Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi’nde yine çok önemli bir ameliyata imza atıldı. Aniden başlayan nefes darlığı nedeniyle ikamet ettiği Pazarcık’ta Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ancak tedavisinin mümkün olmadığı gerekçesiyle Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne sevk edilen fakat burada da yapılan tetkikler sonucu ameliyat edilmeyerek ölümüne kesin gözle bakılan 82 yaşındaki Atey Çiftepala isimli kadın hasta Tıp Fakültesi’nde hayata yeniden döndü. 82 yaşındaki hastanın başarılı bir şekilde ameliyatını yaparak kalp ve akciğer damarlarındaki pıhtıları çıkartan Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Eroğlu, yaşanan süreci gazetemize anlattı.

İKİ AKCİĞER DAMARI VE KALBİN İÇİNİ TIKAYAN PIHTI…
Hastanın iki akciğer damarı ile kalbin içini tıkayan pıhtıların olduğunu ifade eden Eroğlu, “Altey teyze 82 yaşında bir bayan hasta. Pazarcık’ta aniden başlayan bir nefes darlığıyla oradaki devlet hastanesinden bizim buradaki Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde sevk ediliyor. Necip Fazıl’da yapılan tetkikler sonucunda her 2 akciğer damarında tüm akciğer damarlarını tıkayan ve kalbin içini de tıkayan bir pıhtı olduğu görülüyor. O sırada Altey teyzenin ciddi nefes darlığı, göğüs ağrısı oluyor. Hastaya yapacak hiçbir şey yok. Buna ilaç tedavisi vereceğiz ama hasta yakınlarına da bu hasta ölür diyorlar. Bu hastamızın da bir yakını devlet hastanesinde doktor. Tesadüf bana ulaştı ve durumu anlattı. Bende hemen gönderin ameliyata almak lazım dedim” ifadelerini kullandı.

DAKİKALARLA YARIŞTIK”
Hastanın Tıp Fakültesine getiriliş ve ameliyata alınış sürecinde dakikalarla yarıştıklarını söyleyen Eroğlu, “Doktor beyle konuştuktan sonra hasta hemen acil 112 ile getirildi. Çok hızlı bir şekilde ameliyata aldık çünkü ölmek üzereydi. Bu anlamda gerçekten dakikalarla yarıştık. Ameliyatta hem kalbin içinde hem de akciğerin her iki ana damarında tamamına yakını pıhtı ile doluydu. Biz bu pıhtıları çok hızlı bir kalbi de durdurmadan çıkarttık. Çok kısa süren ve çok başarılı olan bir ameliyatta. Hastamız ertesi gün yoğun bakımda yürüttük. Hastanın yaşının çok ileri olmasına rağmen bu ameliyattan çok ciddi anlamda fayda gördü. Biz 3’üncü gün hastamızı taburcu ettik. Bugünde kontrole geldi. Kontrolde biz kalp ultrasonuna baktığımızda hiçbir pıhtının olmadığını, damarların tamamen açık ve temiz olduğunu gördük” şeklinde konuştu.  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz