Tüm siyasi hayatında pek çok yeniliğe ve ilke imza atan AK Parti, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili hazırlıklarını sürdürürken, süreç ise genelde ağırlıklı olarak internet ortamında devam ediyor.

Önceleri parti teşkilat merkezlerinde daha sonra bu iş için özel olarak kiralanmış olan büyük salonlarda yapılan temayül yoklamaları dijital ortama taşıdı. Online temayül yoklaması yapılarak zamandan ve işten tasarruf edildi.

AK Parti'deki yenilenmenin yerel seçimlere yansıması bununla sınırlı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimlerde sadece parti teşkilatlarının ve seçim koordinasyon merkezlerinin civarında afiş ve bayraklama yapılacağını ve seçim otobüslerinin belirlenen kısıtlı saatler haricinde dolaşmayacağını söyleyerek yıllardır rahatsızlık kaynağı olan bir uygulamayı da sonlandırmış oldu. Bizce çok ta iyi oldu.

Şüphesiz iktidar partisinin aldığı bu karara, diğer partiler de kayıtsız kalamayacaktır. Dahası Erdoğan, bu cümleleri sarf ettiği konuşmasında sosyal medya takipçilerinden, etkileşim sayısından, sosyal medya reklamlarından bahsederek seçim kampanyasının dijitalleşmesinin devam edeceğinin işaretlerini verdi.

Bu yeniliklerin hayata geçirilmesinde emeği bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Mahir Ünal ise, bu seçim kampanyası modeliyle ilgili uzun bir süreden beri hazırlık yaptıklarını belirterek, dijital dönüşümün bir sonucu olarak alışa gelinmiş klasik kampanyalar döneminin artık kapandığını söyledi. (Ama gel de değişimi bazılarına anlat.)

Bakın Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal aynen şunları söylemişti: “Türkiye de şuan da 51 milyon internet sosyal medya kullanıcısı var, bunların ortalama sosyal ağlarda kalma süresi 3 saat. Biz bir mitingde 1,5 milyon kişiyi topladığımız zaman bu çok büyük bir başarı. Kazlı Çeşme'de, Yeni Kapı'da bir miting yapıyoruz 1,5 milyon kişi. Ama bir anda Cumhurbaşkanımızın bir konuşmasını sosyal medya üzerinden 10 milyon, 12 milyon kişiye ulaştırabiliyoruz. Ya da bir anda sizin 15 milyon takipçinize ulaştırdığınız bir mesajın sadece twitter da ki viral etkisi 50-60 milyonlara kadar ulaşabiliyor. Böyle bir dünyada artık gündemi televizyonlar ve gazeteler oluşturmuyor, artık gündemi sosyal ağlar oluşturuyor.”

Elbette sosyal ağlardaki gündem oluşmasında internet haber sitelerinin de etkisi ve katkısı bir gerçektir. Bu kadar katkısı ve faydası bulunan internet ortamı maalesef kötü yönde de kullanılabiliyor. Sosyal ağlarda sahte hesaplar açan art niyetli kimseler, siyasette kendilerine veya yakınlarına engel olarak gördükleri kişilerin aleyhinde olumsuz imaj oluşturmaya çalışıyorlar. Negatif propaganda yöntemi ile bilgi kirliliği yapıyorlar. Gün geçmiyor ki kenarında ve üstünde AK Parti logosu bulunan (çakma / sahte) ilçe belediye başkan adayları listesi yayınlanmasın. Bunlara itibar etmeyip profil fotoğrafı ile bilgileri olmayan ya da çakma olan hesapları takip etmememiz gerekiyor. Yani kötü niyetli kimselere prim vermeyelim. Kaldı ki bir önceki seçim dönemine baktığımızda adayların açıklanmasının geciktiği falan yok. 2014’te ilçe belediye başkan adayları Ocak ayının ortalarında açıklanmış. Buna göre demek ki daha zaman var.

YSK’nın seçim takvimine baktığımızda ise; siyasi parti ilçe başkanlıklarının, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek ilçe seçim kurullarına şubat ayının ikinci haftasında vermesi gerekecek. Aday listelerindeki eksiklikleri siyasi partiler şubat ayının üçüncü haftasına kadar tamamlayacak. Ertesi gün geçici aday listeleri ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. Seçmen bilgi kâğıtlarının dökümü ve dağıtımı da bu süreçte yapılacak. Planlanan seçim takvimine göre, mart ayının ilk günü aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmesinin son günü olacak.

Daha hayli zaman olduğuna göre geç kalan bir şey yok demek ki. Zaten, AK Parti’nin Büyükşehir adayı Hayrettin Güngör de yeniden memleketine dönerek seçim çalışmalarına sessiz ve derinden devam ediyor. Yaptığı ziyaretlerle hem sahayı tanıyor hem de kendisini tanıtıyor. Şu ana kadar gidişatı güzel. Kampanya döneminin başlaması ile birlikte sesinin daha gür çıkmasını bekliyoruz.

‘Cumhur İttifakı’ ortağı MHP’de ise henüz adaylarla ilgili bir gelişme yok. Sosyal medyada hemen hemen her gün bir iddia ve dedikodu üretiliyor. Merakla bekliyoruz neler olacağını. Nasıl olsa ilerleyen süreçte her şey netleşecek. Bu arada MHP’nin Kahramanmaraş’ta sesini duyuran ender isimlerden Mustafa Akpınar’ın, ittifak hakkında ortaya atılan dedikodulara itibar edilmemesi yönündeki açıklamalarına binaen Dulkadiroğlu İlçe Başkanlığı görevinden istifa ettirilmesine ise doğrusu bir anlam veremedik ve üzüldük. Ne diyelim, hayırlısı olsun inşallah.

CHP Kahramanmaraş milletvekili Ali Öztunç’un büyükşehir belediye başkan adaylığı da kesinleşmiş gibi görünüyor. Beklentiler ise; Ocak ayı başında adaylığının kamuoyuna açıklanması yönünde yoğunlaşıyor. Allah yardımcısı olsun.

Köylere vergi istisnası: Büyükşehir olan illerde tüzelkişiliği kaldırılan köylerde, Emlak Vergisi Yasası’na göre alınması gereken emlak vergisi ile Belediye Gelirleri Yasası uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarına istisna süresi ile bu yerlerde içme ve kullanma suları için ücretin en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenmesine ilişkin sürenin 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılması planlanıyor.

Tüzelkişiliği kaldırılarak tek mahallaye dönüşen beldelerde içme ve kullanma sularından alınacak ücretin, mevcut en düşük tarifenin yüzde 50’sini geçmeyeceğine ilişkin süre de yine büyük ihtimalle 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılacak. Bu arada İmar barışı kapsamına yeni ilave edilecek bölgeler için 31 Aralık'ta bitecek başvuru süresinin uzatılmasının da değerlendirildiği öğrenildi.

ANMA: Bir daha asla yaşamak istemediğimiz o 40 yıl önceki kanlı Maraş olaylarında can verenleri rahmetle anıyoruz. Kahrolsun terör ve provokasyonlar. Yaşasın kardeşlik. Yaşasın Türk Milleti....Sünnisi ile Alevisi ile Kürdü ile...

MANEVİ DETAYLAR VE SORULAR: Yıllar yıllar önce rahmetli Şeyh Adil Devletli hazretleri, şimdiki mezarlık alanını satın aldığında çevresi tarafından; "Orayı neden aldın? Orası kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdir. Orada ot bile bitmez" eleştirilerine maruz kalmış. Bunun üzerine; "Varsın olsun. Herkes zamanı geldiğinde buraya mecburen gelecek. Buraya adam ekeceğim adam" diye cevap vermiş. İşte uzun yıllardan bu yana Şeyh Adil Mezarlığı'na cenazeler defnediliyor. Vakfettiği mezarlık yeri ile Maraş’a çok önemli ve ciddi katkısı olmuş, böylesine önemli bir kişinin bıraktığı bu alandan cins değişikliği yaparak petrol istasyonu yeri satanlar, bu vebali nasıl taşıyacaklar acaba? Hadi burada kılıfına uydurdular diyelim; peki Mahkeme-i Kübra'da vakıf arazisini amacı dışına çıkartarak satmanın hesabını nasıl verecekler acaba?

BİR TEBRİK: Kahramanmaraş Berberler ve Kuaförler Odası tarafından “O köy bizim köy” projesi kapsamında Bertiz bölgesindeki Ağabeyli, Kemallı ve Başdevrişli ve diğer köylerimizde 20 kişilik koca yürekli berber ve kuaförle, geleceğimizin teminatı 500 öğrenci çocuğumuza tıraş hizmeti verildi. Başta oda başkanı kıymetli dostumuz Şaban Uçar olmak üzere emeği geçenleri tebrik ediyor ve kutluyoruz.

BİR TEBRİK DAHA… AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ikinci kez baba oldu. Milletvekili Özdemir’in eşi Fitnat Özdemir, Maraş Life Hastanesi’nde erkek bebek dünyaya getirdi. Mustafa Bedirhan isminde bir oğlu olan Özdemir çiftinin yeni doğan bebeklerine ise Emirhan adını verdikleri öğrenildi. Hayırlı olsun. Allah, analı babalı büyütsün.

HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK: Geçen hafta sonu soğuk algınlığı rahatsızlığımız nedeni ile sizlerle bu sütunlarda bulaşamadık. Bu arada nefes ve yutkunma problemleri nedeni ile KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde brunkoskopi yapılarak taburcu edilen kıymetli kardeşim Lütfi Yıkan da eski sağlığına kavuşuyor. Şükürler olsun. Hastalık ve sağlık Allah’tandır. Cenab-ı Allah kimseye dermansız hastalık vermesin.

(Bronkoskopi: Ucunda ışık olan endoskopik bir kamera ile solunum yollarının direkt olarak incelenmesi yöntemi. Birçok akciğer hastalığının teşhisinde ve bazen tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tanı amacıyla yapılan işlemlerde genellikle fleksibl (esnek) Bronkoskop kullanılmaktadır. Deneyimli ve uzman hekimler tarafından ağız veya burun yoluyla havayollarına girmek suretiyle uygulanır.)

2018 yılının son haftasına girdiğimiz bugünde tüm herkese sağlıklı günler, huzur ve bereket dolu günler temenni ediyorum.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]