Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Simya Koleji’nde Onikişubat Belediyesi Engelliler Komisyonu, KABODER, Dostluk Grubu ve İşitme Engelliler Derneği temsilcilerinin konuk olarak katıldığı söyleşi programı yapıldı. Verimli geçen söyleşide öğrencilerin organ nakli konusunda sorduğu ilginç bir o kadar zekâ dolu sorular konukları terletti.  

Simya Koleji öğretmenlerinden Rukiye Gök’ün organizasyonunda okulun tiyatro salonunda gerçekleştirilen programa Onikişubat Belediyesi Engelliler Komisyon Başkanı Muhammet Mustafa Doğru, Dostluk Grubu Başkanı ve İşitme Engelliler Derneği Yardımcısı Abdurrahman Akbaba, ve Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER) Başkan Yardımcısı Harun Reyhan katıldı.

CANSIZ BEDENDE BİR DAMLA ORGAN CANLI BEDENDE OKYANUS GİBİDİR

Organ Bağışının önemi hakkında oluşturulan kamu spotu reklamların izletilmesinin ardından konuklar öğrencilere birer konuşma yaptı. Çocuklara organ bağışlamanın çok önemli olduğu belirtilerek organ bağışlayan ve nakil olarak hayatta kalan insanların hikâyeleri anlatıldı. Söyleşi programına konuk olarak katılan bir süre önce kendisine böbrek nakli yapılan Arslan Kolukısa, kendi hayatından örnekler verdi. Kolukısa, kuzeninin bağışladığı böbrekle yeni bir hayata başladığını söyledi.

‘VURUR YÜZE İFADESİ ORGAN VER ORGAN BİTANESİ’

Organ bağışı hakkında soru soran 6 ve 7’nci sınıf öğrencilerinin ilginç soruları karşısında konuklar zor anlar yaşadı. “İnsanlar organ bağışından neden korkar? Bağışladığımız organlarımızı yaşarken mi öldükten sonra mı alacaklar? Tek böbrekle yaşayabilir miyiz? Kansızlığı olan organ bağışlayabilir mi? En değerli organımız hangisi? Gibi soruların tartışıldığı söyleşide genel olarak öğrenciler konuyla alakalı bilgilendirildi.

HAYATTA YAPAMADIKLARI ŞEYLER İNSANLARI ENGELLİ Mİ YAPAR?

Kahramanmaraş’ta 600 engelli öğrencinin okullarda eğitim gördüğüne dikkat çeken Muhammet Mustafa Doğru, bu öğrencilere herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Doğru, öğrencilere engelli vatandaşlara sokakta yardımcı olunması gerektiğini ve yollarda karşıdan karşıya geçişlerde mutlaka ellerinden tutulması gerektiğini söyledi.

ENGEL YOK ÖN YARGI VAR

Öğrenciler açsından faydalı geçen söyleşiden sonra bazı öğrenciler organ bağışı yapmaya karar verdi. Yedinci sınıf öğrencilerinden Zeynep Müderrisoğlu; “ Organ bağışının önemli olduğunu biliyordum. Bugün burada bağış bekleyen ülkemizde çok fazla insan olduğunu öğrendim. Onların yerine kendimi koyunca çok acı bir durum olduğunu anladım. Ben de organlarımı bağışlama kararı aldım. Konuşmacılara ‘organ bağışlayabilir miyim?’ diye sordum. Onlar da 18 yaşına ulaşmadığım için ailemin de izni olması gerektiğini söylediler. Bu konuda ailemi ikna etmeye çalışacağım” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 1 saat süren programın ardından konuklar engellilere özel düzenlenen başka bir programa katıldı.

Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz