Her ne kadar doların yükselen ateşi, ABD ile günden güne gerilen ilişkiler gündemi büyük oranda meşgul etse de 29 Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçim hazırlıkları Kahramanmaraş’ta da kulislerce takip ediliyor.

24 Haziran erken genel seçim sonrasında yerel seçimler için start veren AK Parti Genel Merkezi, aday tespiti için önemli bir rol oynayacak olan ‘veri havuzu sistemi’ni oluşturacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin adaylarını belirleme sürecinde tek tuşla tüm sorularının cevaplarını görecek.

Saha araştırması başlatarak aday tespiti öncesi yerel yönetimlerin performansını halka soran AK Parti, belediye başkanlarının icraatlarını da anketlerle ölçüyor. Böylece başkan ile vatandaşlar arasındaki iletişimin düzeyi ve beklentisi tespit ediliyor.

Bizler de yerel seçimler öncesinde başta il merkezi olmak üzere ilçelere de giderek Kahramanmaraş halkının nabzını tutmaya gayret ediyoruz. ‘Çok okuyan değil, çok gezen bilir’ mantığından hareketle 24 Haziran seçim sürecinde sahayı adım adım gezerek siyasi tansiyonu sizlere yansıtmıştık. O dönemde izinli olan ve sağ olsun bana eşlik ederek iyi bir ikili oluşturduğumuzu düşündüğüm kıymetli dostum Abid Vanlı ile hafta sonu tatillerinde yine sahayı dolaşmaya başladık.

Gündemimiz yerel seçim olunca saha gezileri yanında bununla ilgili ulusal ve yerel basında da ne varsa takip etmeye çalışıyoruz. Tabir yerinde ise yerel seçime adeta odaklandık. Maksadımız; hem sahayı kamuoyuna yansıtmak hem de en doğru isimlerin aday yapılmasında –naçizane- katkıda bulunabilmektir. Çünkü Kahramanmaraş en güzeline ve en iyisine layıktır.

TEŞKİLATLARDAN RAPOR İSTENİYOR

İktidar partisinin çalışmaları kapsamında vatandaşlara “Hangi hizmetlerden memnunsunuz, hangilerinden memnun değilsiniz?” soruları yöneltiliyor. Ayrıca 2014'te yapılan yerel seçim öncesi verilen sözlerin ne kadarının hayata geçirildiğine yönelikte de çalışma yapılıyor. Yine belediye başkanlarının performanslarına ilişkin parti teşkilatlarından da raporlar isteniyor.

Belediye başkanlarına yönelik olarak en önemli değerlendirme ise belediye başkanlarının halkın gönlüne ne kadar hitap ettiği yönünde olacak.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın talimatı ile başlatılan "gönül belediyeciliği seferberliğine" belediye başkanlarının katkıları ölçülecek.

AK Parti’nin önceden kazanıp son seçimde kaybettiği belediyeler başta olmak üzere tüm belediyeler de saha araştırmasına eklenecek. Bu çerçevede AK Partili olmayan belediyelerin halka sunmadığı hizmetler teker teker tespit edilecek.

BAŞKANLARIN KARNELER HAZIR

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı da, mevcut belediye başkanlarına ilişkin 4 yıllık performans raporlarını tamamladı. AK Parti kongresinden sonra, bu performans raporları tek tek gözden geçiriliyor. 

Performans raporlarında, belediye başkanı seçildikten bugüne kadar yaptığı hizmetler; hangi vaatleri yerine getiremediği, halkla kurduğu ilişkiye kadar her türlü kriter olacağını hatırlatan AK Parti kurmayları, şunları söylüyor:

Öyle başkanlar var ki, hizmet yapmıştır, icraat yapmıştır ama gönüllere girememiştir. Halkın gönlünden kovulmuşsa; buna devam edemeyiz. El sıkıyor mu, sıkmıyor mu?  Tevazu gösteriyor mu, göstermiyor mu? Nobran mı? Şatafat içinde mi yaşıyor?  Kılık kıyafeti nasıl? Bütün bunlar değerlendirilecek. Yani, Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi yalnızca hizmet açısından değil, gönüllere hizmet ediyor mu ona bakılacak. Vatandaş ‘bu hizmeti zaten yapacaksın’ diyor, artık sadece hizmet onları kesmiyor. Başkan seçilmiş, sonra vatandaşa kapısını kapatmışsa. Bunlarla artık devam edilmez. Tepeden bakarak, halktan koparak kimse bize oy vermez. Partide, en ufak bir makama gelindiğinde yürüyüşü bile değişenler var. Buna izin veremeyiz.”

GÖNÜL BAĞI KURAMAYANLAR OLMAYACAK

Ulaşılacak sonuçlar yerel seçimler öncesinde aday belirleme süreçlerinde yol gösterici olacak. AK Parti, söz konusu alandan derlediği bilgileri veri havuzunda toplayacak. Veri havuzunda, şimdiki belediye başkanına yönelik olumlu-olumsuz tepkiler, şehrin ya da ilçenin eksikleri, vatandaşın talepleri, vatandaşın istediği ancak gerçekleşmeyen talepler, diğer adaylara yönelik geçmiş dönemde aday olup olmadığı, aday ise neden seçilmediği gibi bilgiler bulunacak. AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, aday belirlerken tek tuşla tüm sorularının cevaplarını alacak. Milletle gönül bağı kuramayan, milletin ihtiyaçlarına cevap veremeyen ya da AK Parti'nin hizmet politikalarına ayak uyduramayan isimler listelerde tercih edilmeyecek.

HER İL İÇİN BİR ‘ERDOĞAN’ ARANACAK

Erdoğan’ın MKYK toplantısında, ‘Yerel seçimlerde yeni yüzlerle halkın karşısına çıkacağız’ şeklindeki sözleri, yerel seçimlerde adaylarla ilgili büyük değişim yaşanacağının mesajı olarak değerlendiriliyor.

Erdoğan, geçenlerde topladığı AK Parti il başkanlarına yerel seçimlere yönelik önemli uyarılarda bulunmuştu. ‘Gönül belediyeciliği’ yapacaklarını belirtenErdoğan, bu kapsamda hem iş bitirme kabiliyeti olanları, hem de halkla uyumu olan isimleri aday göstereceklerini işaret etmişti.

AK Parti kurmayları, Erdoğan’ın özellikle ‘Tevazua’ önem verdiğine dikkat çekerek, seçimlerde aday gösterilecekler için “İnsan yönetimi ve kurum yönetimi kabiliyeti olma’ kriterinin ön plana çıkacağını dile getirdi. Parti kurmayları; “Biz her il için bir ‘Erdoğan’ arayacağız. Tevazu göstermeyen, halkın gönlünden kovulanlarla yola devam edilmeyecek. Vatandaş için artık, hizmet etmek, tek başına bir şey ifade etmiyor. Gönüllere hizmet etme potansiyeli olan, kibirli ve nobran (kaba, sert ve gönül kırıcı) olmayan isimleri bulup aday yapacağız” değerlendirmesini yaptı.

TEMAYÜLLER EYLÜLDE, ADAYLAR YILSONUNDA

AK Parti kurmayları, 100’ün üzerinde (bizim Andırın gibi) 3 dönemlik belediye başkanı bulunduğunu, bunlardan bazıları ile yola devam edilebileceğini ancak mevcut başkanların büyük bölümünün değişime uğrayabileceğine dikkat çekiyor. Eylül ayında, adaylarla ilgili temayüllere başlayacaklarını belirten AK Parti kurmayları, Ekim ayından itibaren de mülakatları yapacaklarını dile getirdi. AK Parti yönetimi, kasım sonu veya aralık başında da adayları açıklamayı planlıyor.

VE GELELİM KAHRAMANMARAŞ’A

Ulusal ve yerel medyada tarama yaptığımız siyasi haber ve yazıların dışında Ak Parti kaynaklarından elde ettiğimiz bilgiler ışığında bizler de yine sahada olacağız dedik. Başladığımız ‘gözlem’ gezilerimizde ilginç bulgular elde ediyoruz.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ise; 24 Haziran seçimlerinde birçok yerde aday yanlışlığı yapan ve sonuçta oyları düşen Ak Parti cephesi için yerel seçimler büyük önem arz ediyor. Eğer yerelde de aday yanlışlığı yapılır ise Ak Parti için sonuçlar –maazallah- hüsran olabilir. Şimdiden bu uyarıyı yapmak istiyoruz.

Mesela; öyle bir ilçemiz var ki eğer mevcut belediye başkanı yeniden aday gösterilir ise başlığımızda da belirttiğimiz üzere ‘zınaracak’lar var. (Zınarmak: Karşı gelmek, buyruğa uymamak.)

Zınaracak olanlar kimler: Daha önce belde belediye başkanlığı yapmış 7 isim ve 3 eski ilçe başkanı. Bunlar sıradan değil, o ilçede ağırlığı olan isimlerden oluşuyor.Çok ta kararlılar. Eğer mevcut başkan yeniden aday gösterilir ise O’na seçim kazandırmamak için çalışacaklar veya bir başka deyişle de ‘çalışmayacaklar.’

Haklılar mı, bizce evet. 2014 seçimlerinde koltuğa oturtulan bu isim, belediye başkanlığını daha önce yaptığı üzere ‘devlet memurluğu’ gibi görüyor. ‘08.00-12.00 / 13.00-17.00 /15’ rakamlarını kendisine uğurlu sayılar olarak gören bu malum başkan, başta basın olmak üzere toplumun katmanları ile şu ana kadar sağlıklı ilişkiler kuramaması ile biliniyor.

Hatta öyle ki, ilçesinde geçenlerde yapılan uluslar arası bir festivali basına bile duyuramamaktan, hasbelkader oraya kadar giden gazetecilere (kendisi ya da Basın Danışmanı aracılığı ile) bir ‘Hoş geldiniz’ kelamı bile etmekten aciz birisi olarak kayıtlarımızda yer alıyor. Basın Danışmanı’nın görevi de sanki Başkan’ı basından uzak tutmak olarak dikkat çekiyor. Yani; kel başa şimşir tarak. (Bir atasözü: At, sahibine göre kişner.)

Ve hatta öyle ki; kendi belediye meclis üyeleri bile kendine karşı. Yukarıda zikrettiğimiz 10 isim arasında bunlar da var. Koltuğa oturtulduktan sonra pek kimseye eyvallahı yok gibi hareket ettiği yönünde sızlanmalar var. Pek hizmeti yok, gönüllerde de pek yeri yok. (Eğer başarılı icraatlar yapmış olsaydı şu anda bu ilçemizi bırakın Kahramanmaraş’ı ve Türkiye’yi, dünya tanırdı dünya.)

Bu isim halka sorulmalı, o ilçenin eşrafına sorulmalı. Eğer ‘okey’ alırsa diyecek lafımız elbette olamaz.

Yeniden aday gösterilir mi? Siyaset bu, belli olmaz. Ama karne notu hayli kırık olan bu isim yeniden aday gösterilir ise kim kaybeder; elbette Ak Parti.

Bu ilçemiz hangisi mi? Kahramanmaraşımızın en yayla yerlerinden biri. Bir ara Ak Parti’de hayli ağırlığı vardı. (Ünlü bir de meyvesi var.)

Haftaya görüşmek dileği ile…

(Not: Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’nin kurucu Rektörü şu ana kadar belli olmadı. Bir an önce atanması yeni üniversite için hayli iyi olacaktır.)

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]