Kış aylarının gelmesi ile birlikte soğuk ve sert rüzgarlı havalar yavaş yavaş hakimiyetini göstermeye başladı. Değişiklik gösteren hava şartları ise en fazla cilt yüzeyini etkiliyor. Yaz mevsimindeki güneşli havaların ciltte oluşturduğu lekelerin ardından, kış mevsiminde soğuk havaların kuruttuğu cilt yüzeyi için bakımın tam zamanı. Soğuyan havalara karşı insan bünyesi, vücut ısısının kaybolmaması ve azalmaması için kan dolaşımını azaltıyor, ter ve yağ bezleri daha yavaş çalışmaya başlıyor. Bu durumda ise cildin besleyici maddeleri ve gerek duyduğu antioksidanları almasını zorlaştırıyor ve bu da cildin kurumasına, kuruyan cildin de hasar görmesine yol açıyor.  Bunların yanında aşırı rüzgarlı sert havalar ve ısınmak için kullandığımız klimalar, sobalar, kaloriferler cildimizi kurutarak yıpranmasına yol açar.  Peki cildi bu zararlardan kurtarmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Kış aylarında cilt bakımı nasıl yapılır? Güzellik merkezinde yapılan işlemler insana yüzde yüz güven verir mi? Cilt tipini tanımanın önemi nedir?  Tüm bu soruların yanıtını Cildiye Uzmanı Doktor Hüsniye Önelmiş, Manşet Gazetemize özel açıkladı.

İşte Uzman Doktor Hüsniye Önelmiş’in yaptığı açıklamalar.

Konuya kendimi tanıtarak başlamak istiyorum, ben uzmanlığımı 2010 yılında almıştım, iki yıl Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’nde zorunlu hizmet yapmamın ardından dört yıl Özel Hayat Hastanesi’nde Cildiye Uzmanı olarak çalıştım. Daha sonra kendi kliniğimi açtım ve burada hekimlik yapmaya devam ediyorum.

“GÜNEŞ KORUYUCU KREMLERİ YAZ KIŞ KULLANIN”

Konuşmalarının başında bazı yanlış bilinenlere değinen uzman doktor önelmiş, yaygın olarak yanlış bilinen ‘güneş koruyucu sadece yazın kullanılır’ konusuna değinerek güneş koruyucu kremlerin hem yaz aylarında hem de kış aylarında kullanması gerektiğini ifade etti.

Cilt kuruluğu sorunu yaşamamak için kullanılan bakım ürünleri konusunda hassas davranılmasını söyleyen Önelmiş, vatandaşlara duş jelleri yerine kalıp sabun kullanmaları gerektiğini önerdi. Doktor Önelmiş, “Güneşten yıpranmış ciltler bakıma ihtiyacı duyuyor, özellikle duşa girmeden önce bir peeling işlemi uygulanabilir. Sonrasında ise cildi yenilemek adına franksiyonel lazer ile cilt yenileme lazeri yapılabilir. PRP, mezoterapi gibi uygulamalar cildin nemini ve cildin yenilenmesini sağlar. Güneşin getirdiği cilt yaşlanmasını durdurur ve toparlar. Sonbaharda özellikle havalar kuruduğu için mevsim itibariyle ciltte kuruluklar yaşanabilir. Özellikle de kullandığımız sabunlar, şampuanlar, duş jelleri cildin kuru olmasına etki eder. Duş jeli yerine kalıp sabun kullanılmasını vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum. Ayrıca nem özelliği olan sabunlar kullanılmalı, doğal ve zeytinyağlı sabunlar özellikle. Yoğun nemlendiricili sabunlar tercih edilmelidir bana göre sabun anlamında kullanmak için. Onun dışında da özellikle baz nemlendirici kullanılmalı. Güneş koruyucuyu zaten biz cilt uzmanları olarak yaz-kış kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü güneş çıktığı için gün içinde aydınlatıcı ürünler kullanmıyoruz, yani ışığı kullanmıyoruz yani o zaman güneş var aktif olarak hayatımızda ve direk yansıması değil, ışınların yansımasıyla da geliyor. Onun için güneş koruyucularını yaz-kış öneriyorum. Ayrıca güneş koruyucuları havanın kuruluğundan da cildi korumuş oluyor. Cildi nemlendirip, kuru ortamdan korunmasını sağlamış oluyor” ifadelerini kullandı. 

“YAPILAN TÜM İŞLEMLERDE BİR YAN ETKİSİ RİSKİ VARDIR”

İnsanların cildine herhangi bir işlem yaptırmadan önce cilt tiplerini iyi tanıması gerektiğini söyleyen Önelmiş, güzellik merkezlerinin her konuda doğru bilgi sahibi olmadıklarına değinerek uyarılarda bulundu. Doktor Önelmiş, konuşmalarının devamında “Güzellik merkezlerine giden hastalar cilt tipini öğrenemeyecektir, ayrıca hastalığın cildinde oluşacak yapıların işlemi ya da etkileri de vardır. Tüm işlemlerde bir yan etkisi riski vardır. Her uygulamada bir komplikasyon riski vardır. Güzellik merkezleri bunları göz ardı eder, ne yapılıp yapılmayacağını bilmezler. İşlemin yanlış olup olmayacağını, sonuçların neler olacağını bilmezler. Hangi cilt tipi buna uygundur asla bilmez. Esmer tenlilerde risk daha farklıdır, beyaz tenlilerde risk daha farklıdır. Kişiye uygulanacak işlemin, kişiye uyumlu olup olmayacağını değerlendiremez. Her cilt tipine o işlemi yapabileceğini düşünür güzellik merkezleri ve o zaman da yanılırlar. Yanıldıklarında da hastayı suçlarlar, senin cildin uygun değilmiş derler. Oysa ki biz cilt uzmanları bu konuda tecrübeli ve bilgili olduğumuz için kişinin o riskini göz önüne alarak davranırız. O zaman yapılan işlem hastayı da mutlu eder. Yoksa mutlu etmeyecektir ve üzücü olacaktır” dedi.

“YAPILAN İŞLEMİNİN RİSKLERİNİ BİLMEK ÇOK ÖNEMLİDİR”

“Kişiye özel olarak belki birinde sorun çıkmayabilir ama size denk geldiğinde onun için sorun çıkıp çıkması önemli değil, sizin için önemlidir. Olan insanların cildine oluyor. ‘Beş kişiye yaptım bir şey olmadı, size oldu’ diyeceklerdir. Bu çok yanlış bir durum, çünkü cilt tipini tanımıyor, oluşacak riskleri bilmiyorlar. Yapılan işleminin risklerini bilmek çok önemlidir. Nasıl yapılacağını, nerede durması gerektiğini bilmeli. Öyle olmazsa çeşitli sorunlar oluşuyor ama hastalarda oralardayken çok fazla sorun çıkarmıyor çünkü kendisinin de suçlu olduğunu biliyor.  Bize gelen hastalara sürekli, beklenti olarak maksimuma oynuyor. Biz gerçekleri paylaştığımız için hasta çok da mutlu olmuyor. Yeniden bir cilt yaratmıyoruz, o ciltteki mevcut sorunları en aza indirmeye çalışıyoruz ama mevcut cildi tamamıyla başka bir ciltle değiştirmiyoruz. Ama güzellik merkezleri bunu vaat ederek yapıyorlar. Günün sonunda da onların söyledikleri çok da önemli olmuyor, sorun çıkarsa da senin cildin sorunlu diyerek işin içinden çıkıyor.”

“CİLT HASTALIKLARININ TEDAVİSİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPIYORUM”

“Kliniğinde yaptığı çalışmalardan bahseden Önelmiş, “Ben cilt uzmanı olduğum için bütün cilt hastalıklarının tedavisi üzerine çalışmalar yapıyorum. Onun dışında kozmetik uygulamalarda da lazerler vasıtasıyla, franksiyonel lazer var, franksiyonel erbium yağ lazer var. Bunlarla cilt yenileme, cilt kırışıklıklarını açma, cilt tonunu dengeleme noktasında uygulamalar yapıyoruz. HİFU denilen bir cihazım var, fukos ultrason ile ameliyatsız yüz germe ve toparlama yapıyoruz. Sonrasında ise epilasyon lazerim var, epilasyon yapıyoruz. Ayrıca damar lazerim var, bununla da damar tedavileri yapabiliyorum. Onun dışında dolgu, botoks ve ip uygulaması yapıyoruz. Ameliyatsız yüz germede baskı yöntemi uyguluyoruz. Kozmetik uygulamalara yoğun bir ilgi var ama doğru yerde, doğru şekilde davranmayı bizim halkımız pek de bilmiyor.”

“BOTOKS, MİMİK HAREKETLERİNİ DURDURMAKTIR”

Son olarak günümüzde kadın/erkek herkesin yoğun bir ilgi gösterdiği estetik işlemler hakkında birkaç bilgi veren Doktor Önelmiş, “Botoks, mimik hareketlerini durdurmaktır. O kasın aktivitesini durduruyoruz, botoks yapınca gülme kasını bloke etmiş oluyoruz. Bir miktar kaşın aşağı inmesini de durduyoruz, çünkü aşağı doğru çekiyor bu kas. Hem kaş hafif yukarı kalkıyor hem de buradaki o kırışıklıklar ortadan kalkmış oluyor. Botoksla kaz ayağı yani kaş arasına bir alın yapılıyor. Böylelikle alındaki çizgiler ve kaş arasındaki kırışıklıklar da giderilmiş oluyor. Biz,  gündemde olan ve yoğun bir ilgi gören bişektomi gibi estetis işlem yapmadan da yanağı toparlayıp, çene hattını belirginleştirerek biraz daha bişektomi gibi görünen işlemler uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

(HABER: TUĞÇE KAYAR)

Editör: Mahmut Beyaz