16 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumunun halkın onayını alması sonucu kurucusu olduğu partiye dönen ve akabinde yeniden genel başkanlık görevini yürütmeye başlayan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği yol haritasında değişim ile yenilenmeyi sürdüren AK Parti, bu kapsamda yapmış olduğu belde, ilçe ve il kongreleriyle kan tazelemeye devam ediyor. Önce belde daha sonra ise ilçe kongrelerini birer birer gerçekleştiren AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Metal yorgunlar dinlendirilecek” sözlerinden hareketle, partisine bugüne kadar hizmet etmiş emektarları, enerjisi yüksek olan kişilerle değiştiriyor.

Bu doğrultuda; 2019,2023, 2053 ve 2071 hedefleriyle orantılı olarak partinin geleceğini ileriye taşımak ve “Önce ülkem, milletim, sonra ben.” Parolasıyla Türkiye’yi kendinden daha emin bir ülke yapmak adına yoluna emin adımlarla devam etmek isteyen AK Parti, ülke genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da teşkilatlardaki değişim çalışmalarını sürdürüyor.

Bu noktada Kahramanmaraş’taki teşkilatların başı olan ve il başkanlığı görevine geldiği günden bugüne kadar göstermiş olduğu çaba ve harcamış olduğu yoğun mesai ile hemşerilerinden tam not alan AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, Manşet Gazetesi Muhabiri Emre Akkış’ın sorularına cevap vererek, kongre ve ülke gündemine dair birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

BU BİR YENİLEŞME HAREKETİDİR

Önceki gün ilçe başkan adaylarını belirlediniz. Bununla ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Cumhurbaşkanımızın genel başkan olmasından itibaren partimizde bir yenileşme hareketi var. Yaptığımız değişikliklerde aslında bu yenileşme hareketinin bir uzantısıdır. Değişiklik yapılan arkadaşlarımız partimize uzun dönemler emek vermiş arkadaşlarımız ve gerçekten de iyi işler yaptılar. AK Parti Kahramanmaraş’ın büyükşehirler içerisinde Türkiye 2’ncisi olması ve Türkiye birinciliğini kıl payı kaçırmasının altında da bu arkadaşlarımızın başarısı var. Bu başarı sadece bir kişiye has bir başarı değil, topyekûn bir başarıdır. Bu yönüyle arkadaşlarımızdan bir şikâyetimizin olmamasına rağmen partideki değişimin, dönüşümün ve partiyi daha büyütmenin, daha gelecek yıllara taşımanın bir uzantısı olarak böyle bir tasarrufta bulunuluyor. Bu yalnızca ilçe başkanlarımız ile ilgili değil, belediye başkanlarımızda da oldu. İl başkanlarımızda da oldu ve halen devam ediyor. Bunun uzantısı olarak bizde Kahramanmaraş’ta enerjisi daha yüksek olacağına inandığımız, partiyi daha ileriye taşıyacak arkadaşlarımızı bugüne kadar partiye hizmet etmiş arkadaşlarımızla değiştirdik. Bu kapsamda da 7 ilçe başkanımız değişti. Bu bir çatı değişimidir. Şimdi onların ekiplerinde de değişiklikler yapacağız. Yönetimlerde yapacağımız yenileşmeden sonra mahalle başkanlarında da bir yenileşme yapacağız ve bir heyecan, hareket oluşturacağız. Bütün amacımız partimizi 2019’a, 2023’e ve 2053’e hazırlamaktır. Bununla ilgili genel başkanımızın talimatları, önerileri, bizimde saha çalışmalarımız sonucunda geldiğimiz noktada 7 ilçe başkanımızı değiştirdik.

ZAMAN, EKONOMİ, DAVA ŞUURU, PARTİ MİSYON VE VİZYONU…

İlçe başkanlığı için adaylar seçilirken nelere dikkat edildi ve hangi kriterler esas alındı?
Değişimlerdeki temel kriterlerimiz başkan olacak kişinin zamanı olması, dava şuuruna sahip olması, bu partinin misyonuna ve vizyonuna uygun insanlar olması ve ekonomisi olmasıydı. Çünkü ilçe başkanlığı zor bir iş. Zamanınızı ayıramazsanız, insanları dinlemezseniz, sorunların çözümü ile ilgili bir çaba sarf etmezseniz o ilçede hem sizin hem de partinizin sıkıntı yaşamasına neden olur. Bunların içinden de mümkün mertebe eğitiminin iyi olması önemliydi. Çünkü başkanlık aynı zamanda bir görüntüdür. Dolayısıyla bir giyim, kuşam, tarz, davranış bunların hepsi faktör. Özelde ilçesinin demografik yapısı ile sosyal yaşantısıyla uygun bir arkadaşımız olmalı. Bazen eğitim durumu çok iyi olabilir ama ilçenin dokusunu iyi bilmesi lazım. Bunların hepsi aslında bir kriterdir. Bizde başkan adaylarımızı belirlerken ilçelerinin dokularını da dikkate alarak önerilerde bulunduk. Bu kriterleri özellikle çok çalıştık. Hata yaptık mı? Yapmış olabiliriz ama vekillerimizle istişare ettik. Belediye başkanlarımızla istişare ettik. Kendimizce kamuoyu yoklamaları yaptık. Yani ben 2 tane ilçemizdeki esnaflarla, vatandaşlarımızla birebir görüşerek bir çalışma yaptım ve sonucunda değerlendirmeyi bu şekilde yaptık.

BİZ DIŞARIDA KALAN İNSANI YOK SAYMAYIZ”

Metal yorgunların durumu ne olacak?
Görev değişikliği olan arkadaşlarımızla her zaman ilçelerle ilgili sorunları konuşurken istişare edeceğiz. Onların bundan sonraki dönemde bazı talepleri olacak. Yani belediye meclis üyeliği, milletvekilliği, belediye başkanlığı gibi talepleri olabilir. Tabii bunların yanı sıra hiçbir talebi olmadan devam etmek istiyor da olabilir. Bunların hepsini değerlendireceğiz ve onlara mümkün olduğunca görev vereceğiz. Daha önce büyükşehir yasası çıktığında bizim kapanan belde belediyelerimizin başkanlarında biz bir uygulama yaptık. Hem büyükşehir belediyemiz hem Onikişubat Belediyemiz uygun olan belde başkanlarımızı değerlendirdi. Biz dışarıda kalan insanı yok saymayız. Biz onu yine kendi sistemimiz içerisinde tutar bize verdiği gönüldaşlığına sahip çıkarız. Bu başkanlarımıza da yine öyle yapacağız.

16 KASIMDAN SONRA İL KONGRELERİ BAŞLIYOR”

Kongre tarihleri ne zaman?
Kongrelere 24 Kasımda başlıyoruz. 24 Kasımdan 3 Aralığa kadar 9 günlük bir sürede 9 tane ilçe kongresi yapacağız. Bu konuda süreci hızlandırdık. Şimdi 7 tane ilçe kongremiz yapıldı. İlçe başkanlarımız değişti. Türkoğlu ve Dulkadiroğlu olmak üzere 2 tane de henüz kongresi yapılmayan ilçe kongremiz var. 16 Kasımdan sonra il kongreleri başlıyor. Ama bunlar büyükşehir olmayan iller. Büyükşehir olmayan illerimizin kongresi bittiğinde büyükşehir olan illerimizin kongresi yapılacak. 16 Kasımdan sonra süreç ne kadar sürer bilmiyorum ama Mart ayı geldiğinde bütün il kongreleri yapılmış olacak. Zamanın bizim için ne kadar önemli olduğundan öte cumhurbaşkanımızın katılacağı zaman önemli. Bu nedenle şu anda takvim net değil.

AMAÇ, MİLLET İLE DEVLETİN BAŞINI BİREBİR BULUŞTURMAK”

Bundan sonraki süreçte AK Parti nasıl bir yol haritası izleyecek?
Aktif, kendisini partiye hizmet etmeye adayan, millete iyi hizmet etmeye adayan kadrolar oluşturmak istiyoruz. Yani bürokrasiyi kırtasiyeciliği ara unsurları ortadan kaldırıyoruz. 16 Nisan referandumunun gerekçesi ne idi? Milletle lider arasındaki ara unsurları ortadan kaldırmaktı. Şimdi bu ara unsurlar ortadan kalktı. Bundan sonraki amacımız başkanlık sistemine yasal geçişin diğer unsurlarını tamamlamaktır. Yani milleti devletin başı ile birebir buluşturmaktır. Ülkenin birlikte olmaya daha çok ihtiyacı var. Birlikte olmak içinde diyalog kurmak, iletişim kurmak gerekir. Biz bu iletişim kanallarını açıyoruz.

CHP SİYASETİ ÖLÇÜSÜZ, FÜTURSUZ VE ÜSLUPSUZ BİR HÂL ALDI”

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin Kahramanmaraş ile ilgili yaptığı ve oldukça hoş olmayan paylaşımı için neler söylemek istersiniz?
Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyaset anlayışı gitgide ölçüsüz, üslupsuz ve fütursuz hale geldi. O kadar fütursuz hale geldi ki ne konuştuğunu bilmeyecek hale geldiler. Kahramanmaraş’ın o kendisinin Maraş dondurmacısı diye tanımladığı kıyafet Kahramanmaraş’ın çete kıyafetidir. Yani milli mücadeleyi Kahramanmaraş’ta fitilini ateşleyen her biri birer kahraman olan şahısların giydiği kıyafettir. O bu alaycı cümleyi kurarken kime dokunduğunun farkında değil. Zaten farkında olmasını da beklemiyorum. Çünkü o bu milletin duygularını bilmiyor. O milletle yaşamayı hiç tatmamış olduğu için bunun ne anlama geldiğinin farkında değil. Bunun içinde fütursuzca bunu alay konusu yapabiliyor. Biz bunun farkındayız. Biz bu milletin evladıyız ve bu milletin değerlerinin ne olduğunu biliyoruz. O yüzden kendimize yakışmadığı için ona kendi ayarında bir cevap vermiyoruz. Ama bilsin ki kendisinin kolayca kurduğu cümleler bu milletin maneviyatıyla milli değerleri ile alay eden cümlelerdir. Kendilerine yakışanı yapıyorlar. Ama bu millette bunun cezasını onlara kesecektir diye düşünüyorum.

SİYASİ OLARAK BU ORGANİZASYONU ALT ETTİK”

Dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, (IKBY) bağımsızlık referandumun ‘Yok’ hükmündeki kararını kabul etti ve bir nevi geri adım attı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu bizim ülkemizin birlikte hareket etme ve kendi değerlerimizle ilgili mücadele etme konusunda ortak hareket etme şuurumuzun bir başarısıdır. Yani hem MHP hem AK Parti buna ortak ve sağlam bir tepki verdi. Bu sağlam tepki sadece tepki vermek ile değil, bunun siyasi ayaklarını ve iletişim ayaklarını kullandı. Daha doğrusu kulis yaparak, bu konuda uluslararası alanda çalışma yaparak, bunları geri püskürttü. Yani biz siyasi olarak bu organizasyonu alt ettik. Bu bizim için çok büyük bir başarıdır. Bundan sonra bu tür hadsizliklerde ülkemizin bütünlüğüne zarar verici çalışmalarda stratejimiz bu olacak. Bizim de Kahramanmaraş’ta yapmak istediğimiz bir şey var. Bundan sonra bizde bir belediye başkanımızla ilgili bir milletvekilimizle ilgili partimizin herhangi bir kademesinde görev alan arkadaşımızla ilgili kamuoyunda bilinçli yâda bilinçsiz kötülemeye, küçük düşürmeye yönelik yapılacak her çalışmaya topyekûn tepki vereceğiz. Yani biz birlikte olmanın ne demek olduğunu artık çok daha iyi biliyoruz. Uluslararası alanda bu başarıyı bölgesel yönetime aldığı kararları yok hükmünde saydırarak gösterdik.

SİYASİ BİR GELECEKLERİNİN OLDUĞUNA İNANMIYORUM”

Geçtiğimiz haftalarda Meral Akşener’in kurduğu ve genel başkanlığını yaptığı İyi Parti ile ilgili nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz?
Siyasi partiler kurulduğunda amacını ve vizyonunu anlatan bir kuruluş bildirgesi olur. Şimdi bu partide böyle bir vizyon, amaç ve gelecek projeksiyonu görmedim. Genel başkanlarının da yaptığı ilk konuşma bir siyasi vizyon ortaya koymadı. Şimdiye kadar Türkiye’de oynanan oyunların, gizli senaryoların bir uzantısı olarak kendilerine bir söz verilmiş ki böyle bir vaatte bulunulmuş ki onun rahatlığıyla fütursuzca konuşuyorlardı. Dolayısıyla bir siyasi geleceklerinin olduğunu düşünmüyorum. Her siyasi partide gezen her seçimde başka bir partiye oy veren, radikal, muhalif bir seçmen kesimi var. O seçmen kesim bir süre onları takip edebilir ama bu vizyonsuzlukla çok uzun süre gideceğini düşünmüyorum.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYARAK, CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR”

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Kahramanmaraş’ta herkes elini taşın altına koymuş bir şeyler yapıyor. Vekillerimiz bana mesaj gönderiyor ve “Sağlık Bakanlığı’yla şu yatırımlarla ilgili görüşmeler yaptım. Görüşmelerin sonuçları şudur başkanım. Bunları takip edelim” diyor. Diğer bir milletvekilimiz ise, “Milli Emlak Genel Müdürüyle görüştüm. Kamu arazisine ev yapmış vatandaşlarımızın mağduriyetini giderilmesiyle ilgili şunu yapmamız lazım” diyor. Genel Başkan Yardımcımız bize, “Arkadaşlar ihtiyacınız olan konu hangi konuysa onu bize getirin çalıştay yapalım” diyor. Yani herkes bir alanda çalışıyor. Vatandaşlarımızdan da ricamız bu arkadaşlarımız bu memleket için canla başla çalışıyorlar. Bunu takip etsizler. Ne yaptığımızı incelesinler. Sonuçlarını görsünler. Yani havaalanı, hızlı tren, Göksun yolu, Kahramanmaraş Ankara yoluyla ilgili akı almaz çalışmalar yapıyoruz. Bunları takip etsinler ama biraz da hoş görsünler. Çünkü gerçekten hem vekillerimiz hem belediye başkanlarımız bu konu ile ilgili çalışıyorlar. Elbette ki eksikliğimiz, aksaklığımız veya hatalarımız vardır. Ama bu milletin aleyhine ne biz bir iş yaparız ne de birinin yapmasına müsaade ederiz.

HABER: EMRE AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz