Yazılı bir açıklama yapan Demirci, sağlıkta yaşanan şiddetin en son kurbanının Dr. Fikret Hacıosman olduğunu kanunlarla ilgili bir düzenleme yapılmazsa şiddetin son bulmayacağını belirtti.

Demirci şöyle konuştu: “Çalışanları, büyük bir özveriyle halkımıza hizmet vermektedir. Yetersiz sayıyla, sağlık hizmetlerinin sunumunda bir devrim yapan ve sağlıkta dönüşümün mimarı olan sağlık çalışanlarımız şiddet olaylarına maruz kalması bizi derinden üzmektedir. Tükenmişlik sınırında hizmet veren, yoğun çalışma şartlarıyla mücadele eden sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması, hem bakanlığın hem de millet olarak bizlerin ortak sorumluluğudur. Türkiye el birliğiyle, sağlıkta şiddet ayıbından kurtulmalıdır

BİREYSEL TEPKİLER ÖNEMLİ

Şiddet uygulayan ya da şiddet uygulamaya meyilli kişilere, bireysel veya toplumsal tepkiler de şiddetin önlenmesinde önemli bir adım olacaktır. Sağlık çalışanlarına sahip çıkılması, hizmet kalitesinin artmasına büyük ölçüde katkı sunacaktır. İstanbul’da tedavi ettiği hastası tarafından ateşli silahla saldırıya uğrayan Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret Hacıosman, hayatını kaybetmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere sağlık camiasının ve tüm Türkiye’nin başı sağolsun.

ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Sağlık çalışanları olarak her gün şiddete maruz kalmakta ve dün kaybettiğimiz arkadaşımız gibi ölümle karşı karşıyayız. Şifa veren ellerin hasta ve hasta yakınları tarafından şiddet görmesi bizleri derinden sarsarken bu durumun artarak devam etmesi ise endişelerimizi arttırmaktadır.

Şiddetin önlenmesine yönelik kalıcı ve caydırıcı önlemler alınması artık zaruri bir ihtiyaçtır. Şiddetin önlenmesine yönelik toplumsal olarak hareket etmeliyiz. Zor şartlar altında görev yapan sağlık çalışanlarının bir de şiddet endişesiyle çalışmaları, hayatlarını da olumsuz etkiliyor. Çalışanlara yönelik şiddet uygulayanların sağlık giderlerinin SGK tarafından karşılanmaması, özellikle fiziki şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması ve ağır hapis cezaları verilmesi dâhil her türlü önlem artık gözden geçirilmemeli, bir an önce alınmalıdır.

SAĞLIK BAKANI AÇIKLADI

Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın ‘Böyle süremez, TBMM'nin yasama döneminin ilk gündemlerinden biri sağlıkta şiddet konusu olacak. İçişleri ve Adalet Bakanlıkları ile koordineli olarak hukuki ve icrai çalışmalarımızı sürdürüyoruz’ açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sağlıkta şiddete karşı etkili, caydırıcı cezai işlem uygulanması için alınacak önlemleri önemsiyoruz.

Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak Bakanlığımıza ve diğer ilgili yerlere sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik ilettiğimiz önerilerimizin dikkate alınması yaptığımız çalışmaların beyhude olmadığını göstermektedir.

KARŞILIĞI OLSUN

Sayın Bakanımızın şiddetle ilgili ‘Bu böyle süremez’ demecinin TBMM, İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nda vakit kaybedilmeden karşılık bulacağını temenni ediyoruz. Bu konuda üzerimize düşen bir görev olursa da Sağlık-Sen olarak her zaman hazır olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyoruz”

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz