Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Recep Akdağı’ın Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında “Gereksiz yere sezaryen oranlarını çok yükseltmiş olan özel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız olacak. Bunu da önümüzdeki aylardan itibaren bütün Türkiye’de yaşayacağız” açıklaması üzerine gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Coşkun, sezaryen sıralamasında Kahramanmaraş’ın durumunu değerlendirdi.

MEVCUT DURUMDA İYİLEŞME

Bakanlığın uygulamaya koyacağı Sezaryen Denetimi uygulamasının ayrıntılarını anlatan Coşkun, mevcut durumunun iyiye götürülmesinin amaçlandığını vurguladı. Coşkun, “Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşümün 2. Fazını başlatmış oldu ve bu faz içerisinde hem önemli sağlık parametrelerinin iyileştirilmesi hem de daha kaliteli sağlık hizmeti sunulması amaçlandı. Yine bakanlığımızın hazırladığı birinci fazda sağlığa erişilmesini kolaylaştırmak vardı ve bu aşamada tamamlandı. Şimdi ise önemli parametrelerden bir tanesi de bizim sezaryen oranlarımızdır. Mevcut durumun daha iyiye götürülmesi adına bakanlığımızda belirli ön çalışmalar yapılıyor çalışmalar sonuca varınca konu netlik kazanacak ve yaptırımlarla alakalı planlama aşamasına geçilecek. Yapılan planlama ile birlikte de nasıl bir yol izleneceği kararlaştırılacak” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI OLAN NORMAL DOĞUM’

Normal doğum ve sezaryen doğum arasında kıyaslama yaparak normal doğumun hem anne hem de bebek açısından daha sağlıklı olduğunun altını çizen Coşkun, anne adaylarının sezaryen doğuma daha fazla ilgi gösterdiklerini kaydetti. “Günümüzde isteğe bağlı sezaryen doğum oranları çoğaldı bunu önlemek içinde yaptırımlar getirilecek. Bayanlar korkularından kaynaklı olarak hamilelikte ki ağrıların sızıların olacağı, sıkıntı yaşayacağı korkusuyla sezaryen ile doğumu daha cazip gibi görüyor ancak normal doğum hem annenin hem de çocuğun sağlığı için daha önemlidir. Normal doğum sırasında çocuk doğarken alması gereken vücudunda bilinçli savunma sistemi denilen sistem normal doğum esnasında kazanılıyor. O nedenledir ke normal doğum hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Sezaryen ile olan doğumlarda ise ikinci ve üçüncü gebeliklerde sıkıntılar yaşanabiliyor. Bizler ise sağlıkçı olarak sezaryen doğumu önermiyoruz. Tüm bayanları normal doğum yapmayı öneriyoruz”

EN DÜŞÜK ORAN KAMUDA’

Sezaryen doğumlarında en düşük oranın kamuda olduğunu ifade eden Coşkun, uygulama ile birlikte özeldeki sayının kamuya eşitleneceğini söyledi. Coşkun, “Sezaryen doğum oranlarına bakıldığı zaman en düşük oran kamudadır. Sonrasında ise özel hastaneler ve en sonda üniversite hastanelerindedir ancak üniversitelere tehlikeli vakalar gittiği için sayılarının yüksek olması da normaldir. Özel hastanelerde de sezaryen doğumlarının kamuya eşdeğer olmasını istiyoruz. Bundan dolayı da bakanlığımızın başlatmış olduğu çalışma ile bu özeldeki sezaryen oranlarını kamuya yaklaştırmak azaltmak amacıyla bu düzenleme yapılacaktır” şeklinde konuştu.

SEZARYENDE KAHRAMANMARAŞ KARNESİ

Sezaryen doğum oranlarında Kahramanmaraş karnesini açıklayan Coşkun, ilk sezaryen sıralamasında Türkiye ortalamasının altında tüm sezaryen sıralamasında ise Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığımızı söyledi. Coşkun, ilk ve tüm sezaryen oranlarını şu şekilde sıraladı: “Kahramanmaraş’ta sezaryen doğum oranlarına bakıldığı zaman sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda oran yüzde 15,5 iken, üniversite de yüzde 31,2, özelde ise yüzde 33,9 olmuş. İlk sezaryen oranlarında Türkiye ortalamasına bakıldığı zaman 27,2 iken il genelinde ilk sezaryen ortalaması yüzde 23,17’dir. Ortalamalara bakıldığı zaman ise il olarak ilk sezaryen doğumda Türkiye ortalamasının altındayız. Tüm sezaryen oranlarına bakıldığı zaman ise Türkiye ortalaması toplamda 53,1 iken bu sayı Kahramanmaraş’ta yüzde 56,4 olarak gerçekleşmiş ve sonuç itibari ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer almışız. Kahramanmaraş’ta üniversite ile özel hastanelerin ortalama değerlerine bakıldığı zaman birbirlerine denk olarak gerçekleşiyor. Özel tüm sezaryende 75,1 iken üniversite ise 75,2’dir. Kamu hastanelerinde ise 42,7’dir. Bu durum sonucunda da ilk sezaryene göre Türkiye ortalamasının üzerinde oluyoruz. Bundan sonraki süreçte de sağlık bakanlığının uygulamasıyla birlikte özel hastanelerde yüksek seviyelerde seyreden sezaryen doğumlarını aza indirgemeye çalışacağız. Durum sonucunda da Türkiye ortalamasının altına düşeceğiz.”

COŞKUN’DAN ANNE ADAYLARINA TAVSİYE

Son olarak vatandaşlara ve özellikle de anne adaylarına uyarılarda bulunan Coşkun, görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Özellikle vatandaşlarımızdan isteğimiz, kesinlikle bu konularda ki karar vericinin hekim olmasını halkın hekimlerden illa sezaryen olmak istiyorum gibi taleplerinin olmamasını ve böyle bir talepte bulunmamalarını istiyoruz. Endikasyon dışı bilimin, tıbbın, bilimsel gerçekler içerisinde gerekmeyen sezaryen girişimlerinin önlemesi adına kendilerinin talepte bulunmamasını istiyorum ve gerek görülmediği zaman yaptırılmamalı.”

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz