Son günlerde etkisini artıran yağmur ve kar yağışı geçtiğimiz hafta sonu Kahramanmaraş’ta yerini şiddetli rüzgâra bırakmıştı. Edinilen bilgiye göre, kent merkezinde etkili olan lodos, karbonmonoksit zehirlenme vakalarını artırdı. Farklı adreslerden gelen ihbarları değerlendiren sağlık ekipleri, zehirlenme şüphesiyle başvuran vatandaşları ambulanslarla hastaneye sevk etti. Bazı vatandaşların ise kendi imkânlarıyla acil servise gelerek başvuru yaptıkları belirtildi. Buna göre, Kahramanmaraş Merkez 27, Elbistan 4, Çağlayancerit 5, Göksun 2 olmak üzere toplam 38 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilendi. Zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuran 38 kişinin yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildiği öğrenildi.


UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı yaptığı uyarıda, her yıl yüzlerce kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini hatırlatarak bacaların kontrol edilmesi, kalitesiz kömür kullanılmaması ve lodoslu havalarda soba yakılmaması gerektiğini belirtiyor.

Karbonmonoksit gazının, öldürme potansiyeli olan, renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğunu ifade eden Uzmanlar, “Bu nedenle karbonmonoksit gazı 'sessiz katil' diye nitelendiriliyor. Zehirlenme nedeniyle her yıl yüzlerce kişi yaşamını yitiriyor. "Halk arasında 'sessiz katil' olarak adlandırılan bu gaz, zehirlenme sonrasında hastaların hiçbir şey hissetmeden derin bir uykuya dalmalarına neden olmaktadır. Ortamda biriken karbonmonoksit solunum yoluyla alındığında kana karışır. Kanda oksijenin yerini alır, oksijensiz kalan hücrelerde ölüm meydana gelir. Kalp beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesi engellenir. Bu organlarda kalıcı işlev bozukluğu gelişir, sakatlıklara ve ölüme uzanan tablolar kaçınılmaz olur. Zehirlenen bir hastada halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi gibi gribal semptomların yanında nefes darlığı, göğüs ağrısı, ani kalp ve solunum durmaları gibi şikayetler gözlenebilir. Kişilerin çoğu uyku sırasında bu gaza maruz kaldıkları için genellikle bu şikayetlerin hiçbirini hissetmezler. Zehirlenerek baygın halde yatan hastalar görüldüğünde öncelikle hemen pencereleri açıp içerinin havalanmasını sağlanmalı ve en kısa sürede zehirlenen kişiyi odadan dışarı çıkartılmalı ve 112 aranmalıdır. Öncelikle ağız ve burun temizliği yapılmalı, solunumunun olup olmadığı değerlendirilmeli, solunumunun olmadığı fark edilirse de temel yaşam desteği uygulanmaya başlanmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmesinde erken davranılırsa ve bir sağlık kuruluşuna başvurulursa tedavisinde başarı oranı artmaktadır."

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz