Pandemi döneminde özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu birkaç aylık sürede evlere kapanan ve hareketsiz yaşam süren insanlar, hayatın normalleşmeye dönmesiyle birlikte soluğu fizyoterapistlerde aldı. Hareketsiz yaşamdan ötürü kişilerin birçok fiziksel problemle karşılaştığını söyleyen Fizyoterapist Şeyma Yılan, “Postür bozuklukları, mekanik kaynaklı problemler zaten var olan kronik hastalıklara kas güçsüzlüğü, akciğer kapasitesinin azalması, dolaşım sistemindeki bozukluklar eklendi” dedi.

“İNSANLAR HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ ANLADI”
Yılan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Pandemi boyunca evlere kapanmak zorunda kaldık. Sokağa çıkma yasakları insanları daha da olumsuz etkiledi. Yeni normal hayatta insanlar aslında hareket etmenin fiziksel aktivitelerin önemini anladı. Pandemiden sonra fizik tedaviye ve fizyoterapiye olan ilgi arttı diyebiliriz. İnaktivite ile birlikte obezite ve depresyon başta olmak üzere sağlık sorunları daha da arttı. Postür bozuklukları, mekanik kaynaklı problemler zaten var olan kronik hastalıklara kas güçsüzlüğü, akciğer kapasitesinin azalması, dolaşım sistemindeki bozukluklar eklendi. Aslında egzersiz ve spor kandaki dopamin ve serotonin seviyesini arttırdığı için daha dinç ve mutlu hissetmemizi sağlar. Hareketsiz yaşamla kandaki bu hormon seviyeleri artmadığı için ruhsal bir çöküntü de kaçınılmaz oluyor.

“FİZİK TEDAVİNİN TEMELİNDE HAREKET VARDIR”
Her hastalık kendine göre tedavi yöntemi barındırır. Genel olarak söyleyecek olursak fizik tedavinin temelinde hareket vardır. Hastalara egzersiz tabanlı bir rehabilitasyon yöntemi uygulanır ve ekstra sıcak-soğuk ajanlar, elektroterapi, robotik rehabilitasyon, ayna terapisi, uzay terapisi gibi çok fazla çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

SINIKÇI, MASÖR ANTRENMAN KOÇLARI, ROT BALANSÇILAR…
Hareket kısıtlılığına yol açan her türlü yaralanma, ağır hastalık ve yaşlılıkta doğru ve etkili tedavi yöntemini kullanarak ilaçsız tedavi eden bir tıp dalıdır. Doğru bilinen yanlışlar çok fazladır diyebiliriz. Fizik tedavi 4 yıl okulunu okumuş fizyoterapist unvanını almış kişilerce yapılır. Sınıkçı, masör antrenman koçları, rot balansçıların bu işi yapmaya yetkileri yoktur. Sizi bir kremle, elektrik süpürgesi ile veya lavabo pompası ile tedavi etmek isteyen yâda rot balansçıda belinizi çekmek isteyen insanlar olabilir. Lütfen bu kişilere aldırış etmeyin. Doğru ellerde doğru tedaviyi alın.”

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz