Bir eğitim ve öğretim döneminin daha sonuna geldik. İyisiyle kötüsüyle , başarı ve başarısızlıkları ile öğretmen ve öğrencilerimize geçmiş olsun. 

Eğitim öğretim konusunda ülke ve şehir olarak pek çok eksiklerimiz var. Malumun ilamı  olsa da  bazı konuları defaten dile getirmek görevimiz.

Sık sık değişen sınav sistemleri, öğrencilerin yeni sisteme adaptasyon süreçleri, her öğrenciye laptop hedefleri ile yola çıkılan, yüksekte tutulan hedeflerin hala çok gerisinde kalınması, liselere geçiş sınavları ile üniversite sınavlarında ortalama netlerinin acı bir şekilde 3-5 sayılarına tekamül etmesi uzun uzun irdelenmesi gereken konulardan yalnızca bazıları.

Ancak bugün gelin eğitim konusuna başka bir açıdan bakalım.

Okullar ne zaman başlar? 

Okullar ne zaman kapanır?

Hepimizin bildiği gibi okullar genel olarak 15 Eylül de başlar, 15 Haziran gibi biter.
Peki bugün, yada yarın okullarımızı bir ziyaret etsek, sınıflardaki doluluk oranı acaba kaçtır? 

Bugünlerde okul çağındaki çocuklarımızın kaçta kaçı okula gitmekte? Yüzde seksen ? Yüzde yetmiş? Yüzde elli? İnanın çok daha az. Okullarda şuan doluluk oranı yüzde yirmi seviyelerinde. Maalesef bu durum 10 gündür bu şekilde. Çocuklarımız nerdeyse okulun son bir ayında okula gitmiyor, gitse de randımanlı ders verilmiyor. Öğrencilerin devamsızlığı vesilesi ile öğretmenlerimiz de konsantre olamıyor.

Peki çocuklarımız neden okula gitmiyor? Okulların kapanması na daha 10 gün var. 
-- Çocuğum neden okula gitmiyorsun?

--E baba kimse gelmiyor ki! Hem yazılılar da bitti.

--Okula sınavlar için gidilmez, sen yinede git.

--Dersler hep boş geçiyor, 8-10 kişi geliyor, öğretmenlerimiz de derse girmiyor.

Ve hatta son günlerde o sekiz, on kişiye de, öğretmenlerin okula gelmemesini telkin ettiği beyanlar dahilinde.

Sahi okula sınavlar için mi gidilir? Sınavlar bitince okul biter mi? Okullar yalnızca öğretim için mi var? Eğitim nerde?

Diyelim ki okulun son 10-15 gününe kadar öğretim anlamında öğrencilere her şey verildi. Geri kalan 10-15 gün, kültür, sanat, edebiyat anlamında etkinliklere ayrılamaz mı? tiyatro gösterileri, resim sergileri, ailelerin katıldığı gösteriler, piyesler, spor etkinlikleri ile bir şenlik havasına dönüştürülemez mi?

Eğitim öğretim anlamında okulun ilk haftası, sömestr tatilinin son haftası ve yine yaz tatilinin nerdeyse son bir ayını boş geçirecek lüksü muz var mı?

Ne dersiniz sevgili öğretmenlerim?