Türk Kalp Vakfı , günümüz kent yaşamıyla gelen, hareketsiz yaşam koşullarının doğurduğu; sağlık sorunlarına dikkat çekmek için bir proje hazırlamış. Adı:'Şehirdeki çocuklar' ...

Ülkemizin önde gelen Sivil Toplum Örgütleri arasında yer alan Türk Kalp Vakfı, 1975 yılında kuruldu. Kuruluşundan bu yana sadece halkımızdan sağlanan yardım ve bağışlarla dünyanın ve özellikle Türkiye’nin rekor seviyede en fazla ölüme sebep olan kalp damar hastalıkları konusunda aralıksız hizmet sunuyor. Vakıf, ABD ve İtalya`dan sonra dünyada üçüncü kalp vakfı olma özelliğini taşıyor..

Türk Kalp Vakfı tarafından yürütülen "Şehirdeki Çocuklar" projesinin ana hedefi Büyükşehirlerin düşük gelirli semtlerinde yaşayan 07-12 yaş grubundaki çocukların fiziksel aktiviteye erişimini ve farkındalıklarını arttırmak. Dünyanın ve özellikle Türkiye'nin rekor seviyede en fazla ölüme sebebiyet veren sağlık meselesi olan kalp- damar hastalıkları sorununa dikkat çekiyor.

Pilot bölge olarak seçilen Şişli Bölgesindeki okullarda, geçtiğimiz yıl başlanan ve bu yıl Mart Ayı ortasında tamamlanan bu projenin mimarı Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven...

Güven,projeyi şöyle tanımlıyor. ‘ Şehirdeki Çocuklar Projesi bize şehirlerin çeşitli nedenlerle aldığı göçler, büyük şehirlerdeki yatay ve dikey yerleşimlerin artması sonucu yeşil alanların hemen hemen azalması sokak ve caddelerin üretilememesi neticesinde, özellikle kenar mahallerde artık bırakın kullanılmayı tıkanma noktasına geldiği ve çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli oyun alanlarının kalmadığını görüyoruz.

Bu sorun zamanla psikolojik sorunları da beraberinde getirmesi ile birlikte çocuklarımızın üstündeki etkileri ve tahribatı da çok fazla olmaktadır.

Oyun alanlarının ve imkanların yeterli olmaması onları evlerde TV'lerin ve çağımızın en önemli buluşlarından birisi olan internetin başına kilitlemesine sebep olduğunu hepimiz üzülerek görüyoruz.

Bu hareketsizlik neticesinde, çocuklarımız maalesef bazı sağlık ve psikolojik sorunlar ile tanışıyorlar.

Bu hastalıkların başında da fiziksel aktivite eksikliğine bağlı olarak genç yaşta kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkmaktadır’ diyerek sorunun önemini vurguluyor.

Hareketsiz yaşamla gelen temel hastalık ise obezite...Bunun sonucunda da kalp-damar hastalıkları,kolesterol,şeker gibi rahatsızlıklar geliyor.Obezite, Türkiye' de özellikle çocuk ve gençlerde tehlikeli boyutlara ulaştı.

Uzmanlar uyarıyor... Önlem alınmaz ise 2023 yılında Türkiye'de Obezite kaynaklı kronik hastalıkların tedavisini ülke bütçesi karşılayamayacak... Kapımızdaki tehlike büyük...Toplum olarak hassas olmalıyız... Geleceğimizi karartmamalıyız...