Dünyanın varoluşundan bu yana insanlık birlikte yani topluluk halinde yaşama isteği duymuştur. İlkçağlardan günümüze kadar İlk şehir planın yapıldığı Sümer uygarlığından bu yana değişen ve sürekli gelişen kentlerin sosyal ve kültürel mirasa sahip çıkarak yeni oluşumlara adım atması insanların bu bir arada yaşama isteği şehirleri meydana getirmiştir.Şehirlerde de bazı kurallara göre yerleşim yapılmaktadır.Günümüzde şehirler,kısaca tarım dışı faaliyetlerin yapıldığı yerler olarak tanımlanır.İlkçağlardan günümüze şehirlerin meydana gelmesiyle bu yerleşimleri düzenleyecek belli formatta,kurallara ve yasalara uygun olarak tasarlayacak bir iş koluna yani ‘şehir plancılarına’ ihtiyaç duyulmuştur.Şehir planlama adı üstünde şehirleri planlayan yani imar planlarını hazırlayan, geçmişten günümüze tarihi dokuyu bozmadan postmodern bir anlayışla ve gelecekte ki kullanımlarına dikkate alarak tasarlayan kişidir.

Ne güzel bir tanım değil mi sevgili dostlar. Şehirlerin insanların daha rahat yaşayabilmesi, ihtiyaçlarına kolaylıkla ulaşabilmesi ve şehrin geçmişten gelen sıkıntılarına çözüm bulunabilmesi için şehir planlamacıları görev yapmaktadır.

Yalnız bu durum Kahramanmaraş'ta farklı bir sistemle çalışmaktadır. Yap-boz tekniği olarak isimlendirdiğim sistemde, şehrin bundan sonraki yıllarındaki planlamalara göre değil anlık çözümlerle sorunların giderilmesi esastır. Mesela 15 Temmuz Demokrasi meydanı olarak isimlendirilen önce oradaki iş yerlerinin yıkılmasıyla meydana getirilen, daha sonra alt yapı yetersiz denilerek yeniden kazılan, şimdiler de ise Trabzon Caddesi yayalaştırma projesi kapsamında yeniden sökülen bir meydanımızda bu sistem başarıyla uygulanmakta. Yıllardır trafik sorununun yaşandığı Mağralı Mahallesinde ise tek yön uygulaması hayata geçirildi. Batıpark yolu da tek yön sistemine bağlı olarak tek yön olarak hizmete alındı. Bu bağlamda batıpark istikametinde bulunan orta refüj tek yön olmasından dolayı kaldırıldı. Refüjün kaldırılmasından dolayı asfaltlar da yenilenerek halkımızın hizmetine sunuldu. Ancak daha sonra aradan 5 gün geçmeden konuya bahis mağralı ve batıpark yolu yine eski haline getirilerek çift yön yapıldı. Refüjleri kaldırılan yola ise kırmızı yol ayırma dubaları çekildi. İnsanlarımızı hizmet anlamında şaşırtmak için yapılan bu uygulama gerçekten de işe yaradı. Bu arada şehrin eski sokaklarının darlığından şikayet eden yönetimler alışkanlıktan olsa gerek, yeni yapılaşmaların olduğu yerlerde yaptıkları mantık ötesi kavşaklarla da alıştığımız dar yolları bizlere sundular. Bu kadar büyük kavşakların neden yapıldığı hala merak konusu.

Şehri yap boz tahtasına çeviren, maddi ve manevi anlamda ülkemize ve vatandaşlarımıza zarar veren, insanlar üzerinde olumsuzluklar yaratan bu tarz uygulamaların bir an önce önüne geçilmeli. Yazımın girişinde bahsettiğim şehir planlamacılarının, uzman bir ekip ve yerel yönetim temsilcileriyle şehrin önündeki 10-20-30 vb yıllar için kullanılabilir, zaruret haricinde bozulmayacak köklü değişikliklere imza atmaları gerekiyor. Yap-boz sisteminin tıpkı tutulmayan uygulamarda olduğu gibi bir an önce rafa kaldırılması gerekiyor