EL ELE BU ÜLKEYİ EKONOMİK BATAKLIKTAN KURTARALIM”

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, İl Başkanı Esat Şengül’ün önderliğinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomik krize karşı hazırlamış olduğu 13 maddelik öneriyi anlatmak için basın toplantısı düzenledi. İl Başkanlığında düzenlenen ve basın mensuplarının yoğun katılım gösterdiği toplantıda konuşan İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, krizin düğümünü çözecek 13 maddelik ekonomi önerilerinin detaylarını paylaştı. Akılcı para politikalarından liyakat sistemine, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından vergi denetlemelerine kadar birçok maddeyi anlatarak, çözüm yollarını açıklayan Kılıç, konuşmasında sık sık birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

DEVLET KURUMLARINDA LİYAKAT ÖN PLANDA OLSUN
Kılıç, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Son 3 aydır ekonomiyle yatar, ekonomiyle kalkar olduk. Ama bu ekonomik sorunları çözmek için öncelikle tedaviden önce doğru teşhisi yapmamız gerekiyor. Bizde bunun için ekonomi toplantıları yaptık. Ekonomi heyetleri ile bir araya geldik ve dünden bu yana 81 ilde milletvekillerimiz, parti meclis üyelerimiz dağıldılar ve tüm STK’ları ziyaret edip 13 maddelik çözüm paketimizi anlatmaktalar. Kriz bağıra bağıra geldi. Biz CHP olarak esnafın, işçinin, emeklinin, üretenin, yoksulun yanında yeni bir gelecek amaçlamaktayız. Bütün çalışmalarımızı da bu yüzden yapıyoruz. Bu 13 maddelik önerilerimizin en önemlilerinden biri liyakat. Biz istiyoruz ki her devlet kurumlarında liyakat ön planda olsun. Herkes bildiği işi yapsın. Çünkü şu anda geçerli olan liyakat değil, sadakat üzerine atamalar yapılıyor. 2’nci maddemiz demokrasi. Her yerde demokrasi diyoruz. Eğer bir ülkede demokrasi yoksa hukukun üstünlüğü yoksa adalet çökmüşse o ülkenin hiçbir alanında kalkınma olmaz. Bu yüzden herkesin eleştirebildiği, özgürce iradelerini ortaya koyabildiği demokratik bir ülkede yaşarsak bu ekonomik krizden çıkacağımızı düşünüyoruz. 3’üncü maddemiz Merkez Bankası. Merkez Bankası’nın yeniden bağımsızlığına dönmesini istiyoruz. Artık bu iktidarın merkez bankası üzerindeki baskısını bir an önce üzerinden çekmesini istiyoruz.

BÜTÇE DİSİPLİNE EDİLMELİ”
4’üncü maddemiz akılcı sıcak para yönetimi. Üretim, istihdam artışı sağlayan, yeni teknoloji getiren, doğrudan yatırım girişimlerinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sizlerin de bildiği gibi son dönemde ihaleler dolarla yapılıyor. Bu yüzden şu anda da böyle bir döviz krizi yaşanırken bir an önce tüm ihalelerin TL üzerinden yapılmasını istiyoruz. Bir diğer maddemiz kamu ihale yasası. Bende hukukçuyum. 16 yılda 186 kez kamu ihale yasası değişti. Çünkü sadece belirli firmalara iş vermek istediler. Firma şartları tamamlamadığında da firmaya sizinle olmuyor başka firmalar deneyeceğiz demek yerine kamu ihale yasasını değiştirdiler. Bu nedenle bir araya gelip kamu ihale yasasında rekabet ortamını sağlayıp, tüm firmaların istedikleri ve yeterli oldukları ihalelere girmesinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bir diğer maddemiz Sayıştay ile ilgili. Vergiyi toplayan irade vergiyi nereye harcadığını vatandaşa söylesin istiyoruz. Diğer maddemiz bütçe disiplini. Hem ev ekonomisinde hem devlet ekonomilerinde en önemli şey bütçe ve bütçenin tutturulmasıdır. Maalesef uzun dönemdir bütçe tutmamakta ek bütçelerle devlet yönetilmektedir. Bu yüzden bütçenin de bir disipline edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

AZ KAZANANDAN AZ, ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINSIN”
9’uncu maddemiz dış politika. Belki de ekonomiden sonra en çok tartıştığımız alan. Dış politikada artık hamasete son verilmeli ve iç politika malzemesi yapılmamalıdır. Bir diğer maddemiz kontrolsüz borçlanma. Bu kontrolsüz borçlanmalar geleceğimizi ipotek altına alıyor. Geçmişte bu devlet borçlarının bizlerin değil çocuklarımızın ödeyeceği söylenirdi. Ama maalesef öyle bir aşamaya geldik ki çocuklarımız değil, bu dönemki borçlanmaları ancak torunlarımız ödeyebilecek. Bir diğer maddemiz adaletsiz vergi politikaları. Biz diyoruz ki az kazanandan az vergi alınsın, çok kazanandan çok vergi alınsın. Maalesef şu an tam tersi. Az kazanan daha çok vergi diliminde çok kazanandan da az vergi alınıyor. 12’nci maddemiz üretim. Bir ülkede üretim olmazsa o ülkede kalkınması yâda böyle bir ekonomik krizden çıkabilmesi mümkün değildir. Tarımda, hayvancılıkta, sanayide en önemli şey üretim ve bu üretimde devlet eliyle teşvik edilmesi gerekiyor. Son maddemiz Türkiye’nin israftan kaçınıp tasarruf yapması üzerine. Çünkü israf ev ekonomilerinde de önemlidir. Çünkü israf yaparsanız ekonomiyi düzeltmeniz mümkün değil. Devlet ekonomilerinde de böyle. Ama vatandaş olarak bizler tasarruf edelim. Ona göre davranalım. Fakat devlet eğer israf ediyorsa, tasarruf etmiyorsa vatandaştan bunu beklemesi de mümkün değil.

BU KRİZİ HEP BİRLİKTE ATLATACAĞIZ”
Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ise ülkenin içinde bulunduğu krizin bir milli mesele olduğunu belirtti. Bu krizi hep birlikte atlatacaklarını söyleyen Tokdemir, “Dün sabahın çok erken saatlerinde Kahramanmaraş’a geldik. İl başkanımızın önderliğinde milletvekili arkadaşlarımızla birlikte STK örgütlerinin hemen hemen tamamına yakınını ziyaret ettik. Genel başkanımızın özenle hazırlamış olduğu krizden nasıl çıkarız önerilerimizi tüm STK’larımıza açıkladık. Onlarda açıkladığımız maddeleri olumlu karşıladılar. Ülkenin içinde bulunduğu kriz milli bir meseledir. Hepimiz bu taşın altına elimizi koymak zorundayız. Siyaset seçim zamanları yapılır, diğer zamanlarda ülkemizde ilgili bir mesele olduğu zaman orada milli düşüneceğiz. Düşüneceğiz ki bu krizi hep birlikte atlatacağız” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİYE VERGİ DİLİMİ UYGULANMASIN”
Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’da “Dün asgari ücretlerle ilgili bir açıklama yapmıştım. Asgari ücretle geçinenlere uygulanan vergi diliminin son bulmasını istiyoruz. Bu bizim seçim vaadimizde de vardı. Adam asgari ücret alıyor, zaten zar zor geçiniyor. Birde vergi dilimine sokuyorsun. Buna ne gerek var? Zaten az kazanıyor. Ekonomi almış başını gitmiş. Dolar yükselmiş. Benzin ortada. Kiralar ortada. Her şey artmış. Asgari ücretliden vergi dilimi uygulamasının kaldırılması gerekmektedir. Bunu önerdim ve buna cevap bekliyoruz” diye konuştu.

ALTUNELMA’YA YAPILMAK İSTENEN SANTRALE KARŞIYIZ”
Afşin’in Altunelma Mahallesi’ne yapılmak istenen C Santraline karşı olduklarını vurgulayan Öztunç, bu santrali halkında istemediğini belirtti. Öztunç, “Afşin Altunelma’ya C santrali yapılmak isteniyor. Halk bu santrali istemiyor. Israrla bir Elbistan’a bir Afşin’e santraller kurmak istiyorlar. Dünya yeni teknolojilerle elektrik üretiyor. Güneş teknolojisiyle, güneşle elektrik üretiliyor. Ama Türkiye hala termik santralle uğraşıyor. Tarım arazilerini öldürmeyin. Bakın tarım arazilerini öldürüyorsunuz. Çiftçi perişan ekonomik krizin sebeplerinden birisi de bu. Altunelma’ya yapılmak istenen santrale karşıyız. Afşinli hemşerilerim rahat olsunlar. Onların yapacağı her mücadele de CHP ve ben milletvekili olarak en ön safta yer alacam. Hiçbir şekilde geri durmayacağız” ifadelerini kullandı.

BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Akedaş ile ilgili yaşanan gelişmelere de değinen Öztunç, bu işin bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi. Bu işin peşini bırakmayacaklarını dile getiren Öztunç, “Dün Akedaş ile ilgili AK Parti milletvekilleri bir açıklama yapmış. Öncelikle ilgi gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Ama açıklamayı okuyunca gördüm ki orta sahada top çevrilmiş. Yani Akedaş ne yapsın? Özel sektör gibi açıklamalar olmuş. Anlaşılan suçlu yine vatandaş. Vatandaş ne yapsın? İnsanlar bu kriz nedeniyle ekmeğe muhtaç hale geliyorlar. Sen Akedaş olarak böyle bir uygulama yapıyorsun. Bu işin sorumlusu EPDK ise EPDK bu işe bir dur demelidir. Bu işin peşini bırakmayacağız. Gözü vatandaşın cebine dikmeyin” dedi.

HEPİMİZ AYNI GEMİNİN İÇİNDEYİZ”
Son olarak İl Başkanı Esat Şengül, “Dün itibariyle parti genel merkezimizin görevlendirmesi sonucu milletvekillerimizden oluşan bir heyet 2 gündür Kahramanmaraş’ta bir dizi çalışmalar yapıyor. Özellikle STK’larla istişare halindeyiz ve bu kapsamda toplumun her kesimine ulaşacağız. Tabii ülkemiz zor ve sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ona değineceğiz ama öncelikli olarak şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Tabii ülkemizin içerisinde bulunduğu durum itibariyle bir ekonomik kriz var. Bu bağlamda CHP’liler olarak gerek genel merkezimiz gerek milletvekillerimiz yapılan çalışmalarda krizden nemalanıp ta bunu nasıl oya dönüştürürüzden ziyade açıkçası böyle bir dönemde geçmişte de olduğu gibi birlikte beraber olarak el ele bu işin üstesinden nasıl geliriz bunun çalışmasını yapıyoruz. Çünkü bu bir gemiyse bu gemi batacaksa hep birlikte batacağız. Çıkacaksak ta hep birlikte çıkacağız. Bu noktada da ülkenin ortak akla ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Elbette ki bizi bu krize getiren bir takım faktörler var. Son olarak ta ABD Başkanı Trump fakirin fukaranın ekmeği ile oynayacak şekilde hiçbir devlet adamı profiline yakışmayacak şekilde açıklamalarla ülkemizi zor durumda bıraktı. Bu sadece bir papazın tutuklanması yâda Trump’ın açıklamaları değil, ekonomide zaten iyi gitmiyordu. Biz CHP olarak AK Parti hükümetine 9 tane soru soruyoruz. Yine CHP’nin hazırlamış olduğu, 13 maddeden oluşan krizden nasıl çıkılır? Adı altında hazırlanmış partimizin öngörüsü olan krizden çıkışın yolları var. Böyle dönemler ülkenin tamamının omuz omuza vermesi gereken dönemlerdir. CHP olarak biz ana muhalefet görevimizi yerine getireceğiz. Getirmeye de devam edeceğiz. Biz elimizi uzatacağız. Hükümetin yapmış olduğu yanlışları irdelemek bizim görevimiz ama bu hükümet bizim hükümetimiz. Bu hükümetin de hep birlikte krizden çıkması için önerilerimizi de toplumun her kesimine aktaracağız” ifadelerine yer verdi.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz