Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun 6 Ocak 2017 tarihinde Konya'dan kamuoyuna duyurduğu "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı kapsamında bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Kahramanmaraş’a gelen Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı İsmail Gültekin, SGK Daire Başkanı Satılmış Çelik, İŞKUR Daire Başkanı Sinan Temur, işveren ile sanayicilere yeni istihdam hedefleri, ilave istihdam destekleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Basın toplantısında konuşan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, buradaki amaçlarının hükümet tarafından yürürlüğe konulan istihdam teşviklerinin İŞKUR ve SGK boyutunda hem çalışanlara hem de işverenlere tanıtmak olduğunu söyledi.

ÇALIŞAN VE İŞVERENLER ARASINDA KÖPRÜ KURUYORUZ’
Tüm illerde çalışan ve işverenler arasında köprü kurarak istihdamı arttırmayı hedeflediklerini vurgulayan Önder, şöyle konuştu: “Buradaki amacımız Bakanlığımız tarafından düzenlenen, hükümet tarafından yürürlüğe konulan istihdam teşviklerinin hem İŞKUR hem SGK boyutunda hem çalışanlara hem de işverenlere tanıtılması. Özellikle bakanlığımızın son dönemde yaptığı ve yapmayı planladığı artı istihdam teşviklerine ilişkin, gençlerin ve kadınların istihdamına yöneliklere ilişkin yapılan ve yapılması planlanan teşvik programlarının burada hem işverenlerimize hem de çalışanlara iletilmesi amaçlanıyor. Ana amacımız bu. Bunun dışında da geçen yıl bakanlığımız tarafından 81 ilimizde hem İŞKUR hem de SGK İl Müdürlüklerimizde izleme ve değerlendirme programları yapıldı. Burada SGK ve İŞKUR İl Müdürlüklerimizin hem fiziki ihtiyaçları, hem de diğer ihtiyaçları gündeme alındı. Burada bulunan vatandaşların SGK ve İŞKUR’dan beklentileri ölçüldü. Buna ilişkin raporlar hazırlandı. Bu ziyaretimizin diğer bir amacı da izleme değerlendirme sisteminde hazırlanan raporların tespit edilen eksiklerin, aksakların giderilip giderilmediğini yerinde görmek, değerlendirmeler yapmak varsa merkezden yapılması, planlaması gereken konulara ilişkin yine bunu raporlayarak bakanlık merkezine değerlendirmek. Bu kapsamda ki bütün illerde ortak bir program düzenliyoruz.”

YAPILAN İŞLEMLERİ TAKİP EDİYORUZ’
İllerde ki raporlamaların, eksikliklerin, aksaklıkların giderilip giderilmediğini onların bakanlıktan, merkezden beklentilerini dinlediklerini takip ettiklerini ifade eden Önder, sözlerinin devamında şunları dedi: “Hem SGK hem İŞKUR İl Müdürlüklerimizi sırayla ziyaret ediyoruz. Burada daha önce yapılan raporlamaların, eksikliklerin, aksaklıkların giderilip giderilmediğini onların bakanlıktan, merkezden beklentilerini dinliyor, giderilip giderilmediğini tespit ediyoruz. İşçi arkadaşlarımızla mümkün olduğu kadar spontane seçilmesini istiyoruz. İşe yerleştirilen engelli, genç, kadın olarak istihdam edilen arkadaşlarımızla da bir toplantı yapıyoruz. Daha sonrasında Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Ticaret Borsası ve İşçi Sendikalarımızla yine istişare toplantısı yapıyoruz. Burada kuruluşlarının yönetim kurumlarının, sendikalarının, beklentilerini ve şikâyetlerini dinliyoruz. Onlara biz istihdama ilişkin devam eden ve planlanan teşviklerimizi anlatıyoruz. Bununla da kalmayıp ziyaretlerimizden sonra özellikle teşvik kapsamında kurulan iş yerlerimiz başta olmak üzere bazı iş yerlerimizi ziyaret ediyoruz. Orada yine talepleri ve şikâyetlerini dinliyoruz. Ayrıca son olarak yine SGK ve İŞKUR iş merkezlerinden faydalanan engelli çalışanlarımız ve işverenlerimiz var. Ya da emekli olan, asgari ücretli, tıbbı cihaz kullanan hastalarımız var. Bunlardan da örnekleme bazı evleri ziyaret ederek yine bunların verilen hizmetlerden memnun olup olmadığını, beklentilerini dinliyoruz.”

İŞBAŞI EĞİTİMİN SONUNDA TAM İSTİHDAM ZORUNLUDUR’
İşbaşı eğitimin sonunda tam istihdamın zorunlu olduğunu belirten Önder, “Geçen yıl illere ekipler geldi. Burada bazı tespitler yapıldı sonrasında ne oldu onları değerlendirdik. Burada bazı konularda taleplerde bulunulmuş denilmiş ki, bizim hizmet verebilmemiz için şu konularımız eksik. Merkez binalarımız yetersiz ya da üniversitelerimizde bizim belli noktalar oluşturmamız lazım. Bunlara erişkin ödeneğimiz yetersiz, belirli şeyleri yapamıyoruz. Aradan bir yıl geçti ciddi şekilde gelişmeler olduğunu görüyoruz. Onun dışında yine pek çok alanda teşvik veriliyor. Buralara gittiğiniz mesela geçen hafta başka bir ilimizdeydik. Orada bazı talepleri oldu. Özellikle iş başı eğitim, hibe konusunda hem işverenlerin hem işçilerin onları şimdi değerlendiriyoruz. Mesela işçilerimiz şunu söyledi; “ İş başı eğitimin süresi biraz daha olsun.” Üniversite öğrencilerimize de biz işbaşı eğitim programı veriyoruz. Ama işbaşı eğitimin sonunda tam istihdam zorunludur. Ama öğrencilerimiz bir sonraki yıl okula devam edeceği için bu program tercih etmiyorlar. Çünkü tam istihdam alamıyorlar. İşverenlerde onları tercih etmiyor. Belki burada gelecek dönemde özellikle üniversite öğrencileri için işbaşı eğitim uygulandığında kısmı istihdam, part time ya da uzaktan çalışma gibi modellerinde yeterli olabilmesini sağlayacak bir düzelme yapılmasını önereceğiz. Bu özellikle burada İl Müdürümüz tarafından dile getirildi. Çünkü hem öğrenciler hem de işverenler daha az talepte bulunuyor dedi. Bu bir örnek mesela” dedi.

İŞKUR’UN BİRÇOK EKSİKLİKLERİ VAR’
İŞKUR’un birçok eksiklerini olduğunu dile getiren Önder, “İzleme ve değerlendirme sistemi bizim daha çok il müdürlüklerimizin işleyişi üzerineydi. Örneğin İŞKUR’dan başlayalım. İŞKUR’un birçok eksiklikleri var. Bunlardan bazıları ilden çözülmesi gereken şeyler bazıları ise merkezden çözülmesi gereken şeylerdir. Örneğin il müdürlüğümüzde geçen yıl tespit edilen konulardan birisi Elbistan’da insanların bekleyeceği bir hizmet binası yokmuş. Bunu da kaymakamlığın bize yer vermesi sonrası çözmüşler. Yine SGK İl Müdürlüğümüzde bilişim sistemi eskiymiş. Hem verilen hizmet yavaşlıyormuş, hem de çalışan arkadaşlarımız ek mesai yapmak zorunda kalıyormuş. Onların bilgisayarları yenilenmiş” şeklinde konuştu.

ÇOK CİDDİ TEŞVİKLERİMİZ VAR’
Hem İŞKUR hem de SGK tarafından istihdama yönelik mevcut durumda çok ciddi teşviklerinin olduğunu söyleyen Önder, burada ki en büyük sıkıntının vatandaşlar ve işverenlerin bilgi sahibi olmaması olduğunu belirtti. Önder, “Yani pek çok konuda biz bunu anlattığımız zaman çok rahatlıkla bize illerde istihdam edebileceklerini belirtiyorlar. Birinci olarak biz işverene sen şu işçiyi işe alırsan biz bunun şu kadar sigorta primini karşılıyoruz diyeceğiz ve bunun karşılığından da biz de ondan işi öğretmesini, ona istihdamını sağlayacaksın. Burada öncelikle biz bunları anlatmaya çalışacağız. Yine İŞKUR ve SGK’nın planladığı bazı teşvik programları var. Bunlara ilişkin daha o programlar çıkmadan işverenlerimizin ve çalışanlarımızın görüşlerini alacağız. Burada ki amacım istihdamı korumak ve artı istihdamı sağlamak. İstihdam sağlarken de mümkün olduğu kadar işçilerin üzerinden yükü belli bir süreliğine almak. Bunun sonucunda tabii ki istihdamın artacağını, işsizliğin azalacağını düşünüyoruz. Bizde kanunlar yapılırken birazda istismarı önlemek için yapılıyor. Biz özellikle illerde yaptığımız çalışmalarda bu konuyu çok dinliyoruz” ifadelerini kullandı.

 Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz