Bu hafta havalar fazla sıcak seyrediyor. Kavurucu sıcakların yaşandığı bugünlerde güneş çarpmalarına ve kalp krizi riskine karşı insanların dikkat etmesiyle ilgili Kahramanmaraş’ın ikinci üniversitesi olan İstiklal Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Özgül ile insanların bu günlerde neler yapması gerektiğiyle ilgili bir mülakat gerçekleştirdim. Birçok soruma dikkat çekici cevaplar veren Özgül, özellikle yaşlı ve kalp-damar hastalarını uyararak, güneş altında asla bulunmamalarını, mecbur kalıp çıktıklarında ise mutlaka güneşten koruyucu kasket veya koruyucu malzeme kullanılmaları gerektiğini özellikle vurguladı.
Bu sıcak günlerde neden insanların daha az dışarıya çıkmaları gerektiği hakkında bilgi veren Sami Özgül, şunları söylemişti: “Vücudun sıcaklığı idare eden regülatör merkez adında bir merkez var. Vücut sıcaklığını 36,5 derecede tutar ve vücutta oluşan enerjiyle vücut sıcaklığını artırmaya çalışır. Dışardaki ısı vücut sıcaklığını geçtiği zaman vücudun sıcaklığı kaybetmesi azalır. Çünkü atıyorum çıkarı 40 derece vücut 36,5 derece tutulursa vücutta ısı kaybı azalır. Bu ısı kaybı azalınca önce aşırı derecede sıvı kaybedilir, sıvı kaybedildiğinde tabi kan yoğunluğu artar. Ayrıca sıcaklık damarlarda genişleme yapar. Damarlarda genişlemenin dışında sıcaklık arttığı zaman kalp atış hızı da artar. Bir taraftan damarların genişlemesi, bir taraftan kalp hızının artması, bir taraftan sıvı kaybı ve halk arasında çoğu zaman güneş çarpması da denen tabloyu oluşturur. Yani çarpıntı, tansiyon düşmesi, sıvı kaybından dolayı dolaşan kan volümünün, hacminin azalmasına ve yoğunluğunun daha artmış olduğu bir kan usule gelir. Dolayısıyla bunlar pıhtılaşmayı kolaylaştırır. Sağlıklı insanlarda dahi uzun süre sıcakta kalmak sıvı kaybından dolayı aynı tabloyu oluşturur. Ancak yaşlılar ve kalp hastaları bu sıcaklıktan daha çabuk etkilenirler, daha fazla etkilenirler. Eğer mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarıda ve güneş altında asla bulunmamaları gerekiyor. Mecbur kalırlarsa mutlaka güneşten korunmak için kasket veya başka koruyucu malzeme kullanmaları gerek. Dışarıya çıktıklarında sıcakta kısa süre kalıp serin bir yerde serinledikten sonra gitmeleri gerekiyor ve bol sıvı tüketmeleri lazım.

Kalp ve damar hastaları sıcak havalardan çok çabuk etkilenir, özellikle damarlarında darlık olanlar. Dar damardan koyu kan geçerken hem plağın çatlamasına hem kanın pıhtılaşmasına neden olduğu için kalp krizlerinin artmasına sebep olur. Soğuklar da tabi kalp krizi artırıyor çünkü soğukta damar büzüşüyor, sıcaklarda damarlar genişliyor ve sıvı kaybından dolayı kan yoğunlaştığı için kalp krizinin oluşmasını kolaylaştırıyor. Yaşlılarımız ve hastalarımız gerçekten dikkat etmeli, daha serin bir yer bulmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerekiyor. Soğuk su dondurma gibi soğuk yiyeceklerin yenmesi boğazı ağrıtmamak şartıyla kesinlikle sıcak havalarda yararı var. Soğuk yiyecek ve içecekler vücuda alındığı zaman vücut bu vasıtayla ısı kaybını artırıyor. Sıcak havalarda kesinlikle yararı var.”

Bu sıcak günlere dikkat etmemiz gerek. Fazla sıcaklar ölümcül olabiliyor.