Kahramanmaraş’ta Manşet Gazetesi olarak halkın yeni hükümetten beklentilerini yaptığımız röportajlarla okuyuculara duyurmaya devam ediyoruz. Seçimlerin ardından Kahramanmaraş’ın ihtiyaçları hakkında Sivil Toplum Kuruluşları önemli açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraşlı vatandaşlarla yaptığımız sokak röportajlarında çok sayıda esnaf, işçi, memur, öğrenci, ev hanımı, emekli ve işverenin yeni hükümetten istek, görüş ve beklentilerini okuyuculara aktardık. Halkın yeni hükümetten öncelikli beklentisi terör olaylarının son bulması ve ülkede huzur ve güvenin hakim olması. Vatandaşların nedendir bilinmez yıllardır mecliste ön planda olan bir bakanlık isteği hala gerçekleşmedi. 1 Kasım seçimlerinin ardından AK Parti’nin Kahramanmaraş’ta artan oylarıyla birlikte halkın beklentileri de arttı. Artık Kahramanmaraş mecliste 1 değil 2 bakanlık bekliyor ve ardından gerekli yatırımların tamamlanmasını istiyor. Kahramanmaraşlı onlarca vatandaşla yaptığımız röportajlarda aldığımız ortak cevaplar bu şekilde. Kahramanmaraş’ta hizmet veren dernek, vakıf, kurum ve kuruluşların önde gelenlerinin temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde sorularımıza aldığımız cevaplar ise biraz daha geniş çaplı oldu. Sivil Toplum Kuruluşları yeni hükümetten öncelikle Kahramanmaraş’a sahip çıkılmasını istedi. Kurulacak olan hükümette Kahramanmaraşlı bir bakan görmek isteklerini belirtti. 1 Kasım Genel Seçimlerinin ardından Kahramanmaraş’ta halkın beklentilerini, vatandaşlardan aldık gazetemiz aracılığıyla yetkililere duyurmaya çalışmıştık. Bugünkü haberimizde ise Kahramanmaraş’ta hizmet veren sivil toplum kuruluşları, sendika, dernek ve bazı toplulukların temsilcileriyle seçim sonuçlarını değerlendirdik. Sivil Toplumkuruluşlarından aldığımız cevaplar vatandaşın istek ve görüşleriyle örtüşür nitelikte. Röportajlarımızda Kahramanmaraş için yapılması gerekenler ve Kahramanmaraş’ın sürekli isteyip bu güne kadar bir türlü alamadığı bakanlık makamının nedenlerini sorduk.

Ömer Lütfi Ergin - Tes-İş Şube Başkanı
Tes-iş Kahramanmaraş şube başkanı Ömer Lütfi Ergin bütün siyasi partilere sendika olarak eşit mesafede olduklarını belirtti. Seçim sonuçlarını değerlendiren Ergin, Kahramanmaraş’ın oy verdiği partiden hakkının verilmesi gerektiğini belirtti. Ergin’in açıklamaları şu şekilde: “Kayseri olsun, Gaziantep olsun, Sivas olsun çevremizdeki büyükşehir olmuş iller hemen her dönem kabineye bir veya daha fazla bakan gönderir. Yani yakın çevre illerimizden tanınmış bakanlarımız oldu. Kahramanmaraş ise sahipsiz ortada kalmış. Cumhurbaşkanımız başbakanlığı döneminde ‘Kahramanmaraş’ın bakana ihtiyacı yok, buranın bakanı benim’ demişti. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan’da yok. Yerine bir bakan tayin edilmeli. Bu dönem Kahramanmaraş’a 1veya 2 bakan verilmesi lazımdır. Kahramanmaraş Türkiye’de siyasetçi ve bürokrat bakımından hakkını alamayan illerden birisidir bana göre. Buraya atanan bürokratlardan bugüne kadar elle tutulur bir eser göremedik. Fakat şuan görevde olan DSİ bölge müdürünü tenzih ederim. DSİ şuan yatırımlarını tamamlıyor.

Muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanlığı külliyesini eleştirmekte yanlış yaptığını ifade eden Ergin, “Sarayın büyüklüğü ülkenin büyüklüğünü gösterir” dedi. Bu ülke hepimizin ülkesidir diyen Ergin, Cumhurbaşkanının sarayın sahibi olmadığını belirtti. Ergin, şöyle devam etti: “Bindiğimiz gemi hepimizin gemisi. Ülke çıkarına karar vermek gerekiyordu. Halk gerekeni yaptı. Seçim sonuçları ülkenin yararına oldu. Kahramanmaraş’ın da yararına oldu. Biz Kahramanmaraş’ın hak ettiği konuma bir an önce ulaşmasını istiyoruz. Çünkü geç kaldık. Seçilip gelenler ufak da olsa bir eser bırakmalı. Büyükşehir Belediyemiz çalışıyor ama şehrin basit bazı sorunları hala aşılamadı. Şehir içi ve çevreyolu trafiğine çözüm yolları belli. Çok masraflı da değildir bunlar biz Büyükşehiriz bir an önce bu sorunlar halledilirse çok iyi olacak. Göksun yolumuz trafiğe açılmalı. Kuzey ilçeleri Kahramanmaraş’a bağlayan daha kısa bir yol olmalı. Hızlı tren artık tüm halkın beklediği bir proje. Bölgemizdeki illerin tamamına yakını yatırımlarını tamamlamış ve sürekli gelişme aşamasında. İncelediğimiz zaman Kayseri, Gaziantep, Adana gibi illerde gerekli yatırımlar tamamlanmış. Hatta yüzde yüze ulaşan iller var ki artık yeni yatırım için yer kalmamış. Bizim Kahramanmaraş’ta ise DSİ alanında yatırımlar var şuan. Biz barajlar ve sular şehrinde yaşıyoruz. Bu zamana kadar bu zenginliğin kıymetini değerini bilememişiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız iyi niyetli çalışkan birisi, şehrin de ihtiyaçlarını da biliyor. Bir an önce şehrin atağa geçmesi lazımdır diye düşünüyorum. Kahramanmaraş’ın her tarafında bir eğrilik büğrülük var. Bunların düzeltilmesi acil ihtiyaçlarımızdandır.”

Adnan Toprak – TÜMSİAD Şube Başkanı
TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinin ardından yaptığı değerlendirmede, seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti’yi tebrik etti. “Şimdi ekonomiye ve reformlara odaklanma zamanı” dedi. Toprak değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi: 7 Haziran seçim sonuçları ile birlikte ülkemizde

yaşanan karamsar ve belirsiz tablonun ardından 1 Kasım’da milletimiz yüksek bir katılımla sandığa gitmiş, dünyaya bir demokrasi dersi örneği vererek tercihini kaostan yana değil, açık ve net bir şekilde tek başına iktidardan, siyasi ve ekonomik istikrardan yana kullanmıştır.

1 Kasım genel seçim sonuçlarının verdiği mesaj, milletin feraseti, ülkesine sahip çıkması ve kaosa dur demesidir. Feraset sahibi olarak ülkesinin geleceğine sahip çıkan milletimiz, dünyada ve özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan siyasi krizler ile Ortadoğu’da sınırların yeniden çizildiği bir ortamda ülkemizde hükümet krizleri ve koalisyonlara izin vermeyeceğini bütün dünyaya ilan etmiştir.

Kurulacak olan yeni hükümeti, ekonomik, siyasi, güvenlik ve kalkınma ile ilgili çok önemli sorumluluklar ve görevler beklemektedir. Ülkemizin bu kritik dönemde kaybedilen zamanı telafi etmesi ve yeniden sürdürülebilir kalkınmanın aksamadan devam etmesi için gereken adımları atması gerekmektedir. Temennimiz, bir an önce hükümetin kurulması ve güvenoyu alarak göreve başlamasıdır. Bu bağlamda, 1 Kasım seçim sonuçlarının vatanımıza, milletimize, yakın coğrafyamıza ve iş dünyamıza hayırlar getirmesini yüce Mevla’dan niyaz ederim.

Atıf Şirikçi – MÜSİAD Şube Başkanı
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Atif Şirikçi, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını değerlendirdi. Şirikçi, Ak Parti’nin zaferiyle sonuçlanan seçimler için “Halk istikrara oy verdi” dedi.

Türkiye’nin 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, Cumhuriyet tarihinden bu yana görülmemiş önemli yatırımlara imza attığını belirten Atıf Şirikçi, alınan sonucun bu hizmetlerin karşılığı olduğunu söyledi. 7 Haziran genel seçimlerinde yaşanan tablonun, siyasi istikrarsızlığın Türkiye’ye hangi koşullara getireceğini gösterdiğini bildiren Şirikçi şöyle devam etti:

“7 Haziran’da hiçbir parti tek başına iktidar olamadı. Koalisyon kurulamadı. Yaşanan belirsizlik ve siyasi istikrarsızlık ortamı Türkiye’yi geçici de olsa tedirgin edici gelişmelere itti. Halkımız bu gelişmelerden çıkarttığı dersi 1 Kasım’da sandığa yansıttı.”

1 Kasım seçimlerinin iş dünyasının talep ettiği beklentileri de karşıladığını kaydeden MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Atıf Şirikçi, “7 Haziran,‘Kaos mu, istikrar mı?’, ‘Belirsizlik mi, yola devam mı?’ ikilemini ortaya koydu. 1 Kasım’da ise halkımız bu geçici sıkıntıları kesin biçimde sona erdirerek tavrını istikrardan yana koydu“ diye konuştu.

Türkiye’nin sağlıklı büyümesini sürdürmesinin 13 yıldır olduğu gibi sağlıklı bir siyasi istikrar yapısından geçtiğini söyleyen Şirikçi, “Sonuç iş dünyasının da arzu ettiği bir sonuçtur. İş dünyası, kara bulutları, belirsizliği ve istikrarsızlığı sevmez. Yatırımcılar sakin, güvenli ve huzurlu bir liman ararlar. Bu limanda, gemiler yeniden Türkiye’nin parlak geleceğine yol almak üzere demirleyeceklerdir. Sonuçlar milletimize, halkımıza, vatanımıza hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonra bizlere düşen; Türk, Kürt, Alevi, Sunni, Çerkez, Arap ayırt etmeksizin milletçe, birlik ve beraberlik içinde yarının refah dolu Türkiye’sini kurmak için çalışmaktır” İfadelerini kullandı

Ali Arpasatan - KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı 
1 Kasım seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim. 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri sonucunda oy oranını önemli ölçüde artırarak iktidarını sürdüren Adalet ve Kalkınma Partisini ve parlamentoda temsil hakkı elde eden tüm siyasi partilerimizi kutluyorum. Ak Parti, bu seçim zaferiyle toplumda bir süredir öne çıkan çatışma kültürünü uzlaşma kültürüne çevirmelidir. Gerginliklerden bu ülkeye fayda gelmediğini geçmişte hep birlikte tecrübe ettik. Türkiye, 13 senedir tek parti hükümetinin getirdiği istikrar sayesinde ekonomide çok önemli atılımlara imza attı. Şimdi yakaladığımız bu kazanımları daha ileriye götürme zamanı gelmiştir. Toplumun eğitim ve ahlakının yükseltilmesi bu sürecin esası olmalıdır. Seçim atmosferini geride bırakarak Türkiye'nin geleceğini düşünmek zorundayız. Koalisyonları konuştuğumuz bir dönemde tek başına iktidar fırsatı yakaladık. Önümüzde iyi değerlendirilmesi gereken 4 yılık bir süre var. Süratle ekonomiye ve reformlara odaklanarak, seçimlerle geçirdiğimiz 2014 ve 2015 yıllarını telafi etmeliyiz.

Mehmet Çetinkaya – Ziraat Odası Başkanı
1 Kasım seçimlerinde seçmen oylarını AK Parti’ye vermeyi tercih etti. Oylar istikrar yönünde kullanıldı. Türkiye genelinde AK Parti’nin bu kadar oy almasını kimse beklemiyordu. Kahramanmaraş’ta da beklenmeyen bir durumdu, sürpriz oldu. 1 Kasım seçimlerinden önce yapılan seçimlerde istikrarın hükümetin kurulamayışı piyasalarda olumsuz etki yaptı. Ortada bir boşluk vardı esnafta sıkıntı vardı. Çiftçide bir bekleyiş vardı. Olumsuz yönde tarıma da etkileri vardı. Hükümetin kurulamayışı tarımda fiyatların geç açıklanmasına sebep oldu. Vatandaş istikrar dedi. Ülkesine sahip çıkılması gerektiğinin farkına vardı. 1 Kasım seçimlerinde istikrarın ne olduğu ve hangi partiye mensup olduğu değil, ülkenin istikrarının daha ön planda olması gerektiğinin vurgusunu yaptı. Vatandaşlar AK Parti’yi tercih etti. Önümüzde ki dönemde de AK Parti’ye seçilen milletvekilleri ve hükümetine karşı seçmen gereğini yaptı. Şimdide seçmenin hükümetten beklentileri var. Seçim gereği olarak söz verilen vaatler var. Bunların bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Tarım yönünü konuşacak olursak, tarım yönünün de KDV’lerin kalkması vergilerin kalkması yönünde, gübrede, mazotta yapılacak olan değişimlerin ve seçim vaatlerinin bir an önce yerine getirilmesi gerekiyor. Kahramanmaraş kurulduğu günden bu yana AK Partiye en büyük destek veren iller arasında Türkiye genelinde baktığımız zaman her zaman ilk 3’ün içerisinde oy vermiştir. Kahramanmaraş’ın bir bakanının olması yönünde seçmeninde bir beklentisi var. Kahramanmaraş en az 1bakanı hak ediyor.

Ahmet Kuybu - KMESOB Başkanı
Vatandaş görevini yaptı. Bundan sonra ki görev AK Parti’nin, milletvekillerinin, siyasetçilerin görevidir. Tek partili iktidar vatandaşı olumlu yönde etkiler. Esnaflar yatırım yapıp yapmama konusunda her zaman çekimser davranıyordu. Dolar, Euro yükselmişti ve vatandaş ne yapacağını bilmiyordu. Tek partili sisteme geçişle birlikte düzen yerine geldi.

Yunus Kahraman- Gaziler Şehitler Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı
Tek partili sisteme geçişin ülke için hayırlı uğurlu olduğunu düşünüyorum. Terör olayları Ortadoğu’nun durumu, dünyanın Türkiye’ye bakış açısı anlamında da bakıldığı zaman Türkiye’yi tek partili iktidarın yönetmesi olumlu bir gelişmedir. Terör olaylarına da bir çözüm bulunmasıyla birlikte vatanımıza milletimize hayırlı olsun.

Arif Şen – Mali Müşavirler Odası Başkanı
Türkiye’nin sıkıntılarının giderilmesi için tek başına iktidarın olması gerekiyordu buna yönelik isteğimizde oldu. 7 Haziran’dan sonra ki süreçte Türkiye ekonomik anlamda da sıkıntılar yaşadı bu konuyla ilgilide önümüz açıldı. Güvenilir huzurlu bir Türkiye ortamı geldi. Mutluyuz sevinçliyiz bu durumdan da memnunuz. Hükümetin vaatleri doğrultusunda devletin işverenler için çok büyük bir teşrif politikası uygulaması gerekiyor. İşverenlere de düşünmeleri gerekir ki asgari ücrette ki artışın yansıması maliyetleri çok etkilemesin. Maliyetleri etkilemezse enflasyon yükselir ve sıkıntılar yaşanır. Öğrencilere verilecek olan krediler çalışanlar üzerinden primin kalkması çok güzel projelerdir. Bugüne kadar ki hayal dahi edilemeyen konuların gerçekleşmesi de bizim bu hükümetin çok güzel olacağı kanaatindeyim. Hükümetin kurulmasıyla birlikte işlerimizde düzene girdi. Tüm bunlar ekonomi açısından iyi bir başlangıç olacağını işaretleridir.

Mutlu Bolat- KATARDER topluluğu başkanı
Hükümetin kurulamaması maddi manevi ülkeye zararlar verdi. 1 Kasım Pazar sabahı itibari ile esnaflar artık gelecek 5 yıl için çok ümitli. Tekrardan tek başına bir hükümetin kurulması, Kahramanmaraş’ta AK Parti’den artık bir performans sağlayarak 6 milletvekilliden 7 ’ye çıkarılması ve yüksek oranda da oy alması Kahramanmaraş’ın beklentilerini arttırmıştır. Kahramanmaraş artık her defasında en yüksek oyu biz veriyoruz ve her zaman biz sahipsiz bırakılıyoruz diyor. Bizi temsil edecek bir bakanı bu şehir fazlasıyla hak ediyor. Kahramanmaraş birçok yatırımlardan da eksik kaldı. Kahramanmaraş olarak AK Parti’ye yüksek oranda oy veriyorsak karşılığını da istemeyi bileceğiz. Fazlasıyla isteme hakkımız var. Kahramanmaraş’ta Göksun tüneli açıldı ama bağlantı yollarında hala eksiklikler var. Bu durumda da doğudan gelip geçecek araçlar için yol Karadeniz’e bağlanacak. Yolda hala daralma ve çok büyük sıkıntılar var. Kahramanmaraş-Kayseri yolunun bir an önce açılması hızlı trenle ilgili bilgilendirmeler yapılması gerekir. Kahramanmaraş birçok şeyi hak ediyor. Kuzey ilçelerini birbirine bağlayacak Kısıklı yol projemiz vardı. Kısıklı yolun yapılmasıyla birçok avantaj elde edeceğimiz halde şuan dezavantajlı durumdayız.   Kuzey bölgelerinde 700 bin nüfus var. Bu nüfusun gittiği yerler Sivas, Kayseri veya Malatya oluyor. Afşin, Elbistan, Nurhak, Ekinözü’nde ki bu yolu kısaltırsak 80 kilometre gibi bir uzunlukta burada ki ekonomiyi direk olarak Kahramanmaraş’a bağlayarak ekonomisinin canlanmasına yardımcı oluruz. 7 Güzel Adam dizisiyle Türkiye kamuoyu Kahramanmaraş’ı tanıdı bildi. Akdeniz bölgesinde olduğunu bildi. Kahramanmaraş’ın tanıtımına yönelik bir dizi oldu bir tane daha olabilir. Germenica Antik Kent’ine çok büyük önem verilmesi gerekir çünkü orada bacasız sanayi var. Bizi en çok tanıtacak nokta orasıdır. Gaziantep Zeugma o kadar büyük bir alan değil ama tanıtımı çok iyi olduğu için orayı dünyaya duyurdu. Tahmine göre 500 ev var ve bu evlerin altında mozaik tabanlar var.    Şu an 3 tanesi açık onun da ziyarete açılması gerekir ama bu konuda da geç kaldık.

Şemsettin Namlı –KATAD Başkanı
Bizim çevre illerimizde hep bakanlar var ve sonuç olarak hizmet var. Yanı başımızda ki Gaziantep’in her dönem bakanı var. Kahramanmaraş olarak meclise gönderdiğimiz insanlar tecrübesiz mi diye düşünüyorum. Neden Kahramanmaraş’a da bir bakanlık verilmiyor. Şehrimizden bir milletvekilinin bakan olması şart. Esnaflar ise şu anda durumdan memnun. Hükümetimiz yerine geldi. Döviz düştü. İnşallah Kahramanmaraş’tan da bir bakan olursa daha güzel olacak. Kapalı Çarşı esnaflarının isteği var. Kahramanmaraş’ın gözbebeği bu çarşıya daha çok bakılması lazım. Büyükşehir belediyemizin bu konuda üstüne bazı sorumluluklar düşüyor. Çarşının bu hali utandırıyor bizi. Bizim dükkânlarımız için geçici bakım yapılacakmış. Biz istiyoruz ki restorasyon tam olarak yapılsın.   Yapılacaksa yer dört dörtlük yapılsın.

Ömer Çınar – Hak İş Şube Başkanı
1 Kasımda sandıktan tek başına bir partinin iktidara gelmesi ülkemiz açısından güzel bir şey. İnsanların aşı, ekmeği bu seçime bağlıydı. Tabii ki istikrarın olduğu yerde bolluk ve bereket olur. Onun için İnşallah bu seçim Türkiye için hayırlı sonuçlar getirecektir. Bizler içinde bu durum böyle çalışanlar açısından da iyi oldu. Asgari ücretin bin 300 TL olması vatandaşlarımız için çok güzel bir durum.      İnşallah bundan sonrada huzur içerisinde insanlarımız geçimini ve güvenliğini sağlar ve terör biter. Bu seçim sonucunun galibi terörün bitmesi olacaktır. Bizim şu an Kahramanmaraş için istediğimiz şey Göksun-Kayseri arasında ki yolun tamamlanmasıdır. Kahramanmaraş için bir bakanlık istiyoruz çünkü bu şehir iktidar partisine 7 tane milletvekili verdi. Bence bu Kahramanmaraş’ın hakkıdır. Bu zamana kadar Kahramanmaraş’ın AK Parti’ye olan sevdası bir gerçektir. Bu şehirden bir bakanın çıkması Kahramanmaraş için bir ödül olur.

Mehmet Nalbantbaşı -TÜED Şube Başkanı
Başbakanımız emeklilerin ve kimsesizlerin kimsesi benim dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin teminatı da Ahmet Davutoğlu dedi. İnşallah bize emekliler olarak gereken desteği sağlarlar. Bizim devletten eklentimiz var. Hükümetimize güveniyoruz. Bizi inşallah hayal kırıklığına uğratmayacaklarına eminiz.

Tayfun Özbek -Muharip Gaziler Derneği
Kahramanmaraş’ta muharip gaziler olarak seçim sonuçlarından çok memnunuz. Yeni hükümetten terörle mücadelede taviz vermeden devam etmesini isteriz. Muharip gaziler olarak hükümetten bazı beklentilerimiz var. Ama hiçbir tanesi gerçekleşmedi. Diğer gazilerle onlarla bizim aramızda çok fark var. Biz 500 lira maaş alırken diğer gaziler bin 800 lira maaş alıyor. Bu farkın biraz olsun giderilmesini bekliyoruz. Bu isteklerimizin erine getirilmemiş olması bizi vatana küstürmez tabi. Biz seçim sonuçlarından gayet memnunuz. Milletimizin ve devletimizin istikrarı doğrultusunda oylarımızı verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Bizim hiçbir çıkarımız olmasa da devletimiz adına güzel bir şeyin olduğuna inanıyoruz. İnşallah da daha iyi olacak. Kahramanmaraş’ta seçim neticesinde biz memnunuz.

HABER: MÜCAHİT DALKARA- ŞENOL GÜNEŞ

Editör: Mahmut Beyaz