Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için memleketi Kahramanmaraş’a gelen Başbakan Yardımcısı Kaynak, ilk olarak 2016 yılında terör örgütü PKK’lıların düzenlemiş olduğu saldırıda yaralanarak Gazi olan Uzman Çavuş Hüseyin Nacar’ı Oruç Reis Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret etti. Gazi Nacar ile bir süre görüşen Kaynak, Gazi Nacar’a Umre sözü verdi. Başbakan Yardımcısı Kaynak, ziyaretin ardından Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından yenilenen Mutfak Müzesi’ne geçti. Burada incelemelerde bulunan ve müzenin her odasını tek tek gezerek kontrol eden Kaynak, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dulkadiroğlu İlçesi’nin konumu itibariyle tarihi bir dokusunun olduğunu ifade eden Kaynak, Belediye Başkanı Necati Okay’ın bölgede yenileme çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti. Sözlerinde ısrarla Kahramanmaraş’ın kadim bir şehir olduğundan bahseden Kaynak, “Bu yapıların ortaya çıkarılması geleneksel hayatımızı ortaya çıkaracak. Belediye başkanımız ekibi ile birlikte burada yaptığı Mutfak Müzesi, Kahramanmaraş mutfağını yeniden ortaya çıkararak, gelecek nesillere taşıyacak” dedi. Divanlı, Şıh Turan ve Kayabaşı Mahalleleri’nde yapılacak projelerin olduğunu anlatan Kaynak, Şekerli Camii restorasyonundan sonra Çarşıbaşı Cami için hizmet alınacağının bilgisini verdi. Kaynak, açıklamalarının ardından Olimpik Yüzme Havuzuna geçerek, orada da incelemelerde bulundu.

YENİLEME ÇALIŞMALARI SÜRECEK”


Aynı bölgelerde yenileneme çalışmalarının süreceğini söyleyen Kaynak, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Dulkadiroğlu İlçesi geçmişten bu güne ahşap konaklar, tarihi yapılar ile doluydu. Dulkadiroğlu Belediyemiz ise bu konaklardan bir tanesini aslına uygun olarak, Kültür Tabiat kurulumuzun da onayladığı proje çerçevesinde yenilemiş. Yenileme sonucunda mükemmel bir eser ortaya çıkmış ve bölgede Belediye Başkanımız Necati Okay, aynı bölgenin çevresinde bulunan alanlarda da yenileme çalışmalarını sürdürecek. Dulkadiroğlu Belediyemiz tarihi yapısı itibariyle çok önemli yerleşim birimlerimizden bir tanesidir. Bu sokağı Kurtuluş Mahallesi’ne bağlayacak kamulaştırmada tamamlanmış durumda.”

KAHRAMANMARAŞ’IMIZ KADİM BİR ŞEHİRDİR”

“Kahramanmaraş’ımız kadim bir şehirdir” diyen Kaynak, Mutfak Müzesi’nin Kahramanmaraş mutfağını gelecek nesillere taşıyacağını belirtti. Kaynak, “Bulunduğumuz alanda gözümüzü kapatıp açtığımızda etrafımızda göreceğimiz yapılar Türkiye’nin hangi ilinde olduğumuzu fark edemeyecek kadar sivil mimariye büründü. Bu yapıların ortaya çıkarılması hem geleneksel hayatımızı ortaya çıkaracak hem belediye başkanımızın ekibi ile birlikte burada yaptığı Mutfak Müzesi Kahramanmaraş mutfağını yeniden ortaya çıkararak gelecek nesillere taşıyacak. Kahramanmaraş’ımızın kadim kültürü çok önemlidir. Kendine has kadim bir mutfağı vardır. Tüm bunların hayata geçirilmesi diğer nesillere aktarılması bakımından çok önemlidir. Restore edilen bu alanlar, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görecektir. Kentimize gelen ziyaretçiler buralarda yorgunluk çaylarını içecek” ifadelerini kullandı.

DİNİ YAPILARLA İLGİLİ DESTEK ALACAĞIZ”

Dini yapılarla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden destek alınacağını kaydeden Kaynak, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Divanlı Mahallesi, Şıh Turan Mahallesi, Kayabaşı Mahalleleri tamamen eski Maraş’tır. Burada yapılacak çok proje ve çalışma var. Belediye başkanımızı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Bizde bu alanların iyileştirilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Unesco vasıtasıyla da Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunun ortaya çıkartılması hususunda çalışacağız. Şekerli Camii restorasyonundan sonra Çarşıbaşı Camii’miz için hizmet alacağız. Dini yapılarla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden destek alacağız. Yine sivil yapılarla ilgili çalışmalarımız hızla sürecek. Bürokrat ve siyasilerimizle de görüşmelerimiz devam ederken, Kahramanmaraş’ın turizmde daha önemli yere gelmesi için neler yapılabilir? Soruna yanıt aradık. Kahramanmaraş’ımız yapısı ve kültürü ile zor bir şehir değil. Kentimiz medeniyet inşa etmiş bir şehir merkezi ve tarihin her döneminde Orta Anadolu ile Mezopotamya, Orta Anadolu ile Kilikya arasında hep önemli bir nokta olmuştur. Belediyelerimiz rutin hizmetleri dışında, kentin tarihi yapılarına da büyük ehemmiyet veriyor.”

İncelemelere; AK Parti İl Başkanı Av. Ahmet Özdemir, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AK Parti Onikişubat İlçe Başkan Av. Fırat Görgel, AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Mutfak Müzesi incelemelerinin ardından vatandaşlarla sohbet ederek, çocuklara oyuncak hediye etti.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz