16 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan halk oylamasında Kahramanmaraş yüzde 74’lük oy oranı ile ‘Evet’ demiş ve ilçeler bazında da yüzde 82,3 oy oranı ile Dulkadiroğlu İlçesi birinci olmuştu. Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu referandumda yine yüksek bir oy oranı ile tam destek veren Dulkadiroğlu, yeni bir rekora imza atarak, büyük bir başarı yakaladı. İlçesinin yakaladığı başarı çıtasını Manşet Gazetesi’ne anlatan AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Şu anki durumun kendilerini oldukça memnun ettiğini ve önemli olanın sistemin geçmesi olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın yapısı itibariyle her zaman devletine bağlı ve hizmetine sahi çıkan bir şehir olduğunu ifade eden Debgici, Kahramanmaraş’ı bu işin kalesi olarak tanımladı. Kentin Büyükşehirler bazında en çok oy veren ikinci, Türkiye genelinde ise ilk 10’da yer aldığını belirten Debgici, bundan dolayı çok onurlu ve mutlu olduklarını kaydetti. Debgici, “Biz AK Parti’ye oy istemedik. AK Parti ve MHP veya diğer partiler kendi propagandalarını yaptılar. Bizde devletimizin ve milletimizin bekası için, güçlü bir Türkiye için ‘Evet’ istiyoruz demiştik. Bizim sağduyulu feraset sahibi halkımızda bunu bilerek sandığa çok yüksek bir oranla katılım gösterdi ve çok yüksek bir oranda evet tercihinde bulundular. Bundan dolayı da çok mutlu ve onurluyuz” dedi.

SİSTEMİN GEÇMESİ ÖNEMLİYDİ”
Bekledikleri sonuçla karşılaştıklarını söyleyen Debgici, sistemin geçmesinin çok ama çok önemli olduğuna değindi. Debgici, “Biz hep şunu söylemiştik; hukuki olarak yüzde 50+1 oy da olsa bu sistemin geçmesi önemliydi. Özellikle AK Parti ve MHP grubunun mecliste beraber uzlaşarak çıkarttığı bu paketin daha yüksek geçmesi bekleniyordu. Ama ben daha önce şunu söylemiştim; Hiç kimse AK Parti ile MHP’nin oylarını toplayıp ta bir neticeye varmasın. Yanlış olur, farklı neticeler çıkabilir demiştim. Çünkü her seçimin kendine göre farklılıkları var. Malum genel seçimlerde insanlar farklı şeylere bakıyorlar, yerel seçimlerde şahsiyetler biraz daha ön plana çıkıyor. Küçük yerlerde kabilecilik veya akraba ilişkileri ön plana çıkıyor. Referandumda da insanlar farklı şeylere bakıyorlar. Hem liderlerinin söylemlerine bakıyorlar hem de oylanan maddelere bakıyorlar. Fakat toplumumuzda ‘Evet’ ‘Hayır’ noktasında biz ilk günden bu yana çalışmalarımızı yaptık. Elbette daha yüksek çıkabilirdi. Fakat biz kendi şehrimizde üzerime düşeni yaptık. Hem MHP hem AK Parti hem de daha önceden evet vereceğini açıklayan Büyük Birlik Partisi herkes kendi tabanına ulaştı ve Kahramanmaraş’tan yine yüksek bir oyla ‘Evet’i çıkarttı. Artık bundan sonraki süreçte seçimin kesinlik kazanması var. Daha sonrasında da artık her parti kendisi oturup, bu sonuçları irdeleyecek. Şu anki durum bizi ziyadesiyle memnun etti. Önemli olan bu sistemin geçerlilik kazanmasıydı” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ BU İŞİN KALESİDİR”
“Kahramanmaraş bu işin kalesidir” diyen Debgici, emeği geçen herkese teşekkür etti. Debgici, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş aslında şehir itibariyle yapısı belli. Bunu sadece AK Parti olarak düşünmeyin. Kentin kültürel ve tarihi yapısına baktığımız zaman devletine bağlı, devletine sahip çıkan, hizmete sahip çıkan bir şehir. Dolayısıyla bu şehirde yaşayan insanlarında çok farklı siyasi görüşleri var. Kahramanmaraş bu işin kalesidir. AK Parti’ye her zaman en çok oy veren bir şehirdir. Referandumda da Büyükşehirler bazında en çok oy veren ikinci şehirdir. Diğer nüfusu daha düşük olan şehirleri kattığımız zamanda ilk 10’da yer alan bir şehirdir. Kahramanmaraş bugüne kadar bu çizgisini hiçbir zaman kaybetmedi. Bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

BU BİZİM İÇİN BİR ONUR”
Dulkadiroğlu İlçesi’nin ilçe bazında birinci olmasının kendileri için bir onur olduğunu anlatan Debgici, şunları kaydetti: “Bu daha önce 2014 yerel seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri, arkasından 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri gibi 4 seçimde Kahramanmaraş’ta her zaman en yüksek oyu sağladık. 3 seçimde AK Parti’ye bir seçimde de Cumhurbaşkanımıza çok yüksek oranda bir oy verdik. Bu referandumda da Dulkadiroğlu İlçemiz yüzde 82’inin üzerinde bir oyla yine 11 ilçe arasında en yüksek oyu verdi. Bu başarıyı da şuna bağlıyoruz; halkımız artık eskisi gibi değil. Teknoloji çağında yaşıyoruz. Herkes her şeyi görüyor ve biliyor. Bizlerde hep şunu söyleriz; sahaya inmeden önce durum farklı olabilir ama teşkilatlar sahaya inip çalışmaya başladığı zaman bu oran sürekli artar. Bu yüzde 82,3 oyunun içerisinde MHP’ye gönül veren ülkücü kardeşlerimiz var, BBP’ye gönül veren kardeşlerimiz var, her ne kadar Saadet Partisi’nin Genel Başkanı ‘Hayır’ demiş olsa da kentimizin yapısından dolayı Saadet Partisi’nde de ‘Evet’ diyenler var. Ben böyle bir ilçenin başkanı olmaktan onurluyum, mutluyum ve halkımıza teşekkür ediyorum. Amacımız Allah rızası kazanmak, gayret göstermektir. Derdimiz makam, mevkii değildir.”

HERHANGİ BİR BAŞARISIZLIK SÖZ KONUSU DEĞİL”
Referandumdan çıkan sonucun bir başarısızlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Debgici, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Referandumun insanlar üzerindeki etkisi fazladır. Türkiye bir 15 Temmuz süreci yaşadı. Elbette ki bununla ilgili sıkıntılı durumlar olabilir. Fakat toplumda hayır diyen kesimlerinde ben neden ‘Hayır’ dediklerinden çok emin değilim. Referandumda herhangi bir başarısızlık söz konusu değildir. 7 Haziran seçimlerinde Kahramanmaraş il genelinde yüzde 61, 1 Kasım’da yüzde 71, son referandumda yüzde 74 oy verdi. Böyle bir başarısızlık söz konusu olmaz. Şu anda dış güçler içerideki maşalarını kullanarak, buraya müdahale ettiler ve tüm dünya yüzde 51,4’lük oy oranına sanki kaybedilmiş bir seçim gözüyle bakıyor. Durum böyle değil.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz