Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de bulunan Christos Stylianides ve AB heyeti ile görüşen Başbakan Yardımcısı Kaynak, ziyaretten ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Stylianides ile samimi bir diyalog çerçevesinde işbirliği yaparak yaşanan mülteci krizi karşısında hızlı ve doğru adımlar attıklarını belirtti. Veysi Kaynak şöyle devam etti: "Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacıların sosyal hayata ve iş hayatına katılımlarına önem veriyoruz. Özellikle çocukların eğitimi konusunda hassasiyetimiz var. Eğer biz bu çocuklara bir gelecek, ufuk vermezsek terör örgütlerinin ağına düşerler, teröre bulaşırlar. "
Ümitlerini Türkiye'ye bağlamış hiçbir kardeş halkı yalnız bırakmayacaklarını dile getiren Kaynak, "Geçtiğimiz gün Mersin’den Somali’ye 15 bin ton insani yardım taşıyan Sebat gemisini gönderdik. Yine Yemen’e ve Gazze’ye yardım gemileri hazırlıyoruz. Ardından da Sudan için bir yardım gemisi hazırlayacağız. Türkiye’nin etrafı şu an krizlerle kuşatılmış durumda. Irak, Suriye gibi ülkelerin hali ortada. Biz buna rağmen çevremizdeki kriz bölgelerine, mazlum insanlara yardım elimizi uzatmaya devam ediyoruz” dedi.
Görüşmede Türkiye - AB ilişkisine de değinen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Hem Türkiye’nin menfaati hem Avrupa Birliği’nin menfaati Türkiye’nin tam üyeliğinden geçer. Türkiye’nin terörle mücadelesi, Avrupa’ya fayda sağlayacaktır. Avrupalı dostlarımızın bunu kabul etmesi gerekir” dedi.
Christos Stylianides ise ziyarete dair yaptığı açıklamada; "Buraya her geldiğimizde kendimizi evimizde hissediyoruz. Hepimiz Suriyeli sığınmacıların durumunu iyileştirmek için işbirliği yapıyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği’nin stratejik partneridir. Biz bir aileyiz. Ailelerde birbirinden farklı fikirler ve bakışlar vardır bu da olağandır. Türkiye çok zorlu bir süreçten geçiyor. Buna rağmen sığınmacılara yardım elini uzatmaya devam ediyor" dedi.
Türk halkına ve Türk devletine çalışmalarından ötürü şükran borçlu olduklarını dile getiren  Stylianides Avrupa Birliği ve Türkiye olarak işbirliğimizi güçlendirmeliyiz çünkü aynı teknedeyiz, birbirimizin endişelerini paylaştıklarını ve Türkiye'nin, AB'nin stratejik ortağı olması dolayısıyla herhangi bir ortaktan farklı olduğunun altını çizdi.
Ziyarette Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) M.Halis Bilden ve ilgili birim yetkilileri katıldı. Görüşme sonrası Başbakan Yardımcısı Kaynak, Stylianides ve beraberendeki heyet Geçici Barınma Merkezlerinin maket yapılarını inceledi.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz