sahibi olarak dönecektir. İnşallah bu sorunları Türkiye çözecek ve çözmeliyiz, çözmek zorundayız. Elektriğin, doğalgazın sorun olması insanların kendi oturduğu yerlerde kendini rahat hissetmemesi, kabul edilebilir bir davranış değil. Önümüzdeki döneminde en önemli konularından birisi de devletin Maliye Bakanlığı’nın Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün bu konu olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.


 

BU SORUNLARI TÜRKİYE ÇÖZMEK ZORUNDADIR”

Güvenç, son olarak şunları söyledi: “Vatandaşlara müjde mahiyetinde söylememiz gereken konu ise 6 bin 292 sayılı kanun kapsamında hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına rayiç bedelin yarısının satışına ilişkin işlemlerle ilgilide hemen hemen birçok ilçemizde çok önemler mesafeler alındığını daire başkanımız beyan etti. Tüm ilçelerimizde bu işlemleri birkaç ay içerisinde başlatmayı umuyoruz. Bu sorunları Türkiye çözmek zorundadır. Ayrıca bütün vatandaşlarımıza bir kere daha duyurmak istiyorum. Tarım arazisi kullanıcılarının buraları doğrudan satın almaları için verilen Bakanlığımız tarafından 7 Eylül tarihimize kadar uzatılmıştır. Bütün muhtarların bu durumda olan vatandaşlarımıza duyurarak müracaatlarını defterdarlığımıza yapmalarını sağlamalarını kullanıcıların lehine ve menfaatine olduğunu belirtiyorum. Tarım arazisinin kullanıcılarının satın almak için müracaat edecekleri son tarih 7 Eylül’dür.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz