Yüzlerce yıl önce yaşayan Salih aleyhisselam semud halkına peygamber olarak gönderildi.Semud halkı Suriye ili Hicaz arasındaki Hicr bölgesinde yaşardı.

Tarımla uğraşan Semud kabilesi bol ürün alır iyi bir geçimle hayatlarını sürdürüp giderlerdi.Kendilerine dağlarda oyma ev yapar bölgenin her türlü nimetlerinden de istifade ederlerdi.

Salih peygamber güvenilir bir insandı,hayır işleriyle uğraşır,zayıfları ve yoksulları gözetir,hastaları ziyaret eder ve toplumu tarafından da çok sevilirdi.Zenginlikle şımaran Semudlular tevhit akidesinden vaz geçip putlara tapmaya başladılar.Allahu Teala onlara yeniden tevhit inancını öğretmesi için Salih peygamberi görevlendirdi.

Doğruluktan ayrılan bu insanlar kendilerine zulüm etmeye başladılar ,ölçü ve tartıyı değiştirdiler aralarında yalan ve gıybet ile iş görür oldular.

Çok az bir kesim Salih peygambere inandı diğerleri O ndan mucize istedi,bunun üzerine Allahu Teala mucize olarak kayadan bir deve çıkarttı bu deve onlar için bir imtihan vesilesi oldu.Salih peygamber kavminden bir gün deveye ,bir günü kendilerine tahsis etmek üzere su içme konusunda belli sıraya uymalarını istedi.Ayrıca kendilerin gönderilen bu deveye zarar vermemeleri ,aksi takdirde ilahi azabın üzerlerine ineceği hususunda onları uyardı.

Semudlular bu uyarılara kulak asmadılar içlerinden bir gurup deveyi öldürdü ve Salih peygambere meydan okudu.

Hayatı sadece bu dünyadan ibaret gören Semudlular azgınlaşıp çevrelerine kötülük yapmayı alışkanlık haline getirdiler küçük büyük arasındaki sevgi saygı kalmadı komşular bir birlerine kötülük yapmaya başladı.

Salih peygamber onlara üç günlük bir mühlet verdi fakat onlar tevbe etmeyince Allahu Teala dördüncü günün sabahında korkunç bir gürültü ve yıldırımların ardından gelen şiddetli bir sarsıntı ile onları helak etti.

Taş taş üstünde kalmadı kötüler helak oldu iyi olanlar kurtuldu.

Hicr bölgesi artık yaşanmaz bir yer haline geldi orada yaşayan inananlar kendilerine yeni bir yer aramaya başladılar.Allahın azabı o kadar etkili olmuştu ki güvenilir sayılan evler yıkılmış Semudluların ortaya koymuş oldukları medeniyetten geriye hiçbir şey kalmamıştı.Dünyada baki kalacaklarını düşünen kötüler toprak olmuş onların eserleri yok olup gitmişti.

Mucizeye tanık olan müminlerin imanları bir kat daha artmış onlar peygamberlerine daha bir sarılmış Onun önderliğinde yeni bir hayata başlamışlardı.

Salih aleyhisselam ve O na inananlar bu olaydan sonra Mekke ye göç etti ve orada yaşamaya başladılar.