Başbakan Davutoğlu, memurlara müjdeyi verdi. Memurların Cuma namazına gidebilmeleri için mesai düzenlemesi geliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti grup toplantısında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için cuma namazı müjdesi verdi. Başbakan memurların Cuma namazına gidebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

MEMURA CUMA DÜZENLEMESİ

AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, cuma namazı için bir mesai düzenlemesi konusunda taslak hazırlandığını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cuma günleri mesai saatinin ibadet özgürlüğümüzü etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi için taslak hazırladık. Bundan sonra Cuma namazına gitmek isteyen huzur içinde gidebilecek, mesaiden bir eksilme olmayacak." dedi.

YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni anayasa görüşmeleriyle ilgili konuşan ve "Bu haliyle bu anayasa Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamıyor" diyen Davutoğlu, "Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile üç noktada uzlaşıya vardık. Yarın Meclis Başkanımızla görüşüp bundan sonraki sürece öncülük etmesini isteyeceğim" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, "Her Anayasa'nın bir ruhu ve bir de iskeleti vardır. Ruhundan yoksun iskelet hareket edemez. Türkiye için en doğru sistemin başkanlık sistemi olduğunu düşünüyoruz" dedi. Başbakan "Herkes teklifini ortaya koysun, tartışalım. Ama kimse en baştan reddetmesin" ifadelerini kullandı.

HDP'YLE RANDEVU KRİZİ

HDP'den randevu istedikten sonra Sırrı Süreyya Önder'in "Kaçak çayımızı içip giderler" sözleri üzerine görüşmeyi iptal eden Davutoğlu, "Seçmene duyduğumuz saygı gereği HDP'den randevu talep ettik. Ama onlar aynı ciddiyetle yaklaşmadığı için iptal ettik" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlar hesap sorma makamında değil hesap verme makamındadır. Teröre karşı mesafe koyamadıkları için, hendek siyasetini savundukları için hesap verme durumundalar. Biz hesabımızı millete verdik. HDP Kandil'in kanlı siyasetini değil meşru siyaset yapmaya kalkarlarsa muhatap alınırlar."

DAVUTOĞLU VE BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yaptığı görüşmelerde mutabık kalınan hususları aktaran Davutoğlu, şunları söyledi: "Mutabık kaldığımız bir husus, gerekli gördüğümüzde ve her zaman kapılarımızın birbirine açık olmasıdır. Olumlu yaklaşımlarından dolayı kendilerine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile yaptığımız ve olumlu geçen görüşmelerde bir ilk adım olarak üç noktada uzlaşıya vardık. Bunların ilki, Anayasa yapımı sürecinde nasıl bir yöntem izleneceği konusudur. Bir Uzlaşma Komisyonu kurulması ve Anayasa yazım sürecinin bu komisyon tarafından işletilmesi konusunda mutabık kaldık. Bu görüşmelerimizden bu anlamda muhteva olarak, Anayasanın muhtevası itibarıyla çıkan en olumlu sonuçlardan biri de üç liderin, her birimizin 12 Eylül Anayasası'ndan memnun olmadığımızı ifade etmemizdir. Yeni bir Anayasa'ya duyulan ihtiyaç da liderler arasında kabul görmüştür. Bu önemli bir başlangıç noktasıdır. Yine bu görüşmelerden çıkan ikinci uzlaşma alanı, Meclis İç Tüzük değişikliği ile geçen dönemde kurulan komisyonun çalışmalarına devam etmesi oldu. Üçüncü uzlaşma noktamız ise Avrupa Birliği (AB) uyum süreci, özellikle vize muafiyeti çerçevesinde getirdiğimiz reform paketlerinde ortak hareket edilebilmesidir. Bu anlamda kaybedilecek hiç vaktimiz yok. Bu çerçevede ilk olarak gündeme alacağımız vize muafiyeti paketi konusunda muhalefetin bu görüşmelerde dile getirdiği desteği Meclis Genel Kurulu'nda ve komisyonlarda göstermesini bekliyoruz. Çünkü 31 Mart'a kadar bu paketlerin geçmesi halinde inşallah Temmuz ayında pilot uygulama, Ekim ayında da vize muafiyetine geçiş ile vatandaşlarımızın Avrupa'ya vizesiz geçme dönemi başlayacak. Bu bizim için 2016 yılını taçlandıran bir gelişme olacak."

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz