Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumunun ardından kurucusu olduğu AK Parti’ye yeniden dönmüş ve bunun akabinde parti içerisinde bir metal yorgunluğun olduğundan bahsetmişti. Yaptığı konuşmalarda olağan kongrelerde parti içerisinde bir takım değişikliklerin olacağının sinyallerini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir anlamda AK Parti’nin yeni dönemde izleyeceği yol haritası ile ilgili de ipucu vermişti. Bu süreçten kısa bir süre sonra başlayan AK Parti kongrelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği üzere parti içerisinde değişiklikler başladı. Tüm Türkiye’de başlayan değişimlerde Kahramanmaraş’tan da şu ana kadar 5 ilçe başkanlığında değişikliğe gidildi. Genel Merkezin talimatı doğrultusunda Elbistan, Ekinözü, Nurhak, Çağlayancerit ve Göksun İlçe Başkanlarına bugüne kadar yapmış oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür edildi.

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, parti binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yapılan değişikliklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Genel merkez tarafından bu kongre döneminde farkı bir taktik uygulandığını ve dolayısıyla değişikliklerin genel merkez tarafından yapıldığını anlatan Özdemir, değişikliğin henüz sona ermediğinin de bilgisini verdi. Görevine son verilen 5 ilçe başkanının parti mensubiyeti ve çalışma performansı ile ilgili bir şikâyetlerinin olmadığını ifade eden Özdemir, teşkilatlar içerisinde yüzde 50 oranında bir değişikliğe gidilebileceğinin altını çizdi.

DEDİKODU, İFTİRA VE GIYBETE SON VERECEĞİM”
Görevdeki asıl amacını açıklayan Özdemir, “Bu şehirde dedikodunun, iftiranın yalanın, dolanın, gıybetin bitirilmesi için son derece ileri düzeyde mücadele ediyorum ve edeceğim. Ya bu mücadele beni yiyecek ya da ben bu mücadelenin üstüne çıkacağım ve bunun üstesinden geleceğim” ifadelerini kullandı.

GENEL MERKEZ FARKLI BİR TAKTİK UYGULADI
Özdemir, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Partimizin bir kongre süreci var. Bizim partimizde de kongre süreçleri belde, ilçe ve il kongreleriyle devam ediyor. Daha sonrada büyük kongremizi yapacağız. Bu kapsamda şu an tüm illerde ilçe kongreleri devam ediyor. Genel merkezimiz bu kongre döneminde farklı bir taktik uyguladı. İncelemeleri kendi kaynakları ile yapıyorlar. Yani daha önce ilçe kongreleri il başkanlığının gözetiminde ve denetiminde genel merkezimizin görüşleriyle yapılırdı ama bunu daha kurumsal hale getirdiler. Hem kongrenin hazırlık süreci hem inceleme süreci genel merkezimizin bizzat kendi kontrolünde yapılıyor ve daha sonrasında atanacak ilçe başkanımızın yönetimlerinin oluşmasında da yine genel merkezimiz kendisi gelip, yönetim kurulu üyeleri ile dahi kendisi mülakat yaparak yönetim kurullarını belirliyor. Böyle bir süreçte bazı ilçe başkanlarımızın değişikliği söz konusu oldu. Önceki gün itibariyle de ilçe başkanlarımıza bu karar tebliğ edildi. Ancak bu süreç henüz bitmiş veya tamamlanmış bir süreç değil. Ama Elbistan, Ekinözü, Nurhak, Çağlayancerit ve Göksun İlçe Başkanlarımızla bugüne kadar yaptıkları hizmetlerden dolayı genel merkezimiz arkadaşlarımıza teşekkür etti. Bu arkadaşlarımız bugünden sonra yeni arkadaşlarımıza görevlerini devredecekler. Onlar da yine partimizin çıtasını yine bu arkadaşlarımız gibi ellerinden geldiğince başarılı bir şekilde götürmeye çalışacaklar. Bu 5 arkadaşımızla birlikte uzun süredir çalışıyorum. Bu partinin kurumsal yapısına bu partinin ahlaki yapısına partinin sosyolojik yapısına aykırı hiçbir eylem ve hareketlerini şimdiye kadar görmedim. İstişare edemeyeceğim hiçbir konu olmadı. Ama geldiğimiz noktada biliyorsunuz ki bir kusur veya yanlış olmasa da bir yenilenme söz konusu. Bu yenilenme kapsamında il başkanları da değişiyor. Bütün teşkilatlar içerisinde en az yüzde 50’lik bir değişikliğin olacağını düşünüyorum.”

DİĞER İLÇELER DEĞERLENDİRME HALİNDE
Diğer ilçelerinde değerlendirme halinde olduğunu belirten Özdemir, “Bu arkadaşlarımız içerisinde Yunus Başkanımıza ayrı bir parantez açmak istiyorum. Elbistan’da bizim bir belediye başkanımız yok ve bu zor coğrafya belediye başkanımızın ihraç olmasıyla daha zorlu bir hale geldi ve 8 yıldır ilçe başkanlığı yapıyor. 8 yıldır bu konuda yaşadığı diğer zorlukların yanında ihraçtan sonraki dönemde de çok mücadele etti. Bundan sonraki süreci de diğer başkanlarımızla beraber koordine etmek istiyorum. Kongre süreci bununla da bitmedi. Diğer ilçelerimizle ilgili de değerlendirmeler yapılıyor. 2 tane ilçemizin kongresini yaptık. Onlarla ilgili yeni gelişmeler olduğunda da sizinle paylaşacağım” diye konuştu.

ÇALIŞTAYLAR YENİDEN BAŞLIYOR
İlerleyen günlerde Tarım, Ulaştırma, Çevre Şehircilik ile Gençlik ve Spor Çalıştaylarının yapılacağını söyleyen Özdemir, Kahramanmaraş’ı yeniden hayal etme projesine hız verdiklerine dikkat çekti. Özdemir, “30 Eylül’de bir Tarım Çalıştayı yapacağız. Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal, biliyorsunuz ilk olarak Grup Başkanvekili olarak geldiğinde Kahramanmaraş’ı yeniden hayal etme projesiyle çalıştaylar yaparak Kahramanmaraş’ın geleceğine yön vermeye çalışmıştık. Şimdi biz ona yeniden hız veriyoruz. Tarım Çalıştayından sonra Ulaştırma, Çevre Şehircilik ve Gençlik ve Spor Çalıştayı yapacağız. Ben bunların içerisinde özellikle Gençlik ve Spor Çalıştayının altını çiziyorum. Hem gençlerimizin hem Kahramanmaraş gençliğinin bu çalıştaya ihtiyacı var. Bu anlamda da bu sürece biraz hız vereceğiz. Kongre süreçleri partimizin iç çalışması ve şehrin genel sorunlarını ilgilendirmiyor ama bilin ki burada bu çalışmayı yaparken şehrimizin planlamasıyla ilgili de hazırlıklarımız devam ediyor. Daha önceli çalıştaylardan aldığımız sonuçları analiz ettim. Bu analizde yapmayı planladığımız şeylerin yüzde 95’ini gerçekleştirmişiz. Ama yine her zaman konuştuğumuzda karşımıza çıkan husus Kahramanmaraş-Göksun yolu, Havaalanı ve Hızlı tren hep kronik sorunlar olarak karşımıza geliyor. Ama her 3’ü ile ilgili de en zor aşamaları geçmişiz, yol çok geliştirilmiş bir hale getirmişiz. Havaalanıyla ilgili aşamayı tamamladık. Hızlı trenin Kahramanmaraş’tan geçmesiyle ilgili henüz bir başarı elde edemedik ama benim kastım başarı elde etmek değil, bu konuda çok çaba sarf ettiğimizi bilmektir. Şimdi yeni planlamalar yeni metotlar açacağız ve bunlarla ilgili ne yapabiliriz? Bunun üzerinde çaba göstereceğiz. Benim önemsediğim şehrin geleceği planlanır teşkilatlar değişir ama yeter ki şehrin ahlakı ve edebi bozulmasın. Şehrin anlayışı bozulmasın, şehrin manevi kimliği ortadan kalkmasın” şeklinde konuştu.

BASINDAN DESTEK
Toplantıda basın mensupları huzurunda bir söz veren Özdemir, şöyle konuştu: “Bizim şehrimizin tarihi bir yapısı var. Yani Kahramanmaraş yaşayan bir şehir. Bu yaşayan şehrin tarihi kimliği bozulmasın. Ben bunun peşindeyim. Allah’a ve kamuoyuna bir söz veriyorum; bu şehirde dedikodunun, iftiranın yalanın, dolanın, gıybetin bitirilmesi için son derece ileri düzeyde mücadele ediyorum ve edeceğim. Ya bu mücadele beni yiyecek ya da ben bu mücadelenin üstüne çıkacağım ve bunun üstesinden geleceğim. Bununla ilgili Kahramanmaraş basınından destek istiyorum.”

GÖREV DEĞİŞİKLERİNDE FETÖ BAĞLANTISI YOK
Görevden alınan kişilerin FETÖ ile ilgili soruşturmalar kapsamında değişmediğini ve bunu da gönül rahatlığıyla söyleyebildiğini dile getiren Özdemir, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bu 5 arkadaşımızın hiçbirinin parti mensubiyeti ve çalışma performansı ile ilgili bir şikâyetleri olmadı. Zaten eğer seçim kriterleri göz önüne alınacaksa Kahramanmaraş Türkiye 2’ncisi pozisyonunda. Bunun yanında ilçelerimizdeki başarı sonuçlarına ayrı ayrı baktığımızda sadece Ekinözü’nde aynı oranda kaldık. Diğerlerinin hepsinde oyumuzu arttırarak sonuçtan çıktık. Bu yönüyle bu arkadaşlarımıza başarısızlık değerlendirilmesi mümkün değil. Bu işi uzun süre yapmak yıpratıcıdır. Bu işi uzun süre yaptığınız zaman sizin hakkınızda şikâyet çok olur. Bir anlamda da bazı arkadaşlarımız korumak istediklerini de net olarak biliyorum. Bazı arkadaşlarımızı da sürtüşme ortamı yoruyor. Bizim önceliklerimiz var. Dolayısıyla genel merkezimiz o öncelikleri bazı arkadaşlarımızın tam olarak yerine getirmediğini düşünüyorlar. Partinin genel kurallarına tüzüğüne, yaptığımız FETÖ soruşturmalarına veya herhangi bir gayri ahlaki ilişkiyle ilişkilendirilmeksizin bu karar alındı. Bu yönüyle rahatlıkla onlarla birlikte basın karşısına çıkıyorum.”

5 ARKADAŞIMIZ İLERLEYEN DÖNEMDE DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Görev değişikliğine uğrayan 5 ilçe başkanının ilerleyen dönemlerde değerlendirilmeleri için talebinin olacağını aktaran Özdemir, “Recep Tayyip Erdoğan siyasetinde şu var; AK Parti’nin kurucularının hepsi parti içerisinde görev aldı. Bu partiye emek veren herkesi o bir şekilde değerlendirdi. Ben de Kahramanmaraş’ta aslında genel başkanımızı taklit ederek bu işi yapıyorum. Benim siyaset anlayışımda da şu var; bu partiye kim emek vermişse ben onun başka eksilerine bakmadan bu partiye verdiği emekten dolayı ona itibar gösteriyorum, onu her zaman yanımda tutuyorum. Ben il başkanı olduğumda 50 tane il yönetim kurulu üyesinden geçen dönem 41 tanesi almadığım için kamuoyundan bir şikâyet oldu ama ben geçmişte çok görev almış, kadın kolları ve gençlik kollarında görev almış arkadaşlarımı getirdim. Benim siyaset anlayışım budur. Bu arkadaşlarımızın da önümüzdeki dönem bu anlamda değerlendirilmesiyle ilgili benim bizzat talebim olacağını söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.

ÇEKİŞMELER BİTECEK
Yeni dönemde parti içerisinde veya dışında yaşanabilecek çekişmelere son vereceğini vurgulayan Özdemir, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Gaziantep Büyükşehir Belediyemize gittim. Orada bana söyledikleri şey ‘Sizde çekişme her zaman devam eder’ oldu. Kendiler de de vardır illaki ama o bizi ilgilendirmiyor bizi biz ilgilendiriyoruz. Biz bu ahlakı bir bıraksak Türkiye’de Kahramanmaraş üzerine söz söylenemeyecek bir il olur. Ya bu anlayış bizi anaforuna alıp bitirecek ya da biz bu anlayışı bitireceğiz. Bu mantıkla çalışıyoruz. Bu yönü ile hiç kimseye kısıtlı bir tarafım yok. Buraya milletvekili, belediye başkanı olmaya gelmedim. Buraya bu anlayışı ortadan kaldırmaya, arkadaşlarım dostlarım olsun, dava sahibi adamlar olsun ve bu partinin geleceği olsun diye buraya geldim. Benim İl Kongre sürecinde bu partinin geleceğini oluşturabilecek adamlar yerleştireceğiz. Onlar ise bu partiyi geleceğe taşıyacak. Yanlışlarımızda olacak mutlaka. Ben yıllardır görev yapan başkanlarımızı görevden aldım. Bu yapmak istediklerim yıllardır planladığım şeyler. Daha başka fedakârlıklarda yapacağız ama bu fedakârlıkları yapmazsak, hepsi bizim yanımızda olsun dersek, sonunda herkes evinde yalnız kalır.”

HABER: EMRE AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz