CHP İl binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP Parti Meclis Üyesi Ali Öztunç, Anayasa değişikliğinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, referandum gününe kadar CHP olarak Kahramanmaraş’ı ilçe ilçe semt semt gezip vatandaşları bilinçlendireceklerini ve hayır kampanyası yürüteceklerini belirtti. Tek bir kişinin herkesi yönetmesinin yanlış olduğunu söyleyen Öztunç, bu değişiklin olduğu takdirde cumhuriyetin tehlikeye gireceğini kaydetti. Düzenlenen toplantıda konuşan CHP İl Başkanı Esat Şengül ise, kendilerinin cumhurbaşkanına karşı olmadıklarını ancak başkanlık sisteminin getirmiş olduğu sorumluluklara karşı olduklarını belirtti.

TEK BİR KİŞİNİN HERKESİ YÖNETMESİ YANLIŞ’
Referandumda hayır oyu kullanacaklarını ifade eden CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, sözlerinin devamında şunları dedi: “1 Kasım seçimlerinin ardından sahada olmaya devam ettik. 1 Kasımdan bugüne kadar Kahramanmaraş’ın neresine giderseniz gidin CHP’yi orada görebilirsiniz. Kahramanmaraş’ın hangi ilçesinde neresinde bir sorun varsa biz orada olduk. 1 Kasım’dan bugüne kadar yaklaşık 40 CHP’li milletvekili 81 il başkanı ve genel başkanımız Kahramanmaraş’a gelerek vatandaşlarımızın dertlerini dinlediler. Ama maalesef AK Parti milletvekilleri seçimlerde ki aldıkları oyun hakkını vermediler ve bugüne kadar böyle geldiler. Şimdi geldiğimiz sürece baktığımızda maalesef anayasa değişikliği ile ilgili karar TBMM’den geçti. Sıra artık bizdedir. Biz bu oylamada hayır oyunu kullanacağız. Çünkü biz tekbir kişinin herkesi yönetmesinin yanlış olacağını düşünüyoruz. Böyle bir mantık olmaz.”

KILIÇDAROĞLU BAŞKAN OLSA, ONADA HAYIR DERİM!’
Bu sistemde Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu dahi olsa ona da hayır diyeceğini vurgulayan Öztunç, bu meselenin isim meselesi değil, bir sistem meselesi olduğunu kaydetti. Öztunç, “Bu getirilen değişiklikle Türkiye’de her şeye tek bir kişi karar verecek. Hâkimi başkan atayacak, savcıyı başkan atayacak, emniyet müdürünü başkan atayacak, bakanı başkan atayacak, herkesi tek bir kişi atayacak. Bunun adı demokrasi değildir. Bu millet kurtuluş savaşında iradeyi saraydan alıp millete vermiştir. Saraydan alınan halka verilen irade şimdi tekrar milletten alınıp, saraya verilmek isteniyor. Böyle bir demokrasi olmaz. Biz buna karşıyız. Bakın çok bedel ödemiş bir toplumuz. Maraş’ta Sütçü İmam’ın torunları olarak Sütçü İmam, arkadaşları, büyüklerimiz, dedelerimiz bedel ödeyerek, Maraş’ı kurtardılar. Eğer bu değişiklik olursa cumhuriyet büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Bugün Kemal Kılıçdaroğlu başkan olacak olsun ben ona da hayır derim. Bu isim meselesi değil, bu bir sistem, rejim meselesidir” dedi.

BAŞKANA YÜKLEDİĞİ GÖREVLER DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE YOKTUR’
CHP İl Başkanı Esat Şengül ise, şunları söyledi: “AK Parti hükümetinin mutlaka iyi yaptığı işler de vardır ama 14 yıldır bu ülke kan gölüne dönmüş, her gün 3-5 askerimiz şehit oluyor. Terör almış başını gitmiş, komşularla ilişkiler son derece zayıf ve neredeyse bitme noktasına gelmiş, özellikle uluslararası ilişkilerimizde ki zafiyetimiz bugün ekonomiyi getirdiği noktaya hep birlikte şahit oluyoruz. Yine buna benzer farklı menfaati olan ülkelerinde terörü bu anlamda tırmandırması mevcut hükümetinde buna yeterince duyarlı olmamasından kaynaklı olarak terör bir yandan, ekonomi bir yandan ülke bir kaosun içerisine sürüklendi. Tabii ki terör tek başına AK Parti’nin sorunu demiyorum. Terör bu ülkede yaklaşık 30 yıldan beri devam ediyor ama AK Parti hükümeti sözde çözüm süreci adı altında yürüttüğü çalışmalar maalesef iflas etmiştir ve maalesef o çözüm sürecinde kurulan istişareler bize silah olarak doğrultulmuştur. Ülke bu kadar kötü yönetilirken ekonominin dip yaptığı bir hale gelmişken artık AK Parti adeta şunu söylüyor; “Biz yapamadığımız icraatları ancak başkanlık sistemi gelirse yaparız.” Yani bunun mantıklı bir açıklaması varsa buda budur. Şu an ülkenin önüne koyulan adına değişim denilen başkanlık sistemi neleri getiriyorsa zaten 14 yıldır AK Parti hükümeti bunu bu şekilde de uyguluyordu. Başkanlık sistemi de elbette bir yönetim şeklidir ancak böyle bir başkanlık sistemi o değiştirilen 18 maddenin başkana yüklediği görevler dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Dolayısıyla biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a karşı değiliz. Elbette ki başkanda olabilir. Ama biz başkanlık sisteminin getirmiş olduğu sorumlulukları gözden geçirdiğimiz zaman biz buna karşıyız.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz