CHP İl Başkanı Esat Şengül, partisinin kongre sürecine ilişkin, “Kongrelerimiz bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşti. Hiçbir kongremizde en küçük bir sıkıntı olmadı. Üyelerimiz, delegelerimiz parti ahlakına, adabına uygun adım atarak iş başındaki yönetimlerin eksikliklerini dile getiren serzenişleri oldu” dedi.25 Kasım’da Göksun ile başlayan ilçe kongrelerini 10 Ülke gündeminden ekonomiye, Kudüs’ten partisinin kongre sürecine kadar birçok konuyla ilgili Manşet Gazetesi’nden Emre Akkış’a birbirinden önemli açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Esat Şengül, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Trump’ı ve Ortadoğu’da ABD’nin Jandarmalığını yapan İsrail’i kınadığını söyledi. Sözü Kudüs’ten dış politikaya ve ekonomiye getiren Şengül, dış politikada ki yanlışlar nedeniyle Türkiye’nin bütün komşularıyla ilişkilerinin kötü olduğunu belirtti. Ekonominin şu sıralar sıkıntıda olduğunu vurgulayan Şengül, “Ülkede ekonomi güllük gülistanlık değil. Euro 5 TL’ye, dolar ise 4 TL’ye dayanmış durumda. Böyle bir ekonomide iş adamı, esnaf nasıl ayakta kalacak? Ülke sıkıntılı günler yaşıyor. Hala bizim bir takıntımız var ve o takıntı da; ana muhalefet partisi, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu” diye konuştu. 4 ilçede bayrak değişiminin olduğunu anlatan Şengül, bu değişikliklerin partiyle ilgisi olmadığını ifade etti. Son olarak 29 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan il kongresiyle ilgili değerlendirme yapan Şengül, yaptıkları istişareler sonucu yeniden aday olacaklarının bilgisini verdi.

TRUMP, ORTADOĞU’DAKİ DENGELERİ ALT ÜST ETTİ”
ABD Başkanı Trump’ın şahsi egosunu tatmin edercesine Ortadoğu’daki tüm dengeleri alt üst edebilecek, İslam Dünyasını yok sayabilecek Kudüs kararını şiddetle kınadığını aktaran Şengül, “Trump, orada insanlık mücadelesi veren bir yer varken kalkıp Kurucular Meclisinin de belki bilgisi olmadan tek taraflı olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etti. Kusura bakma Trump, güçlü olabilirsin, yiğit olabilirsin ama şunu unutma ki; İslam coğrafyasında da bu karara karşı çıkacak çok çeşitli ülkeler var. Trump’ın Kudüs ile ilgili almış olduğu bu kararı şiddetle kınıyorum. Kendisine Ortadoğu’da jandarmalık yapan İsrail’i de bu davranışından dolayı kınıyorum” şeklinde konuştu.

DIŞ POLİTİKAMIZI SAĞLIKLI YÜRÜTEMİYORUZ”
Dış politikaların sağlıklı yürütülemediğine dikkat çeken Şengül, geçtiğimiz günlerde görevden alınan İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin görevden alınmasının doğru olmadığını söyledi. Şengül, “Tabii bununla beraber bizim 15 yıllık AK Parti iktidarı döneminde komşularımızla olan ilişkilerimize baktığımız zaman hakikaten sıkıntıya girmiş bir durumdayız. Emperyalist ülkeler Ortadoğu’yu şekillendirirken Türkiye’yi kullanma arzusu içerisinde politikalar yaptıklarını biliyorum. Ama bizim de yanlış politikalarımız var. Maalesef dış politikamızı sağlıklı yürütemiyoruz. Dün iyi dediğimize yarın kötü diyoruz. Bu nedenle de tek başımıza kaldık. Bizim bizden başka dostumuzun olmadığını gördük ama bu seferde yeni bir yanlış yapıyoruz. Nedir bu yeni yanlış? Kendi iç meselelerimizi iç politikalarımızı yâda tekrar iktidar olma arzusunu hayata geçirmek için bu sefer kalkıyorsunuz insanları ayrıştırmaya yine siyaseti bölmeye yine gerilim siyaseti yaratma arzusu içerisinde CHP’li bir belediyeyi görevden alıyorsunuz. Görevden almalar olmaz mı tabii ki olur. Ama Ataşehir Belediye Başkanı gibi son derece çalışkan nitelikli bu işi iyi bilen bir insanı görevden alıyorsunuz. Yani ona gelinceye kadar ne yolsuzluk yapan belediyeler olduğunu biz biliyoruz. Elimizde delilleri, belgeleri var ama maalesef ülke öyle bir hale geldi ki ortaya konan resmi bir belge varken önce hükümetin yetkili isimlerinden sonra havuz medyasından “Bu yalan” açıklamaları geliyor. Resmi belge yalan olur mu?” ifadelerini kullandı.

ÜLKE EKONOMİSİ SIKINTILI”
Ülke ekonomisinin sıkıntılı günler geçirdiğini dile getiren Şengül, şöyle konuştu: “Ülkede ekonomi güllük gülistanlık değil. Euro 5 TL’ye, dolar ise 4 TL’ye dayanmış durumda. Böyle bir ekonomide iş adamı, esnaf nasıl ayakta kalacak? Ülke sıkıntılı günler yaşıyor. Hala bizim bir takıntımız var ve o takıntı da; ana muhalefet partisi, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu. Sizin yanlışlıklarınızı, eksikliklerinizi ortaya koymak Ana muhalefet partisinin görevidir. Sizin teşekkür etmeniz lazım. Eğer resmi anlamda da ortaya konulmuş bir şey de varsa bunun önüne geçip bizzat cumhurbaşkanımızın mihmandarlığında yolsuzluk yâda para aklama olaylarını ortaya çıkarmamız lazım. Ama aksini yapıyoruz. Bunun üzerine gitmektense, “Vur abalıya, bu her zaman yalan söyler” anlayışıyla devam ediyoruz ve o zamanda yapılan bir takım yolsuzlukların üzeri kamufle edilmeye çalışılıyor. Bunun da ceremesini bu millet çekiyor. Bu milletin cebinden gidiyor. Düşünün ki bundan 3 ay önce dolar 3,20 TL iken bugün 4 TL’lerle ifade ediliyor. Dolayısıyla ülke ekonomisi sıkıntılı. Belki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sosyal hizmet yapılıyor ama bir ülkede üretim yoksa bir ülkede esnaf siftahsız kepek kapatıyorsa bir ülkede iş adamının SGK’ya borcu varsa o ülkenin ekonomisinde çan çalıyor demektir. Böylesine sıkıntılı bir ortamda yine de iyimseriz.”

AYRILIKLARIN GEÇERLİ MAZERETLERİ VAR”
İlçelerde yapılan değişikliklerde kişilerin geçerli mazeretleri olduğunu ve dolayısıyla partiye herhangi bir dargınlığın söz konusu olmadığını belirten Şengül, “CHP Kahramanmaraş İl örgütü olarak yaklaşık bir aydır ilçe kongrelerimizi gerçekleştirdik. 25 Kasım’da Göksun ile başlayan ilçe kongrelerimiz 10 Aralık itibariyle tamamlandı. Şu anda Elbistan, Göksun, Dulkadiroğlu ve Andırın ilçelerimizde ilçe başkanlarımızda değişiklik oldu. Bırakan arkadaşlarımız bugüne kadar çok iyi hizmetler verdiler. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bu ayrılığın nedenleri partimize dargınlıktan dolayı değil aksine her birinin geçerli mazeretleri vardı. Bu nedenle arkadaşlarımız görevlerini diğer arkadaşlarımıza devretti. Kongrelerimiz heyecanlı geçer ve sanki genel seçim varmış gibi partililerimiz bunu önemser. Seçilecek ilçe başkanını, il delegesini, il yönetim kurulunu önemser. Bu duruma hassasiyetle bakar. Hakikaten bu süreç içerisindeki partililerimizin partiye geliş gidişlerini kongrelere kattıkları güzellikleri unutmak mümkün değil. Kongrelerimiz bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşti. Hiçbir kongremizde en küçük bir sıkıntı olmadı. Üyelerimiz, delegelerimiz parti ahlakına, adabına uygun adım atarak iş başındaki yönetimlerin eksikliklerini dile getiren serzenişleri oldu. Beraberinde de mevut yönetimlerde nasıl çalışma yaptıklarını bundan sonra ne yapacaklarını taahhüt ederek bir anlayış içerisinde geçti” dedi.

TÜM HEMŞERİLERİMİZİ DAVET EDİYORUM”
29 Aralık Cuma günü düzenlenecek olan il kongresine tüm Kahramanmaraşlıları beklediğini kaydeden Şengül, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz tabii ki gerekli yerlere davetiyelerimizi göndereceğiz ama ben tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerimi CHP Kahramanmaraş İl Kongresini izlemeye davet ediyorum. Başka bir siyasi partiye oy verebilirsiniz ama oraya oy vermeniz orada bulunmamanız anlamına gelmez. İl kongresi de ilçeler kadar önem arz ediyor. Bizde çıkacağız ve bugüne kadar 2 yıllık süreç içerisinde yönetimimizle neler yapmışız, neler yapamamışız hesabımızı vereceğiz. Çalışma raporumuzu faaliyet raporumuzu sunacağız. Kuşkusuz bizim bu hizmetlerimizi eksik bulan değerli partililerimizle kendi aralarında değerlendirme yapıp belki bizden daha iyi yapabileceğine inanan arkadaşlar çıkıp aday olabilirler. Dolayısıyla böylesine güzel bir kongre daha bizi bekliyor. Biz ilçe başkanlarımızla yaptığımız istişare sonucu tekrar aday olacağız.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz