İçeriğinde Türkiye’nin 25 bölgeye ayrılması gerektiği maddesi bulunan ve özerklik taleplerinin yer aldığı muhalefetin anayasa değişikliği çalışması iddialarını katıldığı Canlı Yayın programında değerlendiren  İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç,  taslağın HDP’nin isteklerine göre şekillendiğini söyleyerek, “Millet ittifakı denilen ittifakın, gizemli ve sonuçta karanlık ilişkilerinin her gün yeni bir versiyonu ve yeni bir yönü ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Mızrak çuvala sığmıyor diyen Güvenç, Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak için HDP ile masaya oturan millet ittifakını sert bir dille eleştirdi. Güvenç: “Konuşulacak çok şey var. Mızrak çuvala sığmıyor. Bu millet ittifakı denilen ittifakın, gizemli ve sonuçta karanlık ilişkilerinin her gün yeni bir versiyonu ve yeni bir yönü ortaya çıkıyor. Tabi burada ki hedefi zamanlamayı yapılan dönemi çok iyi incelemek lazım. Ne zaman
 yapılmış; 2018’in mayıs ve ocak ayları arasında. Hedef ne; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yi devirip Türkiye’yi istikrarsızlaştırmaktır. Bunu sağlayabilmek için İyi Parti’de CHP’de, Saadet Partisi’de terör örgütünün uzantısı olan HDP’ye payandalık yapıyorlar. Diyorlar ki; siz bizi destekleyin biz bu işi başaralım. Onlarda diyor ki; biz bu işi başarırız ama siz bize karşılığın ne vereceksiniz? İşte burada taslak dediğimiz kabulü mümkün olmayan paçavra niteliğinde ki maddeleri yazıyorlar. Bu bir iddia değil. Gelinen  noktada böyle bir çalışma yaptıkları gün gibi aşikar. Suçüstü yakalanmışlardır. Bunu Ümit Özdağ’ın dile getirmesi çok önemli değildir. İçeride olmasından dolayı bir bakımdan önemli çünkü içeride ki biridir.  Konu ile alakalı Ümit Özdağ, bile diyor ki; ‘Benim bu işten bir yıl sonra haberim oldu’ diyor. 2018 projeleri çöktü ama mahalli seçimde bu taslak denilen paçavralar nedeniyle kürt oylarını aldılar. İstanbul, Adana, Antalya bugün onun acısını çekiyor. Genel seçimde ise, Allah’a şükür milletimiz sağduyu ile bunlara geçit vermedi.

‘MİLLETTEN ÖZÜR DİLEMELERİ GEREKİYOR’

Burada ki maddelerin hiçbir geçerliliği yok. Bunun somut göstergesi şudur; Türkiye’de ki muhalefet maalesef milli meseleleri bile iç politika malzemesi yapabilmektedir. İktidarı yıpratabilir miyim? Amaç ve düşüncesi ile akla ziyan bu tür ilişkilere girmekte, bu tür metinlere imza atabilmektedirler. Buradan çıkarılan sonuç ise, Türkiye’de ciddi bir muhalefet sorunu vardır. Bu sorun sadece İyi Parti sorunu değildir. Bu sorun CHP, Saadet Partisi sorunudur. Bu ülkenin bir evladı olarak buradan onlara soruyorum; Siz bu metinleri yazarken ne söz aldınız. Silahın bırakılması nerede? Silah bırakma yok! Huzur yok! Adamlar metinleri dikte ettirmişler ve bunları yazıp paylaşmışlar. Hedef; Türkiye istikrarsızlaşsın. Cumhurbaşkanı devrilsin. Böylesine aptalca metne anaya hukukçusu denilen adamlar, Atatürkçüyüm diyenler. Kemalist’im diyenler, üniter yapıdan yanayım diyenler nasıl imza atar. Bugün burada bunun izahı yoktur. Bunun izahını millet sandıkta yapar. Millet bunlara gereken dersi verir. Kendiler de açıklamalarında Ümit Özdağ’ı ihraç edeceklerini duyurmuş. Siz onu ihraç edeceğinize biz nerede hata yaptık, nerede yanlış yaptık diye düşünün. İktidar uğruna Türkiye’yi istikrarsızlaştırma uğruna biz kimlerle iş yaptık deyin. Hangi belgelere imza attık. Diye bir aynaya bakın, bakın ki kendinizi toparlayın. Bunların kamuoyundan milletten özür dilemeleri gerekiyor.

EVELEYİP GEVELEMEDEN ÖNCE AYNAYA BAKSINLAR

Türkiye’nin en kritik süreçten geçtiği dönemde terör örgütünün uzantılarıyla oturacaksınız. Seçimde işbirliği desteklerini alabilme ümidiyle olmadık resimlere imza atacaksınız. Çalışmalardan sonra ki yapılan seçimde bedelini ödediler. Bundan sonrada bedel ödemeye devam edeceklerdir. Bir siyasetçi olarak bana soruyorsanız; Arzu ediyorum ki ülkenin bu muhalefet partileri önce aynaya baksın eveleyip gevelemesin. Kendilerine çeki düzen versinler. Böyle bir şey olamaz olmamalı.”

‘CEBİNDE BAŞKA ÜLKENİN PASAPORTU OLMAYAN HERKES BU HASSASİYETİ GÖRMELİ’

Muhabirin bu ittifakı destekleyen halka ne söylemek istersiniz sorusuna yanıt olarak, cevabı veren güvenç şöyle devam etti: “Her geçen gün halkımız millet ittifakı adı altında yaşanan süreçlerin bu ülkenin milli bekasını tehdit eder hale geldiğini, ülkede bir kaos ortamının hedeflendiğini görüyor zaten vatandaş. Gerek İyi Parti’de ki çatırdamalar gerek CHP içinde yaşanan sorunlar tartışmalar ve bunların dışa yansımaları çok açık bir şekilde görülüyor. Halkımızda bu durumdan oldukça rahatsız. Bu milletin şaşmaz bir sağduyusu, inanılmaz bir vatan sevgisi var. Millete bağlılığı var. Her seçimde millet tavrını göstermiştir. Bunlar kabul edilebilir şeyler değildir. Yazılanlar kabul edilemezken taraflarda birinin çok açık bir şekilde örgütün regal uzantısı konumunda bir siyasi oluşumunun olması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bizim söylediğimiz şudur; Türkiye’de demokrasinin hızını kesen ekonomik gelişmemizi engelleyen birinci unsur terör ve şiddettir. Terör ve şiddetin önüne geçmeden, Türkiye’nin önünü açmak zordur. Bunun içinde hassasiyeti olan herkesin, cebinde başka ülkenin pasaportu olmayan herkesin bu hassasiyeti görmesi lazım. Terör ve şiddete kalın çizgilerle mesafe koyması lazım.”  

HABER:KÜBRA ŞİMŞİR

Editör: Mahmut Beyaz