Kış ayı içerisinde bulunduğumuz süre zarfınca havanın ilkbaharı yaşıyormuşuz gibi hissettirmesi kimi insanları mutlu ederken, kimi insanları ise endişelendiriyordu. Fakat bu hafta başı yağan karla birlikte hava bir anda değişerek mevsim normallerini yaşamaya başladık. Yaşanan soğuk havayla birlikte insanlar bir yandan tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı korunmaya çalışırken, bir yanında da grip ve soğuk algınlığına karşıda teyakkuza geçti. Manşet Gazetesi Köşe yazarı Uzman Diyetisyen Gülşah Ersan Yıldız da siz değerli okurlarımız için soğuk havalara karşı doğru ve sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi. Özellikle besin çeşitliliğine önem vermemiz gerektiğine dikkat çeken Gülşah Erşan Yıldız, “Hastalıklardan korunmak için C vitamini yönünden zengin olan turunçgillerin tüketimine özen göstermeliyiz. Bağışıklık sistemimizi destekleyen ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, adaçayı ve bol limonlu bir yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edelim” şeklinde konuştu.
 

“BİTKİ ÇAYLARINI TERCİH EDELİM”

Uzman Diyetisyen Gülşah Ersan Yıldız, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Özellikle besin çeşitliliğine önem vermeliyiz. Mevsiminde olan sebze ve meyveleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum yemek yemenin artmasına eden olur. Vücudumuz için gereken besin ögelerini almaya özen göstermeliyiz. Mevsim geçişleri metabolizma hızının değişmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda bağışıklık sistemimiz zayıflamakta ve hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu durumu önlemek için meyve ve sebze tüketimine önem vermemiz gerekmektedir. Hastalıklardan korunmak için C vitamini yönünden zengin olan turunçgillerin tüketimine özen göstermeliyiz. Bağışıklık sistemimizi destekleyen ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, adaçayı ve bol limonlu bir yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edelim.

“GÜNDE 8-12 BARDAK SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERMELİYİZ”

Özellikle mevsiminde olan balıkların haftada 1 kez olsun tüketilmesine özen göstermeliyiz. Haftada en az 1 kez lif açısından zengin olan kuru baklagil tüketilmeli. Yemekler kızarma yerine ızgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirilmiş olarak tercih edilmelidir. Miskinlikten kurtulup günde en az yarım saat açık havada egzersiz özellikle yürüyüş yapılmalıdır. Kış aylarında D vitamini gereksinimlerimizi yeteri kadar karşılayamamaktayız. Bu dönemde D vitamini kaynağımızı yiyecekler oluşturmalıdır. D vitamini bakımından zenginleştirilmiş az yağlı süt de kış aylarında güneşle alamadığımız D vitamininin yerini doldurur Lif tüketimini arttırmak için kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, sebze ve meyve tüketimini arttırmalıyız. Vücudun dengeli çalışması ve fazlalık olan toksinleri atması için günde 8-12 bardak su içmeye özen göstermeliyiz. Bağırsak sağlığımız için probiyotik almaya özen göstermeliyiz.”
 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz