Abdülhamit Han Camii Vakfı Başkanı ve Abdulhamidhan Cami Emekli İmamı Ömer Faruk Şirikçi, geçtiğimiz günlerde kente gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Abdülhamit Han Camii’yle alakalı verdiği müjdeyi açıkladı. Caminin yapıldığı süre içerisinde Kahramanmaraş’a her geldiğinde Abdülhamit Han Camii’ni ziyaret eden ve mimarisine olan beğenisinden her fırsatta bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şirikçi’nin caminin genişletilmesi gerektiği için cami çevresinde bulunan bazı alanların istimlaki isteğine karşılık, gerekli talimatları verdi. Şirikçi, caminin çevresinde bulunan alanın istimlaki konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasında geçen diyaloğu şu şekilde anlattı:

CAMİMİZ MİMARI ÇAMLICA CAMİİ’NDE GÖREVLENDİRİLDİ’

“Cumhurbaşkanımızın Kahramanmaraş’a gelişi münasebetiyle Abdülhamit Han Camimizle ilgili çok güzel bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanımızın Abdülhamit Han Camimize olan ilgisi ilk değildir. Kendileri başbakan iken de ben bizzat müracaat ederek cumhurbaşkanımızı camimize davet etmiştim. Oda kırmayarak camimize teşrif etti ve o zamanlar Çamlıca Camii’ni yapmayı da aklından geçiriyormuş ve nasıl bir cami yapacağı konusunda araştırmalar yapıyormuş. Kendilerini imam odasına davet ettim ve ziyaret defterini takdim ettim. Ziyaret defterinin içerisine de camiyi beğendiğini çok güzel sözlerle ifade etmiş. Daha sonrada bizlerden camiyle alakalı çok ayrıntılı bilgiler aldılar. Bende merak etmiştim neden bu kadar ayrıntıya girildi diye ve o sırada kendilerini cami işleriyle görevli olan bir şahsı aradı ve Kahramanmaraş’ta böyle bir cami yapılmış kendisinin gelip bu camiyi görmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra bana caminin mimarını sordu ve bende Hacı Mehmet Güner diye yanıtladım konuşmanın üzerine Hacı Mehmet Beyi bakanlık müşaviri olarak İstanbul’a tayinini çıkardılar ve Çamlıca Camii’ne görevlendirdiler. Çamlıca Camii de klasik tarzda yapıldı.

ÇEŞİTLİ ADIMLAR ATILDI ANCAK BAŞARILI OLUNAMADI’

Yine bu konuşmaların ardından cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde bizden bir isteğiniz varmı diye sordular. Bende, Adana Büyük Camii’nin bile 80 dönüm bahçesi var bizim tüm arsamızın hepsi 24 dönüm onunda 12 dönümüne cami inşa ettik geriye kalan kısmının bize dar geldiğini ve böyle bir caminin bahçesinin çok geniş olması botanik bahçelerinin, abdesthanelerinin, kütüphanelerinin bulunması, aş evlerinin olması gibi birçok müştemilata ihtiyacı olduğunu söyledim. Ondan mütevellit caminin sağ tarafında bulunan 6-7 binanın istimlak edilmesini istedim. Ben bu sözleri söylerken kendileri o zaman ki belediye başkanımız Mustafa Poyraz, daha önce caminin üzerinde gecekondular olduğunu ve onların istimlak edildiğini söyledi daha sonraki istimlak yerlerini kendilerinin yapabileceğini söyledi. Ancak o zamanda bu zamana konuyla ilgili hiçbir çalışma yapılamadı çünkü o zamanlar Kahramanmaraş büyükşehir olmamıştı. Yaşanan olayın üzerine cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş’a gelen her bakana camimizi gezmeyi tavsiye etmiş ve o sıralarda her gelen camimizi gezdi. Her gelene ise biz camimizin bu ihtiyacından bahsettik. Fakat büyükşehir statüsü kazanıncaya kadar böyle bir çalışma başlatamadık. Büyükşehir olduktan sonrada Fatih Mehmet Erkoç konuyla ilgili çeşitli girişimlerde bulundu ancak ilk adım atılmaya muvaffak olunamadı. Bazı ev sahipleri ile anlaşmalar yapılmaya çalışıldı ancak uzlaşma sağlanamadı. Velhasıl biz konuyla ilgili hiçbir yol kat edemedik uzadı gitti ve bu konu her zaman aklımdaydı.

GÜN GELDİ ÇATTI’

Gün geldi çattı ve cumhurbaşkanımızın Kahramanmaraş’a geleceğini ve arkasından Abdülhamit Han Camii’nde Cuma namazı kılacağını duydum. Bunun üzerine ziyaretleri sırasında ben bu konuyu tekrar gündeme getirmeyi istedim. Belediye Başkanımızla bir toplantıda karşılaştık ve camimizin gece görüntülerinden oluşan bir albüm yapmamızı tavsiye etti bizde cumhurbaşkanına takdim etmek üzere çalışmalara başladık ve bir albüm yaptık. O gün geldi çattı ve cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş’a gelerek camimizi ziyaret etti ve Cuma namazını burada kıldı. Namaz sonrasında cumhurbaşkanımı gördüm ve kendilerine albümü hediye ettim. Cumhurbaşkanımıza camimizi tanıttım ve o günden bu yana camide büyük değişimler olduğu söyledim. Camimize bir led aydınlatma yapıldığını söyledim ve bunun üzerine hazırladığımız albümü ayrıntılı bir şekilde inceledi. İncelemenin ardından camimizin istimlak işinin bir türlü gerçekleştirilemediğini söyledim. Kendisi nedenini sordu bende kaynak imkânsızlığından dedim. Bunun üzerini valimizi yanına çağırdı ve istimlak meselinin çözülmesi için talimat verdi. Bu sorun çözülürken halkın hukukuna da riayet edilmesi gerektiğinin unutulmamasını söyledi. ‘Kimseyi incitmeden camimize bu alanları kazandırın’ dedi.

OLMASAYDI GÖZÜM AÇIK GİDERDİM

Duyduğum andan itibaren ben çok heyecanlandım ve mutlu oldum. Eğer bu iş olmasaydı ben gözüm açık giderdim. Cumhurbaşkanımızın da bu camiye destek vermesi beni ziyadesiyle sevindirdi. Şehrimizin ziyaretine gelen herkesin Abdülhamit Han Camii ziyaret yeri oldu. Kahramanmaraşlılar gözden kaçırmış olabilir ama her gelen camimizi çok beğeniyor ve burada çalışan ustaların ibadet aşkı ile çalıştıklarını söylüyor. Camimizin inanç turizmi boyutunda da şehrimizin değerlendirebilmesi için çevresinin çok mükemmel bir düzenlemeye ihtiyacı vardır. Altından otopark veya müştemilat olarak istifade edilmeli üstünden botanik bahçesi ve gezinti alanları olarak istifade edilmeli tıpkı Sultan Ahmet ve Süleymaniye Camii gibi gelenlerin rahatlıkla dolaşacakları seyir teraslarının olduğu bir büyük mabet olarak hizmet etmeli. 25 yılını camiye hizmete adayan bir insan olarak ben görmesem de bundan sonraki nesillerin bunu görmesini istiyorum.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz