Son günlerde kamuoyunda adını sık sık duyduğumuz ve geçtiğimiz günlerde de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de konu olan emeklilikte yaşa takılanlar hakkında İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel açıklamalar da bulundu. Parti binasında basın karşısına çıkan Çabukel EYT mağdurlarının sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı ve açıklamalarına şu şekilde devam etti,  "EYT sorunu 1999 yılında zamanın koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan 4447 sayılı kanunun geriye yürütülmesi yüzünden çalışan insanların hak ettikleri emeklilikleri almaması yüzünden çıkmıştır. Emeklilikte yaşa takılmak erken emeklilik değildir. Özellikle İstanbul'da toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tutturmuş bir EYT, Erken Emeklilik. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler.

"HİNLİK PEŞİNDE KOŞUYOR"

Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. 'Seçim kaybetsek de yokum.’ Bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor." açıklamasında bulunarak devamlı bu iddiada bulunmaktadır ve EYT mağdurlarının erken emeklilik istediğini söylemektedir ki bu yanlış bir söylemdir. EYT mağdurları erken emekliliğin değil gasp edilmiş emeklilik haklarının peşindedir. Bilindiği üzere modern toplumlarda sosyal güvenlik sistemi bir ihsan ya da lütuf değildir, sigortadır. Adı üzerinde sigorta bedelini ve primini ödeyerek satın aldığınız bir hizmettir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile çalışanlar kanun ile korunan bir akit çerçevesinde karşılıklı mükellefiyetle girer. Kimin hangi mükellefiyetleri kimin de hangi edinmeleri yerine getireceği de kanun ile belirlenmiştir.

"BU SON DERECE HAKSIZ VE HUKUKSUZ BİR UYGULAMADIR"

Çalışan pirim öder, ne miktarda ve ne kadar süre prim ödeyeceği kanun ile belirlenmiştir. Çalışan ne kadar süre ve prim ödeyerek emekli olacağı da işin başında belli olur ve hiç kimse de keyfince bu kuralları değiştiremez. Burada ortaya çıkan EYT mağduriyeti Ak Parti hükümetinin kuralları tek başına keyfince değiştirmesi ve değiştirmekle de kalmayıp geriye doğru yürütmesi yüzünden ortaya çıkmıştır. Bu son derece haksız ve hukuksuz bir uygulamadır Diğer yandan bilindiği üzere ülkemizde zaten yoğun bir işsizlik yaşanmaktadır. Bu EYT mağduriyeti ekonominin yapısal bir sorunudur. Siz prim gününü doldurduğu halde, emeklilikte yaş haddine takılan insanları emekli etmezseniz, yaşı dolana kadar bekletirseniz, ileri yaşlarda işsiz kalacak, insanlar ne yiyip ne içecekler? Nereden? Kimden? Nasıl iş bulacaklar? Bu ciddi sosyal ve toplumsal bir sorundur.

"BUNUN AKLA MANTIĞA SIĞAN BİR YANI YOKTUR"

Bugün dünyada Evrensel Temel Gelir Kavramı konuşuluyor. Biz Türkiye’de Ak Parti yüzünden, pirimi ödenmiş emeklilik haklarının, Ak Parti tarafından gasp edilmesin hukuk ve adaletin de bu duruma sesiz kalmasını konuşuyoruz. Bunun akla mantığa, hakka ve hukuka sığar bir yanı yoktur. Ayrıca insan haklarına aykırıdır. Milyonlarca emekliyi yokluğa, yoksulluğa mahkûm etmek insaf ve izana sığmamaktadır. Maalesef Ak Parti siyaseti, ekonomik gerekçeleri bahane ederek bu sorunu çözmekte ayak diretiyor. Kendi menfaatlerine olsa hiç beklemeden bu sorunu çözeceklerdir. EYT üstün bir topluluktur İyi Parti olarak çözüm olacak bir yol haritası ve yöntemlerle bu mağduriyetin bitirilmesi, haklıya hakkın teslim mücadelesidir. Bu mağduriyet bir toplumsal mağduriyettir. Biz İyi Parti olarak çözüm zor değil dedikçe, Ak Parti hükümeti algı oluşturarak, görmezden gelerek, çözümü zorlaştırmak istiyorlar.

"300 İŞÇİ EYLEM YAPMIŞ DURUMDADIR"

 İyi Parti olarak her yerde söyledik yine söyleyeceğiz Bizi gören bizi duyan bizi anlayanlarla yol alacağız Ayrıcıda Kahramanmaraş Afşin –Elbistan Termik Santralinde işten çıkarılan 300 işçi Çelikler Holding bağlı A Termik Santrali önünde eylem yapmış bulunmaktadır. Termik santralin önünde toplanan yaklaşık 300 işçi grubu jandarma tarafından müdahale edilmiştir.300 işçinin 3 aylık maaşları ödenmiyor bu mağduriyetlik biran önce giderilmesini işçilerin haklarını verilmesini talep ederiz iyi parti olarak ve partimiz olarak bu konunun takipçisi olacağımız bildirmek isteriz Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüklerinin 20 yıllığına işletme devir hakkını alan Çelikler Holding, termik santral çalışan işçileri en kısa sürede haklarının verilmesini ve işe başlamaların talep ederiz."

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz