Son günlerde hava sıcaklıklarının hızla artış gösterdiği Kahramanmaraş’ta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ahmet Hakan Bayazıt, hamile bayanlara sıcak karşı tavsiyelerde bulundu. Sık, sık alınacak ılık duşlar sayesinde vücuttaki harareti düşürerek sıcak basması ve uykusuzluk problemlerine iyi gelecektir diyen Dr. Bayazıt, Şehrimizde hava sıcaklıklarının 42 dereceyi bulduğu şu günlerde hamile bayanları uyardı. Hamile bayanların sıcağa zaten her mevsim dayanamadıklarının altını çizen Bayazıt, sıcaklıklar arttıkça rahatsızlık derecesi de o oranda artar. Sabah erken saatlerde veya akşamüstü hava sıcaklığının azaldığı zamanlarda yürüyüşe çıkmanın faydalı olduğunu söyledi.
 

‘UZUN SÜRE AYAKTA KALMAYIN’
Hamile bayanlara seslenen Bayazıt, şöyle konuştu: “Uzun süre ayakta kalmayın, kendinizi yorgun ve halsiz hissederseniz derhal sol yanınıza doğru uzanın ve alın ve kollara soğuk kompres uygulayın. Alnınıza, başınızın üstüne, boyun arkanıza yapılacak olan hafif ıslak, soğuk nemli havlu ile vücut ısısını düşürebilirsiniz. Ayrıca kontrollü bir şekilde sık sık ve derin nefes alıp vermekte vücut ısınızı düşürür. Astım gibi bir rahatsızlığınız varsa, sıcaklarda dışarı çıkmamanız tavsiye edilir. Gebelikte oluşabilen ödem, kilo alımı, bebeğin büyümüş olması, nefes darlığı, mide ekşime ve yanmaları, uykusuzluk, kalp çarpıntısını gittikçe artırır. Aşırı sıcaklar gebe kadınlarda daha kolay vücut ısısı artışına sebep olur ve buda gebelikte tansiyonda dengesizliklere sebep olur. Sık sık alınacak ılık duşlar vücuttaki harareti düşürerek sıcak basması ve uykusuzluk problemlerine de iyi gelecektir.” Güneşin bir D vitamini kaynağı olduğu için gebelik döneminde güneşten bilinçli şekilde yararlanmak gerektiğini anlatan Dr. Bayazıt, “Kemiklere, vücut savunma sistemine ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ancak güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde yani saat 11 ile saat 16 arasında güneşlenmemek, direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak gerekir” dedi.
 

GÜNDE EN AZ 2-3 LİTRE SIVI ALMALI
Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artacağından sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayazıt, ”Sıcak havalarda günde en az 2-3 litre sıvı almak şarttır. Bol su, taze meyve suları, hafif çorbalar, limonata, sıvı miktarı fazla ayranlar vs seçenekler arasındadır. Alınan bol sıvı gebelikte görülme sıklığı artan kabızlık, basur, idrar yolu enfeksiyonları, erken doğum, düşük riski gibi çok önemli rahatsızlıkların oluşmasını engelleyebilir. Gebelerin dışarı çıktıklarında yanlarında su bulundurmaları faydalıdır. Sıcaklarla birlikte artacak besin zehirlenmelerine de dikkat edilmelidir. Gebelikte vajinal akıntılar, mantar enfeksiyonları özellikle yaz aylarında daha da fazladır. İdrarda koku, koyulaşma, yanma, haznede kötü kokulu akıntı, kaşıntı gibi şikâyetlerde derhal hekime müracaat edilmelidir. Sıcak havalarda aşırı terleme ve vücudun katlantılı yerlerin hava almaması sonucunda enfeksiyonlara sebep olabilir. Güneş kızarıklıklara hatta ciltte yanıklarına yol açabilir. Her gün alınan ılık duşlar, pamuklu, terlemeyi ve cildin nemli kalmasını önleyecek rahat hafif ince, açık renkteki kıyafetler tercih edilebilir. Gebelikte melanin denen cildimizin renk hormonu daha yüksek seviyelerde olduğundan güneş ışınlarının yüzde ve ciltte leke oluşturma riski daha fazladır ve yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmadığı taktirde çok rahatlıkla yüzde gebelik maskesi dediğimiz lekeler oluşabilir. Ayrıca güneş gözlükleri ve korumalı şapkalar, mantar enfeksiyonunu engelleyici ter emici rahat, açık renk kıyafetler güneş ışığını yansıttığından tercih edilmelidir. Denizin dezenfektan özelliği olduğundan ve hatta bulaşıcı hastalıkları havuzdan daha kolay kapmak mümkün olduğundan havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Yüzme hem vücut ısısını düşürür ve hem de siatik sinirin üzerindeki yükü alarak gebeyi rahatlatır. Gebelikte yüzülen havuzdaki suyun boy hizasını geçmeyen derinlikte yüzülmesi, olası kramp riskine karşıda önemlidir. Gebelikte dalma önerilmez. Havuz veya denizde oluşabilecek kramplara karşı yalnız yüzülmemesi de tavsiye edilir. Gebelikte yapılan egzersizlerde bol, bol ara verip soluklanmalı ve susamayı beklemeden bol su içilmelidir. Gebelerin eşleriyle yapacakları sabah ve akşam yürüyüşleri hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok yararlıdır. Genel olarak doğuma 2 kala uzun süreli yolculuklar tavsiye edilmez. Gebelikte geçirilecek tatil yerinin temiz, havalandırması olan, hastaneye yakın bir yer olması tercih edilmelidir. Sağlık, mutluluk ve huzur dolu yaz gebelikleri geçirmeniz dileklerimle.”

Haber: Çiğdem Kaplan

Editör: Mahmut Beyaz