Özellikle yaz aylarında sıcakların bastırmasıyla birlikte zaman zaman denge kaybı yaşayan vatandaşların nasıl besleneceğini ve ne gibi önlemler alacağını anlatan Diyetisyen Halime Demirciler Karaoğlan, düzenli meyve tüketiminin vücut direncini arttıracağını söyledi. Her öğünde yeşillik içerikli salata tüketilmesini öneren Karaoğlan, tuzdan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

“YEŞİL SEBZE VE MEYVE SEÇİN”
Karaoğlan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:
Düzenli meyve tüketiminin vücut direncini arttırır; İçerdiği antioksidan bileşenler ve vitaminler sayesinde güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı vücudu korur. Meyve tüketiminde şeker içeriği göz ardı edilmemelidir ve aşırı tüketilmemelidir. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit potasyum ve özellikle C vitamininden zengin olduğu için bol bol tercih edilmelidir. Her öğünde maydanoz, dereotu gibi bol yeşillik içerikli salata tüketmeye özen gösterilmelidir.

“TUZDAN UZAK DURUN”
Serinlemek için gazlı içecekler yerine meyve suyu, düşük sodyum içeren soda veya taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Aşırı kahve, çay tüketimi diüretik etki yapacağından vücudun su dengesini bozabilir. Ama aşırıya kaçmadan soğuk kahve gibi içecekler tercih edilebilir. Bu kahvelerin fazla kafein ve krema içermemesine dikkat edilmelidir. Hem protein içeriği hem de glisemik endeksi düşük olması nedeniyle ayrı, sıvı alımını arttırmada oldukça sağlıklı bir alternatif olacaktır. Tuz eklenmeden tüketmeye özen gösterin. İçine nane, salatalık gibi sebzeler ekleyerek posa içeriğini arttırabilirsiniz.

“ÖDEMİ ENGELLEYİN”
Sıcaklar arttıkça kan dolaşımını rahatlatan besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Ödem oluşumunu engellemek için maydanoz, kiraz sapı, semizotu, ananas, zencefil, bamya, kabak gibi besinleri tüketin. Güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi olduğu ve kollajen oluşumunu desteklediği için zeytin yaprağı çayını demleyip soğutarak tüketebilirsiniz.  Çok su içmek de vücudumuzun ödem yapmasını engelleyecektir.

“MİNERALLİ MADEN SULARI TÜKETİN”
İçilecek olan su miktarlarına maden suyu- soda eklemekte fayda var; dolaşıma katıldığından ötürü vücuttan su kadar hızlı atılmayacaktır. Düşük düzeylerde de olsa kaybettiğimiz teri minerallerce yerine koymada en güzel kalorisiz içecektir.

“HAMUR İŞİ YERİNE DONDURMA YİYİN”
Yemeklerin pişirme yöntemi konusunda daha sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Kızartma, kavurma gibi yağlı besinler yerine daha çok ızgara tercih edilmelidir. Fazla baharatlı ve yağlı besinler sindirim sistemi için olumsuz etki yapar. Aynı zamanda besin zehirlenmeleri konusunda protein içerin besinlerin iyice pişirilmesi ve saklanması konusunda hassasiyet gösterin. Hamur içi tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlı tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Özellikle de vazgeçilmezimiz olan Maraş dondurması bu konuda en güzelidir.

“PROBİYOTİK DESTEĞİ ÖNEMLİ”
Son zamanlarda daha sık duyduğunuz Probiyotik takviyesi gerçekten vücudumuz açısından önemli yere sahip. Bağışıklık güçlendirmek, bağırsak florasını düzenlemek için Süt, Yoğurt, Kefir düzenli aralıklarla kullanılmalıdır. Yaz için hatta en güzeli milli içeceğimiz olan AYRAN’dır. Aynı zamanda az tuzlu bir cacık da serinlemenize yardımcı olacaktır.

“BEDEN SAĞLIĞIMIZ İÇİN AÇIKTAN SATIŞI YAPILAN GIDALARDAN UZAK DURALIM!”
Açıkta gıda satışı konusunda özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı dönemlerinde, hemen hemen her semtte faaliyette olan özellikle ulusal ve yerel zincir marketlerin işyeri önlerinde açıkta ve sağlıksız ortamda ucuz fiyatlara tatlı ve unlu mamullerin satışının yapıldığı, insan sağlığı açısından tehdit yaratmaktadır. Herhangi bir gıdanın sağlığa zararlı olup olmadığının saptanmasında bakanlık onayı olmayan bu ürünler yerine denetimi yapılmış, markalaşmış gıdaları satın almak en doğrusudur. Sonuçta kullanılan tüm alet ve ekipmanların, sağlığa uygunluğu, bulaşma riskinin ne durumda olduğu bilinmemektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz