Gelecek yılın Mart ayında yapılacak yerel seçimler için siyaset gündemi bir türlü ısınmıyor. AK Parti’nin muhalefetten ziyade ekonomiye dikkat etmesinin gerekliliği üzerinde durulurken, adaylardan çok; ‘Dolar, Euro ve pahalılığın’ konuşulduğu bir seçim ortamı yaşandığı takdirde sandıktan sürpriz sonuçlar çıkabilir.

2002 yılından bu yana genel ve yerelde iktidarda olan AK Parti, ne yapıp ne edip önümüzdeki günlerde sarsılan ekonomik dengeleri yeniden yerine oturtmak zorundadır. Bunu yapamadıkları ve hele de 24 Haziran’daki aday yanlışlıklarını nüksettirdikleri takdirde sonuç kendileri için hüsran olabilir.

Hayli dalgalanan ekonomi nedeni ile bugüne kadar destek verdiği AK Parti’ye karşı içten içe eleştiri seslerini ilk kez yükselten seçmen, adayları beğenmediği takdirde sandığa gitmeme eğiliminde görülüyor. Öyle bir durum yaşandığı takdirde de başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok yerde başkanlıklar gidebilir. Allah’tan MHP ve Bahçeli gibi sağlam bir destek var da iktidar sallanmıyor.

2019 Mart’ında siyasi partileri zorlu bir yerel seçim yarışı bekliyor. Ulusal çaptaki köşe yazarlarının da belirttiği üzere; CHP henüz 24 Haziran seçim sonuçlarını tartışamadığı için yerel seçimleri de gündemine alabilmiş değil.

Yerel seçimler, AK Parti ile CHP arasında “kalelerin” yarışına sahne olacak. CHP gözünü İstanbul’a, AK Parti ise İzmir’e dikmiş durumda. MHP ise Adana, Mersin ve Manisa gibi elinde bulunan büyükşehirleri ve ilçeleri korumak istiyor.

Ulusal basından derlediğimiz son bilgiler ışığında siyasi tablo özetle şöyle: “Cumhurbaşkanı Erdoğan “İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder” demişti. Başkanlık sistemiyle birlikte Meclis’in siyasetteki ağırlığı azalırken yerel yönetimlerin etkinliği artacak. Artık yeni cumhurbaşkanlığının yolu parti liderliği ya da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan geçecek. Ankara ve İzmir’i de göz ardı etmemek lazım. Eğer fevkalade başarılı bir büyükşehir belediye başkanı çıkarsa onun da Cumhurbaşkanlığı yarışında ismini duyabileceğiz.

AK PARTİ’NİN SEÇİM ANKETİ

AK Parti yerel seçimlere “kazanacak aday”larla girmeyi planlıyor. Mevcut belediye başkanlarının önemli oranda değişeceği söyleniyor. Kahramanmaraş’ta ise en az 6 yeni aday bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz seçim iklimine girilmeden, belediye başkanları uyanmadan bir araştırma yaptırdı. Bu partilerin oy oranıyla ilgili bir anket değil. Belediye başkanlarının performansı ve yeniden aday gösterildiği takdirde kazanacak ya da kaybedecek olanların ismi üzerinde duruldu. Henüz seçim ortamı politize olmadan önce “Sizi kimin yönetmesini istersiniz?” sorusu soruldu. Bu çalışma Erdoğan’ın önünde duruyor ama asıl araştırmalar ve değerlendirmeler bundan sonra yapılacak. AK Parti açısından İstanbul ve Ankara seçimleri hayati derecede önemli hale geldi. İstanbul ve Ankara için mevcut kabineden bakanların aday olması dâhil her türlü formül üzerinde çalışılıyor.

MUHALEFETTE İŞBİRLİĞİ MODELİ

Henüz seçim iklimine girilmedi. Muhalefette dağınıklık sürüyor. AK Parti muhalefetteki bu duruma bakıp yanlış bir hesap yapmasın. Çünkü muhalefet, muhalefet partilerine bırakılmayacak kadar ciddi bir iş. Yerel seçimler için “muhalefette işbirliği modeli”nden söz ediliyor. Sıfır baraj formülünü ortaya çıkaran kesimler tarafından. Öncelikli hedef İstanbul. Kürtlerin ağırlıkta olduğu ilçelerde HDP’yi, Balkan kökenlilerin olduğu yerlerde İYİ Parti’yi, Büyükşehir’de ise CHP’yi destekleme formülü. İYİ Parti kazanacaklarından ziyade kaybettirecekleri ile ilgili kritik bir rol oynayacak. İYİ Parti İstanbul, Kocaeli, Antalya, Bursa ve Ankara’da AK Parti’nin, İzmir ve Edirne’de CHP’nin, Adana ve Manisa’da MHP’nin şansını etkileyecek. Yerel seçimlerde ittifak yapılmayacak. Ancak AK Parti’nin Bahçeli’nin memleketi olan Osmaniye’de sembolik bir aday çıkarması bekleniyor. İstanbul ve Ankara seçimlerinde ise AK Parti açısından MHP’nin desteği önemli olacak. Ama başarabilecekler mi belli değil.”

Günlerdir büyük titizlikle takip ettiğimiz haber ve yazılardaki görüşler aynen böyle.

AK PARTİ KAMPA GİRECEK

AK Parti, 5-7 Ekim tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Ankara Kızılcahamam'da kampa girecek. Kampta, yerel seçimlerle ilgili izlenecek olan stratejilerin de belirlenmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği istişare toplantısında yerel seçimlerle ilgili izlenecek stratejinin de belirleneceği ve yapılan son anketler, anketlerde öne çıkan isimlerin değerlendirileceği öğrenildi. Kampta, döviz kurundaki hareketlilik ile alınan ve alınacak tedbirlerle ilgili de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sunum yapması da bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran, ABD ve Almanya ziyaretleri sonrasında yapılacak kampta Türkiye-ABD ilişkileri, Suriye'nin geleceği gibi başlıklar da konuşulacak. Hem yurtiçi hem yurtdışında yürütülen terör operasyonları ile ilgili de bakanlar sunum yapacak.

YEREL SEÇİMLER İÇİN ADAY KRİTERLERİ

AK Parti’de oluşturulan strateji ekibi, yerel seçimler için başkan ve belediye meclis üyesi adaylarında aranan kıstasları belirledi.

Kibirli başkanlara yer yok…Halkla kaynaşma ve diyalog önünde engel olarak görülen ‘kibirli’ başkanlar ve adaylarla arasına mesafe koyacak olan AK Parti, kendisini milletin üstünde gören kişilere vize vermeyecek. Aday incelemelerinde özellikle adil olmasına bakılacak. AK Parti millete hizmet edecek adaylarla yola devam edecek. Adaylarla aranacak bir diğer özellik sadakat olacak. Millete sadık ve sadakatli olanlar tercih edilecek.

Söz konusu kriterler aday belirleme sürecinde etkili olacak. Mevcut belediye başkanları ve bu seçimde aday olacak isimlerle ilgili olarak bu kriterlere uygun olup olmadığı tek tek incelenecek. Halkta karşılığı olmayan adaylar yarış dışı bırakılacak.

Dizini kırıp sofraya oturanlar…AK Parti kaynakları, “Kendisini milletten üstün gören insanlarla işimiz olmaz. Dizini kırıp fukaranın sofrasına oturabilecek, sohbet edebilecek insanlara ihtiyacımız var. Kibir, siyasetin zehridir. Aramızda makam mevki budalalarının yeri yoktur. Aramızda şan, şöhret sevenlerin yeri yoktur. Bizim aramızda insanlara tepeden bakanlara yer yoktur, olmayacaktır, olmamalıdır” diyor.

Kahramanmaraş’ta son siyasi durum mu ne?

Kuzeyli, Çelik Başkan, Piranhalar, Argoncular, Aygülcüler, Kapıtlı ve bilumum diğerleri ile aday adayları adeta ‘stand-by’ konumunda bekliyor. Hele şu Kızılcahamam kampı bir yapılsın da. Şu anda çevreler kucaklarına ‘siyasi taş’ dolduruyor. Cenab-ı Allah haklarında hayırlısını versin ve ‘doğru’ya yardımcı olsun.

BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 83 yaşındaki annesi Şaziye Oktay, İstanbul’daki evinde vefat etti. Şaziye Oktay’ın cenazesi öğle vakti Eyüp Sultan Camisi’nde kılınan namazın ardından Eyüp Sultan Mezarlığı’na defnedildi. Oktay ailesinin başı sağ olsun. Cenab-ı Allah, merhumeye Allah’tan rahmet; geride kalanlarına ise sabırlar versin.

HAYIRLI YAYINLAR

11 yıldır bizimle olan refikimiz Aksu TV, sürprizlerle dolu yeni yayın dönemini 1 Ekim’de başlattı. Hayırlı olsun.

Son olarak yaşanan maliyet artışları karşısında hayli sıkıntılı günler geçiren tüm basın-yayın organlarına zorlu yayıncılık hayatlarında muvaffakiyetler diliyoruz.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]