Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlarda salgın olan gribal enfeksiyonlarda artmış durumda. Salgın olan hastalıkla ilgili nasıl korunacağımızı ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini Uzm. Dr. Faruk Atlı, gazetemize anlattı.
Kış ayları yaklaşırken havanın bir ısınıp bir soğuması bağışıklık sistemindeki zayıf bünyelerde hastalıkları da tetikliyor. İlkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemde başta ülser, baş ağrısı yorgunluk gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebildiğini söyleyen KBB ve baş-boyun Uzmanı Dr. Faruk Atlı, gribal enfeksiyonlara karşı nasıl önlem alınabileceğini ve bu dönemlerde nelere dikkat edileceği konusun da Manşet Gazetesi haber ekibine anlattı. Atlı, Yine mevsim itibariyle gün içinde ısı farklılıkları olduğu için bu dönemde üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülmektedir. Kıyafete dikkat edilmeli anlık güneşlere aldanıp yazlık kıyafetlerle dışarı çıkılmamasını öneriyorum” dedi.

‘GRİP AŞISI YAPTIRILMALI’
Sonbahar aylarının diğer mevsim aylarına göre insanı daha çabuk hasta edebileceğini söyleyen Atlı, bu dönemde vatandaşlara grip aşısı yaptırmaları çağrısında bulundu. Atlı, “Sonbahar ve kış ayları sağlık açısından diğer aylara göre daha sıkıntılı aylardır. Bu nedenle bu aylarda vatandaşlarımız sağlığına daha çok dikkat etmelidir. Özellikle bizimde alanımıza giren üst solunum yollarının gribal enfeksiyonları bu aylarda sık görülmektedir. Bu nedenle Kulak, burun ve boğaz (KBB) ve baş-boyun cerrahi uzmanı olarak bu dönemle ilgili birkaç önlemi hatırlamakta fayda var. İlk olarak bu dönemde gribal enfeksiyonların sık görülmesi nedeniyle sonbahar girişinde grip aşısının yaptırılması vatandaşlarımız için faydalı olacaktır. Grip aşısı ekim ayı sonuna kadar yaptırılabilir” ifadelerini kullandı.

‘ALERJİK ORTAMLARDAN UZAK DURULMALI’
Sonbahar aylarında alerjinin daha çok yaygınlaştığını söyleyen Atlı, bu nedenle çeşitli alerjik yapacak hayvan ve eşyalardan vatandaşların uzak durmasını önerdi. Atlı, “Mevsim itibariyle alerjinin sık görüldüğü sonbahar aylarında alerjik ortamlardan uzak durulmalıdır. Özellikle alerjik bünyeye sahip olan kişiler evde kedi, köpek ve kuş gibi hayvanları beslememeli, temizlik yaparken maske takmalı, evde yünlü halı kilim yastık yorgan kazak bulundurmamalıdır. Rüzgârlı havalarda sokağa çıkmamalı, ağaçlıklı çiçekli bölgelerde dolaşmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘ANLIK GÜNEŞLERE ALDANILMAMALI’
Mevsim itibariyle anlık güneşlere aldanılıp dışarı yazlık kıyafetlerle çıkılmaması gerektiğini söyleyen Atlı, vatandaşları bu konuda dikkatli olması için uyardı. Atlı, sözlerine şunları ekledi: “Yine mevsim itibariyle gün içinde ısı farklılıkları olduğu için bu dönemde üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülmektedir. Kıyafete dikkat edilmeli anlık güneşlere aldanıp yazlık kıyafetlerle dışarı çıkılmamasını öneriyorum. Bu dönemlerde özellikle çocuk yaşlarda sık sinüzit olunur ve iyi tedavi edilmezse süratle kronikleşir. Bu nedenle gençlerimizin sokağa banyo sonrası saçlarını iyice kurutmadan çıkmalarına müsaade etmemelidirler. Çünkü çocuk yaşlarda müzminleşen sinüzit insanları ömür boyu etkiler. Ayrıca bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonları çok görüldüğü ve damlacık yoluyla çok yayıldığı için okul ve işyerleri gibi kalabalık ortamlarda öksüren aksıran insanlardan uzak durulmalıdır.”

‘VÜCUT DİRENCİ SAĞLAM TUTULMALIDIR’
Üst solunum yollarından korunmanın en önemli yolu vücudu güçlü tutmak olduğunu belirten Atlı, bu nedenle vatandaşların vitamin deposu olan sebze ve meyve tüketmeleri gerektiğini söyledi. Atlı, “Üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmanın en önemli yollarından biri de vücut direncini sağlam tutmak güçlendirmektir. Bu nedenle vitamin deposu olan sebze ve meyvelerden son derece fazla faydalanılmalı ve gerekirse takviye vitamin ve vücut direncini artıran ilaçlar alınmalıdır” dedi.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz