Son yılların en yaygın hastalığı olan Kalp ve Damar Hastalığı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilk sıralarda yer alıyor. Toplumun artan yaş ortalamasının yanı sıra; sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite, yüksek tansiyon, diyabet gibi çoğu kontrol edilebilir faktörler, kalp ve damar hastalıklarının temel nedenleri olabilmektedir. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, “Dünya’da, ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta ölüm sebeplerin en başında kalp ve damar hastalıkları bulunuyor. Bu çağın getirdiği bir hastalıktır. Bu irsiyet, beslenme alışkanlığı ve hareketle alakalıdır. Bizim sloganımız doğru beslenme ve hareketli yaşamdır. Bu hastalıkların önlenmesinde başlıca nedendir. En başta kalp ve damar hastalıklarını önler. İkinci sebep olarak dünya da gördüğümüz kanseri yüzde 50 önleyeceği etkisi var” diye konuştu.

“HAREKETİ HAYATIMIZDAN EKSİK ETMEMEMİZ GEREKİYOR”

Kalp hastalığından korunmanın bazı metotları olduğuna dikkat çeken Yener, hareketli yaşamın hayattan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı. Yener, “Bir defa hareketi hayatımızdan eksik etmememiz lazım. Hayatın her alanında hareketli yaşamı seçmemiz gerekiyor. Asansörü her zaman kullanmamalıyız. Bindiğimiz otobüste de ineceğimiz zaman bir durak önce veya bir durak sonra inersek, her fırsat bulduğumuzda hareket etmeye, yürümeye özen gösterirsek önlem almış oluruz. En sağlıklı spor yürüyüştür. Ne kadar yürürsek o kadar kendimize faydalıdır. Sağlık Bakanlığımızın bir sloganı var günlük 10 bin adım diye, bu da kalp ve damar hastalıklarını azaltmaya yöneliktir.” “GELİŞMİŞ ÜLKELERDE EN YAYGIN HASTALIK” Gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinde kalp ve damar hastalıkların çok yaygın olduğuna değinen Yener, şunları kaydetti: “Bugün gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamında ne yazık ki kalp ve damar hastalıkları çok yaygınlaştı. Fastbook dediğimiz beslenme alışkanlığından dolayı obeziteye yol açıyor. Buda kalp damarlarında daralma ve tıkanıklığa neden oluyor. Kalp ve damar hastalıkları çağımızın kanser gibi vebasıdır. En çok ölüm sebeplerden bir tanesidir. Türkiye’de gelişmiş ülkelerin arasına girmeye başladığı için ve beslenme alışkanlıkları değiştirdiği için insan sağlığında çeşitli etkenler oluyor. Birde teknolojinin getirdiği gelir düzeyinin yükselmesi ile beraber herkes gideceği yere arabasıyla gidiyor artık üretimlerde makinalarla olmaya başladı. Beden vücudu değil üretimi makinalar yaptığı için insanlar hareket etmemeye başlıyor, yediklerini eritmemeye başlıyor. Yedikleri erimeyince vücutta erimeyecek. Vücutta birikince damarlarda tıkanıklığa yol açacak.” “ZEYTİNYAĞI TÜKETMELİYİZ” Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın başlıca nedeni beslenme olduğunu söyleyen Yener, bireylerin sıklıkla zeytinyağı tüketmelerini söyledi. Yener, “Bunu en başta beslenmemize dikkat ederek önlemeliyiz. Özellikle zeytinyağı tüketimine önem göstermeliyiz. Zaten memleketimiz de de zeytinyağı tüketimi yaygındır. 25, 30 yıl kadar evvel ben İstanbul’dayken Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde zeytinyağının mucizevi bir gıda olduğuna dair 3 günlük bir toplantı düzenlendi. Dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce bilim adamı geldi. Programın sonunda açıklamalar yapıldı. Zeytinyağı sağlık açısından çok önemli ve gerçekten bir mucizedir. Zeytinyağı kalp ve damarları tıkamıyor bilakis açıyor. Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarının olmaması için en çok kullanacağımız gıda maddesidir. Zeytinyağından vazgeçmeyelim, kullanalım. Kalp ve damar hastalıklarını önlemek için yağ tüketiminde birinci önceliğimiz zeytinyağı olmalıdır. Mesela ege bölgesinde Kalp ve damar hastalıkları çok azdır. Sebebi beslenmedir. Orada ki insanlar hep zeytinyağı kullanır. Kırmızı eti fazla tüketmeyip genelde beyaz et kullanırlar. Yeşil gıdalarla beslenir. Dolasıyla kalp ve damar hastalıkları çok daha az görülüyor. Buda bilimsel bir gerçek” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKLI YAŞAMA EVET, KÖTÜ ALIŞKANLIKLARINA HAYIR”

Bireylerin hayatlarında hareketli yaşama dikkat etmesi gerektiğine ve kötü alkışların olmaması gerektiğini ifade eden Yener, konuşmasında şunları kaydetti: “İkincisi ise hareketli yaşamdır. Hareket ettiğimiz zaman damarlardaki elastik artıyor, kalp güçleniyor. Kalp tıkanıklarını azaltıyor. Her fırsat bulduğumuzda hareket etmeliyiz. Üçüncüde kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Alkol, sigara ve madde bağımlılığıdır. Bunlarda aynı şekilde kalp ve damar hastalığına yol açan sebeplerdir. Kötü alışkanlıklarına hayır dememiz gerekiyor. Şuan ki sloganımız ise “sağlıklı yaşama evet, kötü alışkanlıklarına hayır” diyerek kalp, damar hastalıklarına ve kanserden korunabiliriz.”

“ERKEN TEŞHİS HER ZAMAN HER HASLIKTA ÖNEMLİDİR”

Aile hekimliklerine sıklıkla gidilmesini gerektiğini dile getiren Yener, “Hasta olmasak da aile hekimlerimizi bu konuda ziyaret etmemiz gerekiyor. Çünkü aile hekimlerimizin birinci vazifesi koruyucu hekimliktir. Koruyucu hekimlik manasında aile hekimlerimize giderek kontrollerimizi yaptırmamızda fayda var. Hasta olmadan gitmek hastalığa yakalandıktan sonra tedavi olmaktan daha kolaydır. Erken teşhis her zaman her haslıkta önemlidir. Her vatandaşımızın şuanda bağlı olduğu bir aile hekimi var. Bu aile hekimleri lütfen kullanalım. Bu birinci danışmanızdır” dedi.

“AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR”

Yener, son olarak şunları söyledi: “Yapılan araştırmalara göre kalp ve damar hastalıkları Kahramanmaraş’ta Türkiye ortalamasıyla aynı durumdadır. Dünya’daki kalp ve damar hastalıkların altında seyrediyoruz. Ama geliştikçe bizde onları yakalayacağız. O yüzden şimdiden tedbir almamız gerekiyor. Okullarda başlamamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar başlattık. Beslenme dostu okullar oluşturmaya başladık. Milli eğitim Müdürlüğümüzle irtibat halindeyiz. Kantinlerimizde obezitiye yol açacak gıdaların satılmasını engellemeye çalışıyor. Niye, ağaç yaşken eğilir. Çocukluk çağından başlayarak doğru beslenmeyi ve hareketli yaşamayı anlatmalıyız onlara uygulatmalıyız.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz