(CHP) Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, partisinin il binasında Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ve parti yönetimiyle birlikte basının karşısına geçti. Son birkaç günde gündemden düşmeyen hızlı tren konusuyla ilgili konuşan Şengül, Ali Öztunç’a yapılan ‘Yalancı’ ithamının yakışmadığını söyledi. Öztunç’un Kahramanmaraş için gecesini gündüzüne katan bir milletvekili olduğunun altını çizen Şengül, CHP’nin yaptığı icraatları tek tek sıraladı. Öztunç’la birlikte şehrin sorunlarının konuşulduğu bir açık oturum programı çağrısında bulundu.

“ÖZTUNÇ'A MAALESEF ÇİRKİN SALDIRILAR OLDUĞUNU GÖZLEMEKTEYİZ”
Şengül, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İki gündür bir hızlı tren tartışmasıdır gidiyor. Gerek sosyal medyada gerek yazılı ve görsel basında üzülerek takip etmekteyim. Kentin hangi bir sorununu gündeme taşısa, sorun çözülsün kazanan Kahramanmaraş olsun şiarıyla gece gündüz demeden çalışan Sayın Milletvekilimiz Ali Öztunç'a maalesef çirkin saldırılar olduğunu gözlemekteyiz. Bizler, aldığımız devlet terbiyesiyle ve parti terbiyesi gereğince üzerimize vazife olmayan konularla yâda kişilerle uğraşmayı haddimiz olarak görmüyoruz. Bu durum şehrin sorunlarını bilmediğimiz yâda savunmadığımız anlamına gelmemelidir. Şehrin sorunlarını, partizan bir tutum sergilemeden milletvekili gündeme taşır, çözümüne katkı sağlar, çünkü seçilen vekil parti rozetini çıkarır, milletin vekili olur. Peki, hızlı tren şehrimizde geçiyor mu? Geçmiyor mu?

“AKSU ÇAYI KİRLİ DİYOR BU DA MI YALAN?”
AKP'li eski bakan şimdiki plan bütçe komisyonu başkanı Lütfi Elvan bir harita ortaya koyuyor, bu haritaya göre hızlı tren Kahramanmaraş'tan geçmiyor. Şimdi bunu gündeme taşıdı diye, Ali Öztunç yalancı ve seçmenlerine yalan söylediğini iddia ediyorsunuz öyle mi? Peki; Aksu çayı kirli diyor bu da mı yalan? Termik Santralinde hava kirliliği yüzünden binlerce insan kanser hastalığına yakalanıyor, bu da mı yalan? Büyükkızılcık başta olmak üzere birçok köyde su akmıyor, Bertiz başta olmak üzere birçok köyün yolu yok, kanalizasyon altyapısı yok bunlar da mı yalan? Size oy vermeyen köylerde çöp konteynırı dahi yok bu da mı yalan stadyum sözü verdiniz, köprülü kavşaklar vaat ettiniz ne oldu?

“SİZİN DERDİNİZ ALİ ÖZTUNÇ DEĞİL”
Gelin tüm bu sorunlara şöyle bir bakalım, bu sorunları olan köylerde, Ali Öztunç'a ne oy çıkmış? Size ne oy çıkmış? Bu istatistik çalışmasını yaptığımızda, seçmenlere kim yalan söylüyor kim vatandaşın sorunları ile yakından ilgileniyor ve çözüm bulmaya çalışıyor hep birlikte görelim. Sayın Ali Öztunç'un nasıl bir milletvekili olduğunu tüm hemşerilerimiz de, siz de çok iyi biliyorsunuz. Sizin derdiniz Ali Öztunç değil, çünkü gündeme taşıdığı bazı konularda siz söyleyemediğiniz için gizliden alkışlıyorsunuz. Samimiyetle tek derdiniz Ali Öztunç ise benim size bir önerim var. Ali Öztunç ile istediğiniz kanalda, istediğiniz moderatör ile şehrin sorunlarına ilişkin olarak açık oturum yapın, Milletimizin takdirine bırakalım. Ama sıkıntıların bu olmadığını, çok kıymetli vekilimiz Sayın Habibe Öcal dile getirmiş, CHP'nin çakılı bir çivisi bile yok diyor. Bu sözler bana çok tanıdık geliyor.

“CHP’NİN İCRAATLARI SAYMAKLA BİTMEZ”
Her fırsatta; CHP’ye soruyorum; yahu senin bu memlekette dikili bir ağacın var mı? CHP iktidarında ülkede taş üstüne taş kondu mu? Biz bu CHP'nin cemaizevvellini biliriz, hiçbir eserleri emekleri yoktur bu ülkede, diye devam eden ve birbirinin benzeri cümleleri artık herkes ezberledi ve kimse bunları yemiyor artık. Neredeyse, AKP'nin kuruluşuna bile CHP'yi bahane gösterecekler. Yani anlayacağınız "Tuz" bile kokmuş, gerisini varın düşünün. Şimdi gelelim CHP'nin çaktığı çivilere, taş üstüne taş koyduğu icraatlarına, saymakla bitmez ama bizi ilgilendiren icraatlara bakalım. Öncelikli olarak da hanımefendi milletvekilimiz, bugünkü vekilliğinizi Kadına Seçme ve Seçilme Hakkını tanımasıyla CHP'ye borçlusunuz.

-Cumhuriyet ilan edildi
-Türkiye Otomobil Kurumu kuruldu
-Hilafet kaldırıldı
-Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) kabul edildi
-İlköğretim zorunlu hale getirildi
-Devlet Demiryolları kuruldu
-Türkiye iş Bankası, Halk Bankası ve Ziraat Bankası kuruldu
-Danıştay kuruldu Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu kabul edildi
-Adana Mensucat Fabrikası üretime başladı
-Şeker Fabrikaları, Demir Çelik Sanayi kuruldu
-Türk Hava Kurumu kurudu
-Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri kuruldu
-Türk Telsiz Telefon Şirketi kuruldu, Kayseri Uçak ve Motor Fabrikası açıldı
-Bazı Demiryolları yabancılardan satın alındı Anadolu, Haydarpaşa, Eskişehir, Konya, Yenice, Mersin
-Millet mektepleri açıldı
-Köy Enstitüleri açıldı Tekel kuruldu
-19231950 arasında kısaca; Milletin menfaatine ve gelişimine uygun olarak, Türkiye adeta yeniden inşa edildi. 450 ile 500 arasında bu eserler yapılırken tek bir kuruş bile borç alınmamıştır. Borç alınmadığı gibi, Osmanlı'dan kalma Düyun-u Umumiye borçları da ödenmiştir. Üstelik 1929 - 1932 arası Dünya tarihinde şu ana kadar yaşanan en büyük kriz olan "Dünya Ekonomik Bunalımı" dönemidir. Bakalım CHP'nin borçlanmadan çaktığı bu çivileri siz nasıl söktünüz. AKP iktidarı döneminde satılan eserler;

SEKA - TZDK Sakarya Traktör işletmesi

PETKİM

TEKEL

Sümerbank

Kimi Limanlar

Gübre Sanayileri Şeker Fabrikaları

Türk Telekom

TÜPRAŞ

THY'nin (1 Araç Muayene İstasyonları gibi say say bitmez.

“ÜLKE BİR EKONOMİK BUHRANLA ADETA BOĞUŞUR HALDE”
Hele bir de Tank - Palet Fabrikasının Katarlılara sattınız ki, ne kadar yerli, ne kadar milli olduğunuz buradan belli. Bu satışlar, genellikle yandaşlara çok komik fiyatlara satılmış, onlar da bir - iki yıl sonra 4-5 katına yabancılara satmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti bu yolla milyarlarca dolar zarara uğratılmış, on binlerce insan işsiz bırakılmış, adeta sokağa atılmıştır. İşin ilginç yanı özelleştirme yapıyorsun, para kazanman gereken yerde AKP iktidarı Cumhuriyet tarihinin en çok borçlanan iktidarı olmuştur. Öyle ki, bu durum ülkemizi çok zor ekonomik koşullarla karşı karşıya getirmiştir. Ülke bir ekonomik buhranla adeta boğuşur halde, hiç kimse mutlu değil. İşsizlik hat safhada, çiftçi mutsuz, memur ay sonunu getiremiyor. Emekli desen yerlerde sürünüyor. Esnaflarımız siftahsız kepenk kapatıyor yâda yıl sonunu görmeden dükkânını tamamen kapatıyor. Esnaflarımızın durumu ile ilgili müteakip dönemlerde hangi esnafımız ne durumda siz değerli basın mensuplarımızla ve çok kıymetli hemşerilerimizle paylaşacağım. İzninizle bugün Pandeminin çok yoğun etkilendiği esnaflarımızın durumunu paylaşmak istiyorum.

1-Kuaförler, erkek berberleri, güzellik uzmanlar, özel okullar ve düğün salonları:

A- Kapalı tutuldukları süre içinde kira ödemeleri

B-Bağ-Kur ve SGK Ödemeleri, C-Özel bankalardan çekilen kredi ödemeleri

D-Kredi çekebilmek için Sicil affının gelmesi E-Elektrik, su gibi giderlerin devlet tarafından ödenmesi

D-Kredi kartı borçlarının ertelenmesi

E-Kalfa ve çırakların çalışamadıkları süre içerisinde maddi yardım desteği F-Pandemi kurullarında esnaf temsilcilerinin bulundurulması.

G-Kısa çalışma ödeneği ne devam edilmesi. 2- Okul kıyafeti Diken /satan esnaflar:

Okul işi yapan hesaplarımız geçmişten bu yana geçirdikleri sıkıntılı günler Nedeniyle

3- OKUL KANTİNİ İşletenler: Bağ-Kur primlerini ödeyemez, işyeri kiralanması temin edemez olmuştur. Bu anlamda borçların ertelenmesi ve maddi desteğinin yapılması elzemdir. Okullarımızda yüz yüze eğitimin kapalı olması nedeniyle kantinlerimiz işletilemez duruma gelmiştir. Bu nedenle sosyal devlet ilkesi gereği kantin işletmecileri için destek paketlerinin hazırlanması gerekir. B-iş yerlerimizi Açamadığımızdan dolayı kredi yerine, hibe desteği istemekteyiz. C-yaklaşık yedi aydan beri hiçbir kazanç elde etmediğimiz için önümüzdeki yıl kiraların alınmaması iyi bir destek olacaktır.

4- KIRTASİYECİ ESNAFI: A- Aldıkları tüm kırtasiye ürünleri ellerinde kalmıştır.

B-Bağ-Kur pirimi, vergi borçları, kira, elektrik ve su giderlerini ödeyemez duruma gelmişlerdir. Bu nedenle saydığımız kalemlerde devletten yardım bekliyoruz.

C-Büyük market ve AVM'lerin kırtasiye satması esnafımızı olumsuz etkilemektedir. D-Belediyelerimizin yardım amaçlı yapacakları kırtasiye yardımlarını yerel esnaftan temin etmeleri önem taşımaktadır.

5-OKUL SERVİSLERİ:

  1. Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren okul servisleri olarak araçlarımızın bakımı, sigortasını, kaskosunu, muayenesini motorlu taşıtlar Vergisi'ni Bağ-kur ödemelerini borçlanarak yapmış esnafımız tam yedi aydan beri evlerine ekmek götürememektedirler. Bu zor süreçte devletimizden beklentimiz ödemelerimizden dolayı araçlarımıza haciz hacizlerin gelmemesi, Bağ-kur borç ve sigortalarımızın ertelenmesi gerekirse devlet tarafından karşılanması, belediye işgaliyesinin silinmesi esnafımızı rahatlatacaktır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz