Birkaç hafta önceki bir yazımda şehir kültürünün oluşturulmasına dikkat çekmiştim… Bu amaçla 46 Altın Kural belirlenmesini önermiştim…

Günümüzde, şehir kültürünün önünde “göç” önemli bir sorun olan olarak durmaktadır…

GÖÇ…

Uzun meslek hayatımın bazı dönemlerinde bölgesel kalkınma ve gelişme ile ilgili projelerde görev aldım… Doğu Anadolu’da bazı yörelerin kalkınma ve geliştirilmesi için yürütülen ve benimde uzman olarak katıldığım projeler için yapılan toplantılara zaman zaman sosyologlar, kırsal kalkınma uzmanları, ekonomistler, ziraat mühendisleri, kamu yöneticileri vs. katılıyor ve görüşlerini ifade ediyorlardı.

Bölgenin demografik yapısı üzerine konuşulduğunda karşımıza çıkan önemli sorun şuydu:

“Nitelikli göç verilmekte, niteliksiz göç alınmaktadır.”

Türkiye’de günümüzde de devam eden şekliyle ülke içinden yurt dışına, yurt dışından ülke içine doğru bir nüfus hareketi vardır.

Büyük çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden olmak üzere bir kısım vatandaşlarımızın büyük şehirlere, batı veya kıyı bölgelerine doğru taşınması söz konusudur. Ancak yazımızın konusu bunu ayrıntılı incelemek değildir.

Kahramanmaraş’ta nüfus hareketliliğinin ne durumdadır?

KAHRAMANMARAŞ’TAN GÖÇ (EDELER DE GİDİİİ)

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2016 yılında Kahramanmaraş nüfusunu 1.112.634 olarak belirlenmiştir. Aynı yılda, Kahramanmaraş’tan 28.971 kişi göçmüş, 27.307 kişi ise Kahramanmaraş’a gelmiştir. Gidenler gelenlerden 1.664 kişi daha fazladır. Buna göre net göç hızı -1,5’dir…

Buna göre Kahramanmaraş göç veren bir il olarak karşımıza çıkmaktadır…

2023 hedefleri sıklıkla konuşulmaktadır. 2023’de Kahramanmaraş’ın nüfusu ne kadar olacaktır? Tahminler bugünkü nüfusunu bile korumakta zorlanacağı yönündedir. Yapılan nüfus projeksiyonlarına göre 2023 yılında Kahramanmaraş nüfusunun 1.104.876 olacağı tahmin edilmekte. Yani 2016 yılında 1.112.634 olan nüfusundan 7.758 kişi daha az olacak…

Bu durum ilde yapılan planlamalarda yol gösterici olmalıdır…

GELENLER…

Kahramanmaraş’ta diğer bir göç sorunu da Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden şehrimize gelen Suriyeli geçici sığınmacıların durumudur…

Toplumumuz kardeşlik bilinci ile bunlara kucak açmıştır. Ancak farklı kültüre sahip bu grubun da şehirle bütünleşmesi önemsenmesi gereken bir konudur.

2017 yılı, “İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü” verilerine göre, Türkiye’de geçici Suriyeli sığınmacı sayısı 3.117.069 olarak yayımlanmıştır. Kahramanmaraş’ta 93.833 Suriyeli sığınmacı yaşamaktadır. Bunların 18.273 kadarı geçici sığınmacı merkezlerinde konaklamaktadır. İl nüfusunun % 8.43’ü kadar geçici sığınmacı mevcuttur…

Bu geçici sığınmacıların eğitim ve şehir kültürü ile uyumlu hale getirilmesi için planlama yapılmalı ve şehrin özel şartları dikkate alınarak politikalar üretilmelidir.

NE YAPILMALI

Kahramanmaraş’ta 93.833 Suriyeli geçici sığınmacı ve 27.307’de iç göçle gelen nüfus bulunmaktadır. Yani toplamda 121.140 ulaşan yeni bir nüfus söz konusudur. Bu yeni gelenler şehir nüfusunun % 11-12’ine isabet eden bir orana sahiptir…

Bunların şehir kimliği ile buluşturulması gerekmez mi?

Öncelikle şehrimizde konu ile ilgili kurum ve kuruluşların “Kahramanmaraş Göç Raporu” nu düzenli aralıklarla hazırlayarak konuyu izlemesi gerekir. Göç edenlerin şehrin sosyal-ekonomik hayatına etkileri bilimsel olarak ortaya konmalıdır.

Gidenlerin niçin gittikleri belirlenmelidir. Bu grubun yöre ile ilişkilerini sürdürücü araçlar oluşturulmalıdır. Bunlardan alınacak geri bildirimler yapılacak planlamalarda önemli veri sağlayabilir…

Bu kadar yeni nüfusun mevcut şehir ve kültürü ile bütünleşmesi önemli bir sorundur… Bu temel sorun değil de daha tali sorunları tartışmamız sizce ilginç değil mi?

Uzun yıllar bir şehirde yaşayan ancak şehir kültürüne sahip olmayanlara ne demeli!

Şehirleşme sorunu çözülmez ise şehirlerimizi kırsala çeviririz.

Sonsöz: Aydınlığı ancak doğasında ışık verme özelliği olanlar sağlayabilir…