Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve her geçen gün tüm dünyada yayılım hızı artan Covid-19 salgınıyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Ateş, havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkacak olan grip etkeninin kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Diğer grip etkenleri de genellikle Influenzalara bağlı oluştuğunu belirten Ateş, “İnsanların grip aşısı yaptırmaları önerisinde bulunuyorum. İki virüsün aynı anda kişiye enfekte olması hastalığın çok daha ağrılı geçmesine neden olur. İnsanlarımıza grip aşısını yaptırmalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.  

“AVRUPA’DA İKİNCİ DALGA BAŞLADI”
Ateş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Covid-19 zaten bir pandemi. Pandemi demek tüm dünyada yaygın görülen bir enfeksiyon demektir. Biliyorsunuz korona virüs Çin’den çıktı. Daha sonra Çin’de kontrol altına alındı ama tüm dünyaya yayıldı. Baktığımızda dünyada önce Kuzey Yarım Küre’de etkilenmeler gördük, daha sonra Güney Yarım Küre’de. Kış aylarına girmekle beraber Güney Yarım Küre’de ciddi etkilenmeler olduğunu görüyoruz. Bazı ülkelerde salgın çok hızlı ilerliyor. Bazılarında daha yavaş ilerliyor. Bu tabii kalabalık durumuna, insanların birbiriyle olan ilişkisine bağlı olarak değişiyor. Baktığımızda Kuzey Yarım Küre’de ilk atağın tamamlandığını özellikle Avrupa’da ikinci atağın başladığını görüyoruz.

“COVİD-19’U TÜM DÜNYAYA GÖRE OLDUKÇA HAFİF ATLATIYORUZ”
Ülkemiz pandemiye karşı çok hazırlıklı girdi diyebiliriz. Bir hazırlanma aşaması oldu. Zaten belirli dönemlerde bir salgın olabileceği öngörüsü olduğu için bakanlığımızın yapmış olduğu bir çalışma vardı. Bu çalışma hastanelerin hazır olması ve önce başka ülkelerde görülmesi bizim Covid-19’a karşı önlem almamızı sağladı. Bakanlığımız 65 yaş üstünün sokağa çıkmasını engelledi. Risk faktörü oluşturan kişileri çalışma hayatından çekti. Yine gençlerin o dönemde sokaklardan çekilmesi için çıkan sokağa çıkma yasakları virüsün yayılma hızını azalttı. İlk önce İstanbul’da başladı. İstanbul’da ciddi etkilenmeler oldu ama genel olarak baktığımızda tüm dünyaya göre oldukça hafif atlatıyoruz diyebiliriz. Hatta Dünya Sağlık Örgütü’de bu konuda Türkiye’yi başarılı ülkeler arasında gösterdi.

“AŞILAR İNSANLAR ÜZERİNDE DENENMEYE BAŞLANDI”
Tabii bu salgın kısa zamanda bitecek bir salgın değil. Ya virüsün mutasyona uğrayıp etkisini kaybetmesi lazım yâda aşı bulunması gerekiyor. Ciddi aşı çalışmaları var. Bunların bazıları Faz 3 olarak adlandırdığımız aşılar ve bu aşılar insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Ama tabii Dünya Sağlık Örgütü’nün, “Aşılar çıksa da en erken 2021 ortalarına doğru aşılanmaya başlanacağını düşünüyoruz” şeklinde bir açıklaması oldu.

“KAHRAMANMARAŞ SALGIN SÜRECİNDE ÇOK İYİ YÖNETİLDİ”
Havaların soğumasıyla beraber insanların kapalı ortamlara girmesi, kalabalıkların artması virüsün yayılım hızını arttıracak. Bunun için vaka sayısında artış bekliyoruz. Genel olarak baktığımızda Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğünün ve valiliğin yönetiminde şu ana kadar oldukça iyi yönetildi. Bundan dolayı kentte çok ciddi sıkıntılar yaşamadık. Şu anda ağır hastaları hastanemize yatırıyoruz onun dışındaki hastalara evde tedavi veriyoruz. Hastane kapasitelerinde ciddi bir sıkıntı yok. Başta valimiz olmak üzere süreci başarı ile yöneten İl Sağlık Müdürümüz Sayın Ali Nuri Öksüz’e, desteklerinden dolayı Sayın rektörümüze ve emeği geçen tüm sağlık personelimize teşekkür ederim.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz