Türkoğlu’nda uzun süre veterinerlik yapan ve daha sonra Kahramanmaraş merkezde faaliyetlerini yürüten Veteriner Ali İskender Beyazıt, gazetemize pandemi döneminde hayvan sahiplenin insanlar hakkında konuştu. İnsanların hayatını kaybetmesine sebep olan ve hala tüm dünyada tehdit oluşturmayı sürdüren koronavirüsün, birçok alışkanlığımızı değiştirdiğine değinen Beyazıt, tedbirler kapsamında evde kalan insanların yalnızlık duygusunu giderecek ve güzel vakit geçirecek bir dost aradığını, bu dostluğu da kedi ya da köpek sahiplenerek bulduklarını söyledi. Kedi veya köpek beslemenin psikolojik ve duygusal anlamdaki faydalarını anlatan Veteriner Hekim Beyazıt, bazı insanların hayvan beslemeyi tam bilmediği için pandeminin ilerleyen süreçlerinde hayvanlarda sağlık sorunları yaşadıklarını bildirdi. Beyazıt ayrıca, kimi insanların da sahiplendiği yavru hayvanı büyüdükten sonra sokağa attığını vurguladı.

“KEDİ, KÖPEĞİN DOSTLUĞU GÜZELDİR”

Veteriner Hekim Ali İskender Beyazıt konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Eskiden insanlar ailesi ile yaşıyordu, evin içiresinde bayağı insan vardı o yüzden sohbet edecek olsun, vakit geçirecek olsun bu konular yapılabiliyordu aile içerisinde. Şimdi ise sosyal medya olsun, insanların birbirine güven kaybı olsun bunlar insanları birbirinden uzaklaştırdı. Eskiden büyük büyük evlerde oturulurdu. Şimdi 1+1 ya da stüdyo daireler içerisinde 1-2 kişi yaşıyor. Şimdi tek başına yaşayan insan için televizyon, sosyal medya bir yere kadar ama insan evde bir ses istiyor, bir miyavlama olsun, insana sıcaklık gösteren bir canlı istiyor. Şimdi insanlardan uzaklaşmışsın ne yapacaksın? Hayvanlara yöneleceksin. Kedi, köpeğin dostluğu güzeldir, insana olumlu tarafları vardır; Bu sağlık olur, yalnızlığını fazlasıyla, seni tempoya sokar, sabah uyandırır seni, hem yeni istiyor hem suyunu istiyor ama onun yanında seni erkenden uyandırır, hareketlendirir, illa gel benimle oyna der böyle zaman geçirirsin.

“2 GÜN SONRA HAYVANIMIN AĞIZI KOKUYOR DİYE GETİRİYOR”

Pandemi döneminde insanlar evde olunca bu olaylar çıktı. Birçok kişi evine hayvan aldı iyi güzel buna bir şey demedik evlere gittik aşısını yaptık ama her insan kedi köpek beslemeyi tam bilmiyor. En basit konuyu söyleyeyim; yem. Eğer kendi yeminizi yapmıyorsanız, hazır yem alacaksınız, hazır yemde hepsi sıkıntılı. Bazı hayvanlarda mide bağırsak problemlerine neden oluyor, kliniğe getiriyorlar biz tekrar hayvanı sağlıklı hale getirmek için bayağı uğraşıyoruz. Bu zamanda yumuşak mamaya yöneldiler o da olmuyor çünkü hayvanların diş tartarları oluşuyor. Normalde bir şey kemirmesi lazım doğasında var, kemirecek ki dişleri sağlıklı olacak. Bunları bilmeyen hayvan sahibi hayvanı oluyor eve koyuyor 2 gün sonra hayvanımın ağızı kokuyor diye getiriyor.

“YAVRULARI BÜYÜTTÜLER SOKAĞA ŞUTLADILAR”

Pandemi döneminde hayvan beslemeye başlayan insanların yüzde 50-60’ı bize getirip bakımlarını, aşılarını yaptırdı. Sonuçta bu hayvanlarında insanlara geçen hastalığı, geçmeyen hastalığı var ama hayvanların zamanında aşısını yaptırdığınızda hiçbir korkunuz olmasın. Bazı insanlarda sahiplendi hayvanı daha sonra sokağa attı. Yavru aldılar büyüttüler ondan sonra baktılar çok zahmetli direk sokağa şutladılar. Tamam, da bu hayvan evde yaşamaya alışmış önüne mama konmasına alışmış sokakta ne yapmasını bekliyorsun kedi veya köpeğin. Sudan çıkmış balık hesabı yaşıyor hayvan. Bazıları tuttu sırf dışarıda gezeyim diye kedi köpek alanlar vardı. Şimdi hayvan barınağına gidin dolu kedi, köpek var. Kedi ve köpekler canlıdan öte bir hayvan hani bunu siz bıraktığınız an bunalıma girip yemini yemiyor intihar ediyor, fazla duygusal.

“MUTASYON GÜN GEÇTİKÇE DEĞİŞTİ”

Normal koronavirüs her hayvanda zaten vardı ama hiçbir zaman insanlara bulaşmazdı. Bu koronavirüs mutasyon geçirince insanlarında o hayvanları yemesi sonucu bu durum çıktı ortaya. Yeme yoluna gidilince iş farklı bir yere gitti. Mutasyon gün geçtikçe değişti. İlk başta Covid-19’la başladık sonra başka bir forma dönüştü. Şu an yanlış hatırlamıyorsam dünyada 3 tane forma olması lazım. Şimdi aşı üretmeye çalıyorlar tamam birinciye aşı ürettik aynı aşı ikinci de çalışmıyor.

“HAYVANLAR İNSANLARA HER ŞEYİ AŞILIYOR”

Biz 1987 kuşağı olarak az çok hayvanların içerisinde büyüdük bizden sonraki nesil hayvanlarla arası bağ olarak koptu. Niye? Apartman çocuğu dediğimiz tabir olur ya ona döndü. Hayvana sevgi göstermeyen diğer canlılara doğal doğal sevgi gösteremiyor. Şimdi hayvanlar insanlara her şeyi aşılıyor; merhametten tutun, sevgi, saygı gibi birçok şey öğrenebiliyor.

HEM SİZE HEM KENDİSİNE YARARLI OLUR

Kedi köpek olsun başka canlılar olsun evde beraber yaşıyorsa düzenli kontrollerini yaptırsınlar. Zamanında kontrollerine götürürseniz hem tedavi masrafı olsun hem beslediğimiz canlılar olsun bunları hasta olmadan biran önce tedavi etmiş olursunuz. Hem size hem kendisine yararlı olur.

“OLAY İYİCE FABRİKASYONA DÖNMEYE BAŞLADI”

İnsanlar hayvancılığa yönelmiyor. Mesela çobanlık benim nezdimde güzel bir meslektir. Şimdi çobanlar para kazanamadı, çocuklarına bu işi yapmayın, okuyun dedi. Sonuç olarak hayvancılıkta gittikçe azaldı. Bu azalan açığı da şirketler doldurmaya başladı. Büyük çiftlikler var ama şirketin çiftlikleri, olay iyice fabrikasyona dönmeye başladı. Böylelikle mera yerine besi hayvancılığına döndük zaten mera dediğimiz şey eski usulüyle kalmadı. Niye? Bir arkadaşımız gitti içine ev yaptı, bir tanesi çevirdi bağ yaptı. Normalde köylülerin meralarını korumak gerekiyor, korusaydı ondan sonraki nesil bu işe devam erdi.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz