Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Tahsin Gökdal, yaz aylarında sık görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü olan Tahsin Gökdal ile mevsimsel olarak özellikle yaz aylarında sık görülen ve geçmişte birçok vatandaşımızın ölümüne sebebiyet veren Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı ile ilgili Manşet Gazetesi haber ekibi olarak röportaj yaptık. Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının çok sinsi ve tehlikeli bir hastalık olduğuna işaret eden Gökdal, kurum olarak bu konuda vatandaşları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak adına çeşitli faaliyetler yaptıklarını söyledi. Gökdal, “Hastalığın aşısının ve etkin bir tedavisinin olmaması sebebiyle eğitim ve korunma yöntemlerini içeren ve farkındalık oluşturmaya yönelik eğitim çalışmalarımız mevcut. Bu sebeple topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik Müdürlüğümüz, ilçe toplum sağlığı merkezlerimizde görevli arkadaşlarımız tarafından yapılan eğitimler devam etmektedir. KKKA eğitimleri okul, cami, kahvehane gibi mekânlar kullanılarak toplu eğitimler şeklinde yapılmaktadır. Bu eğitimlerde Bakanlığımız ve müdürlüğümüzce hazırlanan eğitim materyalleri kullanılarak, afiş ve broşürler dağıtılmaktadır. Temennimiz KKKA hastalığının ve ölümlü vakaların görülmemesidir” dedi.

İşte yaptığımız röportajın detayı…
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Nedir?
İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan, ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma, ishal şikâyetleri ile başlayan kanamalarla ölüme kadar gidebilen bir hastalıktır. Hastalık bahar ve yaz aylarında görülmekle beraber en çok haziran ve temmuz aylarında ortaya çıkmaktadır.

Nasıl Bulaşır?
-Vücuda kene tutunması ile
-Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile
-Hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle,
-Enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temas ile bulaşabilir.

KKKA Hastalığının Belirtileri Nedir?
Ateş, üşüme, titreme, kırıklık, yorgunluk, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, bulantı-kusma, ishal

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden Nasıl Korunulur?
-Tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli,
-Kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli,
-Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücudun her tarafı ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle kollar, bacaklar, gövde, koltuk altları, saç dipleri, kulak arkası, ense, kasıklar
-Hayvanlar keneye karşı ilaçlanmalıdır
-Hayvanların ve insanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız (çıplak elle) temas edilmemelidir.

Vücutta Kene Görülürse Ne Yapılmalıdır?
-Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır!
-Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
-Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır.
-Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde Ateş Halsizlik İştahsızlık Karın ağrısı Baş ağrısı Bulantı -Kusma İshal şikâyetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökmeyin, üzerine sigara bastırmayınız. Keneyi patlatmayın, ezmeyin

Tedavi İşlemi Nasıl?
Hastalık belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bugün için kullanılan etkin bir aşısı yoktur.
Hastalığa özel tedavisi yoktur.
Destek tedavisi (Kan verilmesi, solunum-dolaşım desteği vb.) tedavinin esasını oluşturur.
Haber: Emre Akkış
Editör: Mahmut Beyaz