Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde ve şu anda yaşadığımız kontrollü sosyal hayat döneminde Türk Kızılayı’nın Kahramanmaraş’taki çalışmaları ile bağışçı sayısındaki genel grafik hakkında bilgi veren Türk Kızılayı Kan Bağış Merkezi Müdürü Okan Erdoğan, pandemi sürecinde Kızılay’ın kan stoklarında ciddi bir eksilme olduğunu söyledi. Normalleşmeden sonra stok sayılarının hızla arttığını ancak bu sayının bir sonraki herhangi bir salgın yâda afet için yeterli olmadığını aktaran Erdoğan, şu anda halihazırda dışarı çıkabiliyorken insanları kan vermeye davet etti. Kışın durumun daha da kötüleşebileceğini ve buna karşın kan stoklarını çıkarabildikleri kadar üst seviyelere çıkarmak istediklerini anlatan Erdoğan, bunun için bağışçılara ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Geçen yıla oranla bu yılda bağışçı sayısında yüzde 30’luk bir düşüşün yaşandığının altını çizen Erdoğan, kan temin etme noktasında bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

“SAHA EKİPLERİMİZ AKTİF OLARAK GÖREV YAPIYOR”
Erdoğan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu tip bir salgın öngörülmese bile farklı çeşitli afetler için hâlihazırda kritik stok seviyesi bulunduruyordu. Ulusal anlamda belli stok seviyelerinin üstünde kanı hazır olarak tutmaya çalışıyordu. Yani covid sürecinden önce önden bir hazırlığımız vardı. Bu hazırlığın sayesinde pandemi döneminde bağışçımıza ulaşamadık ama hastanelerimizde herhangi bir kan açığı yâda eksiği yaşamadık. Yalnız tabii ki bu süreçte stoklardan kullanıldı. Haziran ayına geldiğimizde normalleşme süreci başladığında bizde tekrar mevcut harcanan stokları yerine koymak için bir çaba içerisine girdik. Vatandaşlarımıza ulaşabilmek için daha önce açmadığımız, kullanmadığımız, covid sürecinde kapattığımız bazı yerleri tekrar değerlendirmeye çalıştık. Tabii bir aşamaya kadar yerine koyabiliyoruz ama özellikle kapalı alan ekiplerimiz vardı. Virüs kaynaklı kaygılardan dolayı bu tip ekiplerin birçoğuna gidemiyoruz. Bu anlamda daha ziyade saha ekiplerimiz aktif olarak görev yapıyor. Ama onlarda da bir azalış var. Vatandaşımızın daha az ziyaret ettiğini fark ediyoruz.

“4 KİŞİNİN KAN VEREBİLDİĞİ ARAÇLARIMIZDA ŞU ANDA 2 KİŞİ AYNI ANDA KAN VEREBİLİYOR”
Normalde 4 kişinin kan verebildiği araçlarımızda şu anda 2 kişi aynı anda kan verebiliyor. Bu konuda da vatandaşlarımızdan duyarlılık ve anlayış bekliyoruz. Kan bağışı esnasında bekleme süresi uzuyor. Bunun nedeni de az önce dediğim gibi 4 kişinin kan verdiği araçlarımızda 2 kişi artık kan verebiliyor. Buda onların sağlığı açısından önemli. Çünkü onların bulunduğu ortamda bir yoğunluk oluşturmamaya çalışıyoruz.

“VATANDAŞLARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KAN VEREBİLİR”
Sayılarımız düştü ama bizim aldığımız tedbirlerde buna destek oluyor. Normalde daha az potansiyelde bir kan alımı var. Vatandaşımızın da tedirginliklerinden dolayı daha az ziyareti var. Ama vatandaşlarımıza şunu söyleyebiliriz; kan aldığımız araçlarımız kan merkezimiz hepsi klor içerikli çözeltilerle gün içerisinde 3 defa temizlikleri yapılıyor. Gün sonunda özel solüsyonlarla yüzey temizliklerimiz yapılıyor. Bu anlamda virüsün bulaşmaması için gerekli bütün hijyenik şartlar ve temizliklerin hepsini kurumsal olarak sağlamaya çalışıyoruz. Zira personelimizde hem kendine hem vatandaşımızı korumak için kişisel koruyu ekipmanını sürekli üstünde bulunduruyor. Bunlarla vatandaşımızı mümkün olduğunca korumaya çalışıyoruz. Bu açıdan vatandaşlarımızın Kızılay’a kan vermeye geldiğinde bir endişe duymasına gerek yok. Herhangi bir sağlık kuruluşu olarak ta düşünmeyin. Çünkü aşağı da ateş ölçümü yapıyoruz ve ateşi olmayan kişileri içeriye alıyoruz. Bu açıdan Kızılay’da kan vermenin herhangi bir endişe verici durumu yok. Bu anlamda bağışçılarımızı kan vermeye davet ediyoruz.

“İMMÜN PLAZMA BAĞIŞI DA ALIYORUZ”
Tabii bu süreçte İmmün Plazma bağışı da alıyoruz. İmmüm Plazma bağışında da iyileşen ve covid sürecini atlatmış vatandaşlarımızı Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi’ne tesis edilen bir araçla bağışlarını bekliyoruz. Bu konuda çok fazla başvuru var. Buradaki amaçta hastalara daha hızlı bir şifa sağlamak. Tedavilerine destek olmak. Bu konuda da iyileşmiş ve hastalığı atlatmış vatandaşlarımızın kanver.org yâda 168 üzerinden ulaşarak randevu almalarını ve Gaziantep Bölge Kan Merkezi’ne giderek İmmüm Plazma bağışlarını yapmalarını istiyoruz. Bu bağış hasta insanlarımızın daha çabuk iyileşmesine, mevcuttaki hastalığında daha çabuk ortadan kalkmasına faydası olacaktır.

“STOK SEVİYEMİZDE ŞU AN İÇİN BİR SIKINTI YOK”
Şu an için stok seviyemizde herhangi bir sıkıntı yok ama belli bir hedef koyuldu. Kış döneminde daha kötü bir gün yaşar mıyız? Kaygısıyla mevcut stokları belirli bir seviyenin üstünde olmasını amaçlıyoruz. Buda tabii ki bağışçılarımız ne kadar kan bağışlamasıyla alakalı bir durum. Şu andaki normalleşme sürecinde yaşadığımız bu hareket edebilme özgürlüğünü kullanmamız lazım. Çünkü ilerleyen günlerde neler olacağını bilmiyoruz. Bu pandemi sürecinden önce böyle bir şeyin olası bile kafamızda yoktu ama bundan sonraki süreçlerde neler yaşayacağımızı bilmiyoruz. Bu sıkıntıyı tekrar yaşamamak için özellikle bağışçılarımızın bu dönemde kan merkezi olarak yoğun bir ilgisini bekliyoruz.

“DEPODA BEKLEYEN KANIN SAYISINI ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Geçen yıla oranla bu yılki bağışçı sayımızda yüzde 30’luk bir düşüş var. Kan temininde bir sıkıntımız yok ama stokun yükselmesi önemli. Yani depoda bekleyen kanın sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Pandemi sürecinde 1 Haziran’a kadar kritik stok seviyesinin altına düştüğümüzü zaten genel başkanımız açıklamıştı. Şu an için ekstra bir durumumuz yok. Esas amacımız istenenin biraz daha üstünde stokumuzun olması. Çünkü kış döneminde kan arayan insanlarımızın sayısının mümkün olduğunca az olmasını istiyoruz.

Editör: Mahmut Beyaz